3 frågor till en förläggare som direktsänder samtal om kultur på Facebook

Bengt Berg, förläggare och författare, i Heidrun förlags hemmastudio. Foto: Anders Berg

I programmet Hållplats E 45 samtalar förläggaren och författaren Bengt Berg med filmaren och fotografen Anders Berg om allehanda kulturella frågor.

Bengt Berg, författare och förläggare på Heidruns förlag, bestämde sig tillsammans med filmaren Anders Berg att starta projektet Hållplats E 45 för att hålla det kulturella samtalet vid liv i karantäntider.

Sändningarna görs från Heidruns gröna hus i Fensbol, en mil norr om värmländska Torsby och alldeles intill E 45:an. Samtalen kretsar kring kring kultur, resor, livets mening och tillvarons mysterier.

Hej Bengt! Varför har ni valt att köra direktsändning istället för att till exempel spela in en podcast?
– Vår ambition var att göra ett så bra program som möjligt med begränsade resurser – dock flera kameror, ljussättning, en genuin miljö (den gamla lanthandeln som fungerat som bokhandel i drygt 20 års tid). Anders är ju filmare och kan tekniken, men det är ändå det spontana och personliga vi är ute efter. Den där direkta nerven i sändningen kändes viktig, den som möjliggör interaktion med de som följer programmet vid sina datorer. Vi ville få fram det genuina, okonstlade och direkta i mötet med vår publik.

Hur gick den första sändningen och hur många tittare hade ni?
– Det gick faktiskt över förväntan. Det är ju tekniken som kan sabba om man har otur, men det blev ett fint flyt på sändningen. Responsen var väldigt fin, 2 700 aktivt deltagande och det var ju första gången. Det kom glada tillrop från Madrid, San Francisco och till och med böner från Indien – om att vi ska ta oss ur Corona-krisen! Plus väldigt många från Norge. Vår position är nära norska gränsen och vi kommer att uppmärksamma detta. Det känns rätt fantastiskt att sitta i en liten by i norra Värmland och kunna stå i kontakt med hela världen, samtidigt som Corona-viruset isolerar människor jorden runt …

Hur länge kommer ni att fortsätta med era program?
– Vi tänker sända en gång i veckan live, i fortsättningen torsdagar klockan 11 – till 11-kaffet … Men då och då tänker vi lägga ut inspelade dikter och annat på Facebook. Vi har många och djupa källor att ösa ur.

Programmen sänds via Bengt Bergs officiella Facebookprofil eller på Anders Bergs Youtube-kanal. Den första sändningen ägde rum den 27 mars och kan ses i efterhand här nedanför. Nästa program sänds torsdag den 2 april klockan 11.00 och ska handla om ”gränsen, den som löper som en röd ulltråd på kartan mellan Sverige och Norge, Värmland och Hedmark”.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Här kan du se första avsnittet av Hållplats E 45

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL