ANNONS

Stora konsekvenser för Littfest och andra kulturarrangemang i karantän

Efter att regeringen införde restriktioner har flera kultur- och nöjesevenemang ställt in eller skjutits upp. Arkivbild: Staffan Löwstedt/SvD/TT.

Kulturlivet drabbas hårt av restriktionerna efter coronaviruset. På Littfest i Umeå vet man ännu inte vad de ekonomiska konsekvenserna blir.

Efter det att regeringen införde restriktioner om max 500 personer i publiken på allmänna sammankomster har flera kultur- och nöjesevenemang ställt in eller skjutits upp. Men det är inte bara de stora publiksatsningarna som drabbas.

Effekterna av coronaviruset har slagit hårt mot Teaterförbundets medlemmar eftersom merparten är frilansare, visstidsanställda och egenföretagare.

– Många frilansare avbokas från föreställningar, turnéer ställs in, skolor tar tillbaka sina bokningar. Det är få som har längre anställningar och många förlorar sin inkomst från en dag till en annan, säger Simon Norrthon.

ANNONS

Effekterna av coronaviruset och restriktionerna kommer att få långsiktiga konsekvenser, då filminspelningar skjuts upp och många finansiärer blir osäkra, enligt Norrthon.

– Vi står helt bakom beslutet, smittspridningen måste begränsas. Men vi ser också behov av att en redan hårt utsatt sektor också får finansiellt stöd för att överleva de här konsekvenserna. Det kan handla om slopade egenavgifter, generösa lån och utökat stöd till Konstnärsnämnden och Kulturrådet att fördela till utövare, säger Simon Norrthon.

Följer utvecklingen

Kulturrådets nya generaldirektör Kajsa Ravin säger till TT att myndigheten följer utvecklingen och rapporterar till Kulturdepartementet.

– Vi tittar både på de ärenden som är under beredning men de flesta bidrag är ju redan beviljade i år. Det gäller att kommunicera med dem som redan har fått bidrag och nu ska genomföra sitt arbete.

TT: Har det varit någon diskussion om att dela ut mer på grund av läget?
– Vi är en myndighet och har de resurser som är tilldelade, det kan vara svårt att omfördela dem under året. Vi har en dialog med Kulturdepartementet och följer frågan, säger Kajsa Ravin.

Littfest i Umeå: Viktigast just nu att nå ut med information

Littfest i Umeå, som skulle ha ägt rum i helgen, tvingades ställa in efter de nya publikrestriktionerna. De vet ännu inte vad de ekonomiska konsekvenserna blir, men hade velat se en bättre kommunikation från regeringen.

– Det vi kände, som verkligen har varit i stormens öga, är att det inte får ta så här lång tid att fatta ett beslut. Nu förstår jag att det är mer komplext än så, men det som drabbar en hårdast i de här situationerna är väntan och bristen på besked. Det viktigaste är att komma ut med information och berätta vad som är på gång. Just nu vet vi ingenting om någonting, säger arrangören Erik Jonsson.

TT: Hade ni velat se ett större ekonomiskt stöd från regeringshåll?
– Kulturen har ett litet ekonomiskt stöd per se, där är vi vana att gå på knäna och vända på varje slant som det är. Jag vet inte om jag är rätt person att avgöra vilka samhällsinstanser som behöver ekonomiskt stöd, om det är kulturen, vården eller skolorna. Mitt expertområde är att arrangera litteraturfestivaler, säger Erik Jonsson.

I en intervju i Svenska Dagbladet säger Littfest-arrangören Patrik Tornéus:

– Nu får vi kortsiktigt lösa alla praktiska problem, avboka lokaler och hotellrum, skjutsa folk i taxi. Långsiktigt vet vi inte alls vad som händer, om vi går i konkurs. Vi måste rådfråga folk som vet vad force majeure betyder. Får vi pengar som kompensation? Vi har ju stora utgifter.

Text: Sofia Sundström och Ann Edliden/TT

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se