ANNONS

Söndagstuggare: Följ med på dubbel releasefest hos författarparet Mari och Stefan Åberg

Vädergudarna var med Mari och Stefan Åberg när de bjöd in till bokrelease i Malmö i början av september. Men de hade garderat sig med ett tält. Foto: Privat.

Hur genomför man en lyckad release? Författarparet Mari och Stefan Åberg har sitt recept: en heldag i en vacker trädgård med inbjudna gäster. Följ med bakom kulisserna på deras dubbelrelease i tre sittningar.

Många debutanter undrar hur de ska göra med sin releasefest. Ibland ordnar förlaget en fest, vissa arrangerar ihop med den lokala bokhandeln och andra hittar en egen lokal och bjuder in släkt och vänner för att fira sin första bok.

Men de flesta författare gillar att fira inte bara debuten utan varje ny bok. Det är ju trots allt hundratals timmars slit som ligger bakom en utgiven bok. Dagens gästbloggare tar oss med till sin senaste release. Eller rättare sagt, dubbelrelease.

Dubbel bokrelease i en trädgård

Den 7 september 2019 hade vi, det äkta paret Stefan Åberg och Mari Åberg dubbel releasefest i den fantastiska trädgården som tillhör det företag där Stefan arbetar, och finns nära Erikslust i Malmö. Detta var fjärde gången det var releasefest för oss, och alla gäster beundrade den vackra uppvuxna trädgården, plockade mogna vindruvor direkt från vinrankor och hade en hel del frågor om de ovanliga och vackra blommorna, buskarna och träden. Inramningen av releasen med trädgården är speciell och bidrar till att stämningen direkt är på topp och gästerna har mycket att prata med varandra om.

Författarparet Stefan och Mari Åberg utanför den herrgårdsliknande byggnad vars trädgård är perfekt för en bokrelease. Foto: Privat.

Huset, som är ett kontor i dag, är en herrgårdsliknande byggnad, vilket gör sitt för stämningen. På gräsmattan står som vanligt det stora partytältet uppställt, i vilket om det skulle börja regna, man kan klämma in 50 sittande gäster. Denna dag var det dock ett fantastiskt fint väder.

Då gästantalet brukar ligga mellan 110 och 130 personer har festligheterna alla gånger delats upp i tre sittningar. Detta bidrar till att gästerna kan komma även om de har ett annat engagemang samma dag. Sittning nummer ett startar kl 11:00, nästa kl 15:00 och den sista kl 19:00.

Till vår hjälp finns goda vänner och familj som agerar kassörer, barmästare och kökshjälp. Alla gånger har det bjudits på något lite mer matigt än snittar, det har varit pastasallad, kycklingsallad, eller bulgursallad med bönor och fetaost tillsammans med gott hembakat bröd och smör. Det har alltid funnits alternativ för allergiker och vegetarianer. Som dryck har det bjudits öl, bubbelvatten, vitt eller rött vin och det ad libitum, d v s så mycket man önskar. Erfarenheten har visat att det går åt en aning mer vin vid 19:00-sittningen, men det har alltid gått åt mindre totalt än förväntat.

Första året det var release för oss var 2013, då Stefan Åberg utkom med Vid fyrtio börjar livet och Mari Åberg med Och kvar stod en röd resväska. Den senare romanen hade varit i final i tävlingen Bok-SM, och kom sedermera som ljudbok till final i Stora Ljudbokspriset, numera omdöpt till Storytel Awards, i en uppläsning av Katarina Lundgren-Hugg.

ANNONS

Nästa release var 2014. Mari Åberg var lite snabbare än sin man och utkom med romanen Löftet. 2016 var det dags för dubbelrelease igen. Stefan Åberg utkom med Kärleken kommer och kärleken går, andra delen i hans Malmöbaserade trilogi. Mari Åberg utkom med sista delen i sin trilogi som bygger på verkliga livsöden och utspelar sig i mellankrigstid: Vi som älskade och hatade så.

Denna senaste gång tog det lite längre tid för oss att ha release, nu utkom Stefan med Det man inte anar, en thrillerbetonad samhällsskildring från Malmö. Mari har bytt genre och kom ut med den första delen i en planerad trilogi som betecknas som en lite mer seriös feelgood. Kärleken väntar längst ut på grenen har som miljöer bland annat från flygledarutbildningen på Sturup och bakom kulisserna på charterresan runt Medelhavet.

De två senaste böckerna från författarparet, som dock inte skriver sina böcker tillsammans.

Festligheterna startar alltid med att gästerna anmäler sig hos kassören, och köper de böcker de önskar, därefter förser de sig med mat och dryck. Gästerna hälsas välkomna och presenteras för varandra, då de kommer från vitt skilda grupper och sammanhang. Detta gör att det blir ett avslappnat event där gästerna för ett glatt samspråk och knyter nya kontakter runt borden. Stefan brukar hålla ett tal och berätta om sin författarprocess och sin nya bok, samt läsa ett stycke. Mari som aldrig förbereder tal, pratar spontant om sitt författarskap, sina böcker och hur och varför de kommit till.

Många böcker blir det att signera under en heldagsrelease. Foto: Privat.

Såklart blir det också signering. När den första gästen vill bege sig hemåt startar signeringen. Detta skapar ett flöde, där det finns tid för avdukning, diskning, uppdukning och en kort paus för författarna och alla som hjälper till. Det behövs då dagen är lång, den startar klockan 08:00 med förberedelser och kan sluta långt in på natten, rekordet är klockan 04:00 nästa morgon. Men det är alltid underbart roligt, god stämning och högljudda konversationer. En gäst sa att arrangemanget är en blandning av gammaldags litterär salong och fest och detta stämmer bra.

ANNONS

Tips till författare som ska arrangera en releasefest

 • Bjud in precis alla du känner, d v s vänner, bekanta, kollegor, grannar och annat löst folk. Ha en färdig upptryckt inbjudan med dig i väskan. Var inte blyg, hitta gäster och därmed kunder i nya sammanhang. Mari Åberg har t ex fått många nya läsare i sin vattengympagrupp.
 • Lita på mun till mun-metoden. Berätta för den inbjudna att det vore roligt om hen bjuder med någon litteraturintresserad vän.
 • Försök hitta en vacker miljö. Detta gör din gäst avslappnad. Trädgården på Erikslust är en fantastisk konversationsöppnare, även för den som inte är intresserad av blommor och blad.
 • Är du utomhus, be till vädergudarna och sätt upp ett stort partytält. Är det fint väder, ta ut borden i solen.
 • Engagera goda vänner och familj. Kassör är nödvändigt, barmästare likaså. Kökspersonal måste man ha. Ge tydliga instruktioner till alla innan gästerna kommer. Belöna dina medhjälpare med lämplig present.
 • Dela upp eventet. Detta ger plats till fler gäster och tid att röja och duka om. Dina gäster kan komma, trots att de har ett engagemang den dagen. Dessutom får författarna och medhjälparna en välbehövlig paus.
 • Bjud på något ordentligt mättande att äta, men som relativt lätt kan lagas till. Matiga sallader är bra. Hembakat bröd och smör uppskattas alltid.
 • Vin, öl, vatten måste finnas, så alla får välja vad de vill ha.
 • Var inte rädd för att ta ut en avgift för mat och dryck. Var får man så mycket mat och dryck man vill för 75 kr nuförtiden?
 • Signera efter att ni haft tillställningen, då gästerna är på väg hem. Under själva mottagningen är din uppgift som författare att hälsa på alla gäster, välkomna dem, hålla tal och läsa ur din bok för att sedan mingla runt bland gästerna. Alla gäster vill ha sin bit av uppmärksamhet. När första gästen vill gå hem, sätter du dig vid signeringsbordet. Detta blir också en signal för de andra gästerna att sittningen snart är slut. Du kommer alltså att få någon timme mellan sittningarna där det hinns med att röjas och dukas om. Även författaren och medhjälparna behöver pusta ut emellan sittningarna.
 • När du bjuder in, berätta att sittningen kl 19:00 avslutas när sista gästen går, d v s det kommer att få de mer nära vännerna att komma vid denna tid. Denna sista sittning betraktar vi mer som en fest, och den slutar när den slutar.
 • Sista tipset är att ha roligt. Det är du som författare som ska stråla och uppmärksammas. På samma gång måste du mingla runt och uppmärksamma dina gäster, vilket gör att de kommer tillbaka nästa gång du släpper en bok.

Om gästbloggarna:
Stefan och Mari Åberg är ett gift par som var för sig författar. Det hela började med att Mari började skriva 2007, blev ganska uppslukad, och Stefan som tyckte hon var ganska tråkig, plockade upp ett manus han haft i byrålådan många år och byggde sin första roman på detta. De kommer aldrig att skriva tillsammans men hjälper varandra i författandet och marknadsföringen. Ingen av dem hade egentligen haft några större författardrömmar tidigare i livet. 2013 debuterade de båda och har sedan skrivit var sin trilogi. Nu har Mari utkommit med första delen i en trilogi i en ny genre och Stefan funderar på uppslag till nya romaner.
Stefan är civilingenjör och arbetar med datoriserade byggnadskonstruktionsprogram och Mari är intensivvårdssjuksköterska och arbetar med palliativ vård i patienternas hem, Avancerad Sjukvård I Hemmet, ASIH.
De ska alldeles strax flytta till en ny lägenhet vid havet i Dockan i Malmö, men åker så ofta de bara kan till sin skrivarstuga i bokskogen i Brösarp på Österlen.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se