ANNONS

Kristi himmelsfärd sänkte försäljningen i alla kanaler förra veckan

Bokförsäljningen dök vecka 21, vilket förklaras av färre handelsdagar pga Kristi himmelsfärd. Foto: iStock. Graf: Förläggareföreningen.

Troligen är Kristi himmelsfärd skuld till den minskade bokförsäljningen vecka 21 då samtliga kanaler tappade jämfört med förra året.

Bokförsäljningsstatistik vecka 21, coronakrisens effekt på fysisk bokförsäljning. Vi försöker ta det lite snabbt.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

”Fysisk bokhandel är den försäljningskanal som drabbats hårdast av Coronapandemin. Under vecka 11-21 2020 jämfört med samma period 2019 minskade fysisk bokhandel med 37,6 procent, följt av dagligvaruhandeln som minskat sin försäljning med 15,9 procent”, skriver Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen i en kommentar till rapporten.

Internetbokhandel/bokklubbar har istället ökat med 10,7 procent under denna period. Sammantaget har Coronapandemin hittills orsakat en total försäljningsnedgång motsvarande 6,5 procent. Det ska dock läggas märke till att digitala abonnemangstjänster ännu inte ingår i detta underlag.

Specifikt under vecka 21 ska vi kanske inte dra några växlar eftersom det var Kristi himmelsfärdshelg denna vecka och ingen röd dag motsvarande vecka förra året.

Försäljning i fysisk bokhandel minskade 54,0 procent, jämfört med samma vecka 2019. Internetbokhandeln/ bokklubbar visade en försäljningsminskning om 6,8 procent under vecka 21. Så jämförelsen av denna vecka (22) borde ge ett lyft jämfört med 2019 eftersom det var Kristi himmelsfärd vecka 22 det året.

ANNONS

Mer intressant var då veckans rapport om vilka genrer som drabbats mest av den minskade försäljningen i bokhandeln.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se