fbpx

Jokha Alharthi och Marilyn Booth fick internationella Bookerpriset

Jokha Alharthi pratar med medier efter att ha tagit emot priset i galalokalen The Roundhouse i London. Foto: Isabel Infantes/AFP/TT.

Jokha Alharthi från Oman har vid en gala i London tagit emot det internationella Man Bookerpriset för romanen Celestial bodiesmeddelar Booker-stiftelsen.

Priset är ett av världens mest prestigefyllda och prissumman på 50 000 pund, motsvarande över 610 000 kronor, går till årets bästa (till engelska) översatta roman. Översättaren, i det här fallet Marilyn Booth från USA, får halva priset.

Celestial bodies utspelar sig i den omanska byn al-Awafi och handlar om tre systrar, en som gifter in sig i en rik familj, en som gifter sig på grund av pliktkänslor och en som väntar på en man som har emigrerat.

– Den (boken) undviker varje stereotyp man väntar sig i sin analys av kön och ras och sociala skillnader och slaveri. Den är genomgående fylld av överraskningar. Vi blev förälskade i den, sade juryns ordförande Bettany Hughes, skriver The Guardian.

Jokha Alharthi är den första författare som skriver på arabiska som har vunnit priset.

Boktuggs anm: Ingen av författarens böcker finns i dagsläget utgivna på svenska.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny