ANNONS

Katarina Ewerlöf är Sveriges mest lyssnade ljudboksröst

Katarina Ewerlöf har en av de mest lyssnade rösterna i Sverige. Arkivbild: JESSICA GOW / TT.

Stefan Sauk och Katarina Ewerlöf har de ljudboksröster som Sverige lyssnar på mest. Det visar siffror från ljudbokstjänsten Storytel, som har mätt antalet faktiska timmar som lyssnarna har tillbringat med olika inläsare. Sauk har nio miljoner lyssningar hittills i år, följd av Ewerlöf som folk lyssnat på åtta miljoner gånger.

Ewerlöf är störst hos tjänsterna Bookbeat och Nextory, rapporterar Kulturnytt i Sveriges Radio. Där ligger också Anna Maria Käll och Jonas Malmsjö i toppen. De tre har över tre miljoner lyssningstimmar i år bara på Bookbeat.

”Sveriges mest lyssnade ljudboksröst tillhör skådespelaren Katarina Ewerlöf, enligt siffror från ljudbokstjänsterna BookBeat, Nextory och Storytel.”, skriver Kulturnytt.

ANNONS

Enligt Dan Panas, kommunikationschef på Storytel, ligger också Gunilla Leining i topp över de mest lyssnade. Och det är främst skönlitteratur som de tre har läst in. Men rösterna styr bara delvis valet, menar Parnass.

– Författare, genre och titel är fortfarande det som styr de flesta valen men självklart spelar också inläsaren en stor roll, eftersom det är en röst man har länge i sina lurar, säger han till TT.

Enligt Johanna Hansen, förlagschef på Bonnier Audio, är inläsaren helt avgörande för ljudboksupplevelsen, ihop med andra faktorer.

– Vi ser att vissa inläsare är extra populära hos många lyssnare. Men det är svårt att säga att ett specifikt namn gör att en titel säljer mer, för det är ett samspel mellan berättelsen, författarnamn och inläsare, säger hon till Kulturnytt.

Uppdaterad: I en tidigare version av TT:s text saknades uppgifter från Storytel.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se