ANNONS

David Wallace-Wells gästar årets Bokmässa i Göteborg och deltar bland annat i en klimatkväll på Göteborgs konserthus. Arkivbild: Linda Nylind/Eyevine/TT.

David Wallace-Wells artikel om vår obeboeliga planet växte till en hel bok

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Förtvivlan övervinns med kunskap och engagemang, enligt författaren David Wallace-Wells. Men han vill också ge en klarare bild av vad vi kan hoppas på. I sin bok Den obeboeliga planeten åskådliggör han klimatforskningen utan rädsla för att vara alarmistisk.

Amerikanen David Wallace-Wells, 36, växte upp i tron att klimatförändringarna handlade om havsnivåer och att den som bodde i inlandet gick säker.

– Men det här är ofrånkomligt, det kommer att förändra våra liv var vi än lever, säger han i dag.

– Jag skrev den här boken för att jag hade blivit förledd att tro att två graders global uppvärmning var det värsta scenariot. Men faktum är att jag tror att det är vårt absolut bästa scenario just nu.

Numera är han en efterfrågad klimatförfattare vid sidan av jobbet på New York Magazine, där hans senaste stora artikel är ett porträtt av Greta Thunberg, en imponerande 16-åring som saknar motsvarighet i modern tid, tycker han.

– Hon har blivit oangripbar genom att lugnt repetera det som vetenskapen sagt i årtionden.

Personlig lättnad

I sin bok sammanställer han forskningen till ett ännu brutalare budskap än hennes. Ändå har han inte mardrömmar.

– Det här materialet är jobbigt. Men en intressant upplevelse som jag hade när jag skrev var vilken personlig lättnad det var att få kontroll över själva ämnet. Många människor som upplever det mer passivt känner sig helt överväldigade, säger han på telefon.

– Men även jag vill reflexmässigt göra helt andra saker, och inte tänka på det här. Det är ofrånkomligt och jag tror inte att vi ska springa ifrån sådana impulser, de är universella. Ingen vill tro att framtiden är så förmörkad av den här krisen som den verkligen är.

Ångesten kommer

Amazonas regnskog brinner denna höst i en omfattning som syns till och med från rymden. För en svensk är det kanske lättare att hålla ifrån sig än fjolårets inhemska skogsbränder men vid läsningen av Den obeboeliga planeten (Albert Bonniers förlag) infinner sig snart ångesten över alltings bräcklighet och över att de globala utsläppen av växthusgaser fortfarande ökar (under 2018 även de svenska enligt Naturvårdsverkets preliminära statistik).

Det mesta av all kolförbränning har dessutom ägt rum bara de senaste 30 åren, det vill säga efter att det första avsnittet av ”Seinfeld” sändes 1989, skriver Wallace-Wells.

– Det här händer nu och det händer på alla nivåer. Tiden samarbetar inte med oss och skalan på de förändringar som behövs är överväldigande.

– Om vi inte gör något nu kommer våra barn, tre årtionden från och med nu, att se sig runt och tro att de lever i helvetet.

Mer fantastiska

Men vad kan då göras? Den gröna energin har, så här långt, inte minskat utsläppen eftersom marknaden inte har svarat med att fasa ut de fossila alternativen. För att tekniken ska kunna rädda oss behövs det, enligt Wallace-Wells, uppfinningar som är mer fantastiska och revolutionerande än vad människan åstadkommit någonsin tidigare. Ändå säger han sig tro på människans kapacitet.

– Jag skulle säga att jag är optimistisk när det kommer till uppfinningar, men pessimistisk till att vi ska klara att leverera dem så snabbt som de behövs. Mycket teknik fungerar än så länge bara i labbet och den tid vi har på oss är så liten. Jag tror inte att tekniken kan hjälpa oss ur krisen, den kan hjälpa oss att navigera i den.

TT: Är du inte rädd för att göra dina läsare apatiska och uppgivna?
– Det korta svaret är nej. Jag menar att man engagerar genom att vara öppen och ärlig om det här, och det säger jag som själv kände mig apatisk fram till nyligen.

Alla måste med

Ljusningen ser han i den ökade politiska medvetenhet som kommit till uttryck framför allt efter rapporten från FN:s klimatpanel hösten 2018. David Wallace-Wells nämner Finland, Danmark och Indonesien som exempel på länder som har beslutat om mer ambitiösa klimatmål. Men alla måste med på tåget, inte bara aktivister.

– Om man vill sluta flyga och sluta äta rött kött ska man göra det. Den egna övertygelsen är viktig för att sätta i gång större rörelser. Men för att ta itu med den här krisen så som forskarna ser den är de personliga livsstilsvalen hopplöst otillräckliga. För det behöver vi politik. Jag försöker fokusera min energi på det.

Text: Erika Josefsson/TT

David Wallace-Wells om …

… Greta Thunberg:
– Jag är överväldigad och imponerad av vad hon har åstadkommit på så kort tid och i så ung ålder. Det finns ingen motsvarighet i den moderna politiska historien. Men vi behöver en global armé och i den hoppas jag att det finns plats för människor som Greta, som har slutat med allt kol, men också för dem som lever ungefär som de alltid har gjort men som vill se en ny klimatpolitik som gör konventionellt liv mer ansvarstagande.

… hur han ändrat sitt liv:
– Den största förändringen i mitt liv är inte att jag äter färre hamburgare utan att jag har blivit mycket mer politiskt engagerad än vad jag var för några år sedan. Min bok har blivit omtalad av de flesta presidentkandidaterna och av kongressledamöter och jag står i dialog med dem.

… om 2 graders global uppvärmning:
– Jag tror inte på 1,5 grad, jag tror att 2 grader är ett långskott, men jag tror att det är möjligt. Men det kommer att krävas mycket mer aggressiv handling än vad vi lyckats med hittills, på en helt annan nivå.

David Wallace-Wells

Är 36 år, född och uppvuxen i New York där han också bor i dag. Han är journalist och biträdande redaktör på New York Magazine. 2017 skrev han artikeln ”The uninhabitable earth” som blev tidningens mest delade någonsin. Boken med samma titel har fått stort genomslag i USA och ges nu ut i ytterligare 24 länder.

David Wallace-Wells medverkar på Bokmässan i Göteborg som hålls den 26/9–29/9.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL