Littfest 2023 bjuder på stjärnuppbåd

Jamaica Kincaid, Maria Stepanova och Christian Kracht. Foto: Fredrik Sandberg, Nirstedt och Christine Olsson.

Perspektiv på skogen, brännande samhällslitteratur och samisk rap – det väntar på Littfest. I år strösslar festivalen också med internationella stjärnor som Jamaica Kincaid, Judith Hermann och Maria Stepanova.

Årets litteraturfestival i Umeå har en internationell gästlista som arrangörerna är särskilt stolta över. Trots att festivalen hade en utmanande tid under coronapandemin tycker Patrik Tornéus att den bara blir bättre. I år gästas den av bland andra Jamaica Kincaid, Christian Kracht, Marie Darieussecq, Joe Sacco och ukrainske Ilya Kaminsky.

Patrik Tornéus är också glad för besök av Leanne Betasamosake Simpson och Billy-Ray Belcourt som skildrar urfolk i Kanada.

– Det kommer bli jättespännande i kombination med vårt tema kring samisk aktivism, säger han.

Som en av fem europeiska festivaler ingår Littfest i projektet Art Act, som alla skapar ett program utifrån litteratur och aktivism, med stöd av Creative Europe, Statens Kulturråd och Svensk-norska samarbetsfonden. Ledningen valde att fokusera på ursprungsbefolkningar.

– Vi gör en samisk soaré, med enbart samiska författare, musiker och konstnärer. Det är ett jätteprojekt som ska avsluta hela kvällen på lördag, säger Patrik Tornéus.

Utanförskap och integration

Sedan ett par år finns inget övergripande tema på Littfest, utan snarare flera fokusområden. Många seminarier kretsar denna gång kring utanförskap, integration och livet i ”orten”.

– Det är väl ingen slump att det kommit många böcker om det de senaste åren, säger Patrik Tornéus.

Bland annat samtalar Johannes Anyuru och Nicholas Lunabba (”Blir du ledsen om jag dör?”) om att skildra utsatthet, liksom Marjaneh Bahktiari (”Oändligt underbart”) och Duraid Al-Khamisi (”Lejon och lamm”).

Littfest fortsätter också att ge översättning en framträdande roll. Fristadskonstnärer från Iran och Turkiet samarbetar exempelvis under festivalen med översättarna Ulla Lundström, Namdar Nasser och Sorin Masifi för att översätta sina texter i realtid.

Engagemanget särskiljer Littfest, enligt Patrik Tornéus. Festivalen startade som en reaktion på litteraturens kommersialisering och grundarna håller fast vid upplägget att ingen utställare ska kunna köpa sig en plats på festivalen.

– Vi vill in i det längsta ha en kurerad litteraturfestival där vi bestämmer vilka vi sätter på våra scener – i samarbete med andra, säger han.

Rysk författare

Omvärldens turbulens präglar också årets program – bland annat pratar Balsam Karam och Margot Wallström om den feministiska revolutionen i Iran. Dessutom är ukrainske Ilya Kaminsky inbjuden, liksom den ryska författaren och regimkritikern Maria Stepanova.

– Men de är inte på scen samtidigt för det är förbjudet av ukrainska Pen. Det har varit en omfattande diskussion kring att ryska författare ska förbjudas, vad de än gör och vad de än har för inställning till kriget. Men vi har genom åren alltid bjudit in ryska författare och alla som vi har bjudit in är dissidenter i allra högsta grad, säger Patrik Tornéus.

Text: Elin Swedenmark/TT

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Fakta: Elva guldkorn på Littfest

 • Serieskaparen Joe Sacco om ”Paying the land”. Ett album om hur intresset för olja, gas och ädelstenar tvingat undan urfolk och deras kultur.
 • Röster från Ukraina och Ryssland. Ilya Kaminsky pratar om den nya verkligheten i krigets Ukraina och regimkritikern Maria Stepanova, som lämnat Ryssland, berättar om sitt författarskap.
 • Almapristagaren Baek Heena. Till slut kan barnboksförfattaren ta emot priset som hon fick under coronapandemin. Här berättar Heena om böckerna som kännetecknas av hennes egentillverkade miniatyrfigurer.
 • Den feministiska revolutionen i Iran. Balsam Karam och Margot Wallström samtalar om situationen i Iran med särskilt fokus på människorättsjuristen och Olof Palme-pristagaren Narges Mohammadi.
 • Journalisten Yukiko Duke möter Marie Darieussecq. De pratar om romanen ”Avigt hav” som handlar om hur ett kryssningsfartyg en natt undsätter båtflyktingar.
 • Möte mellan Jamaica Kincaid och Athena Farrokhzad. De djupdyker i författarskapet och fokuserar särskilt på den nya boken ”Bland blommor”.
 • ”Urfolks frihet och genialitet”. När samiskt laxfiske begränsades undrade Niillas Holmberg vad som hindrar kolonialmakten Sverige att ta också det sista. Om det pratar han med Leanne Betasamosake Simpson från Kanada.
 • Rapartister och pionjärer. Slincraze och Áilu Valle från norra Sápmi framför samhällskritik genom sin rap, och pratar nu om motstånd och musik.
 • Littfest översätter. De är förföljda i sina länder – journalisten Asli Ceren Aslan, iranska författaren Masha Malekmarzban och den kurdiska musikduon Hero & Frya. Nu samtalar de med Elnaz Baghlanian och deras texter översätts under festivalen.
 • Christian Kracht om kontroverserna. Den schweiziske författaren har sedan debuten skapat rubriker. Här samtalar han om sitt författarskap med journalisten och fil.dr Mats Almegård.
 • Litterär soáre. Den är skapad av konstnärer från Sápmi, och temat är Cuovga, som betyder ljuset. Soarén belyser aktivistisk kamp i norr, med nyskrivna texter och musik av Jakop Janssønn.
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.