Helén Wigh satsade på drive-in-signering – sålde över 200 böcker

Helén Wigh
Ett tält ute i skogen blev basen för Helén Wighs drive-in-signering. Foto: Privat.

Hennes debutroman Järnmärkt släpps i dagarna. Hur gör man en fysisk release i dessa tider? Helén Wigh anordnade en signering ute i skogen – och sålde 200 böcker på fem timmar.

Filipstads tidning rapporterade i helgen om debutanten Helén Wigh med rubriken ”Succé för drive-in-signering”. På Boktugg blev vi förstås nyfikna och ställde några snabba frågor till henne.

Hur du fick idén?
– Idén kom från när jag och min man var ute på promenad och diskuterade de begränsningar som finns just nu pga pandemin och som vi gärna vill följa på bästa sätt. Vi pratade om att bland annat drive-in-restauranger kan fortsätta som vanligt och lämna mat från luckan, på ett säkert sätt. Det var då maken kom på att vi skulle lika gärna kunna göra likadant, men genom att stå utomhus, säger Helén Wigh till Boktugg. 

Hur hade du lagt upp signeringen?
– Vi funderade på platser och hade två ställen som skulle funka och då i samma miljö som boken utspelar sig. Det skulle finnas ett lokalt intresse, men vi visste inte hur stort eftersom jag är debutant. Folk hade förbokat och även de fick möjligheten att hämta upp boken där istället för att få den över post eller träffas på olika ställen. Jag gjorde ett par inlägg på Instagram och Facebook som nära och kära delade åt mig. Några dagar innan det var dags, såg jag till att ha med en annons om drive-in-boksläppet i ett gratis annonsblad för hushåll i kommunen. Samma dag satte vi ut stora skyltar intill riksvägen och markerade vägen in till boksläppet. 

Vilka betalningsalternativ erbjöd ni?
– Vi tog betalt genom Swish eller kontant. Hade handskar på oss hela tiden när vi tog emot sedlar och mynt. Flera äldre som valde kontantbetalning.

Hur gick det, hur länge höll du på och hur tog sig folk dit?
– Vi startade med ett pass kl 10-12, en timmes lunchpaus, sedan körde vi igen kl 13-16. De allra flesta körde dit, några promenerade men var duktiga på att komma fram en i taget och hålla avstånd. Men över 130 bilar räknade vi till (antecknade) samt 204 böcker såldes på dessa fem timmar. Det var en jämn ström av bilar hela tiden och ibland blev det hektiskt när man såg att kön fortsatte förbi kurvan och bortåt. 

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Över 130 bilar passerade signeringstältet under fem timmar. Foto: Privat.

Heléns tips till andra författare som vill köra en utomhussignering

  • Markera tydligt platsen. Gärna markera var man kan köra in eller ha någon som kan vinka in bilarna rätt.
  • Se till att vara flera där en kan hålla i betalningsskylten medan författaren signerar boken. Jag hade två yngre hjälpredor från familjen som stoppade i bokmärken, tackkort, etc. i påsarna och som såg till att det alltid fanns böcker och påsar på signeringsbordet. Då slipper författaren själv springa runt.
  • Beroende på platsen: jag var mitt i skogen, mer eller mindre, men om en författare är på ett lättillgängligt ställe där folk ofta går förbi och som blir intresserade,  då kan det lätt bli en okontrollerbar folksamling. Då behövs det säkert någon som hjälper till att påminna om avstånd, samt markera upp var gränsen går och att det tydligt står en i taget.
  • Vänd dig mot kunden när du signerar, gärna så de ser när du gör det. Jag råkade flera gånger vända bakdelen mot bilisten. Det är trevligare om köparen får se när boken signeras. Det är svårare utomhus när man inte sitter vid ett bor,d så emellanåt glömdes det bort. Till mitt försvar så var detta första signeringen någonsin och jag var både nervös samtidigt som det var väldigt roligt.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL