fbpx

Sara Stridsberg nominerad till Bookerpriset för Drömfakulteten

Författaren Sara Stridsberg. Foto: Irmelie Krekin

Drömfakulteten av svenska Sara Stridsberg, som snart släpps på engelska, är en av de 13 böcker som har nominerats till Man Booker International Prize 2019.

Bland de 13 nominerade till Man Booker International Prize återfinns svenska Sara Stridsberg för boken Drömfakulteten. Drömfakulteten kom ut redan 2006 på Albert Bonniers förlag och är översatt till flera språk. Den engelska översättningen har emellertid dröjt fram till nu, 13 år senare. The Faculty of Dreams släpps 18 april på MacLehose Press.

Bookerprisets internationella variant delas ut till skönlitterära verk (romaner och novellsamlingar) som har översatts till engelska och utgivits i Storbritannien och Irland. Prissumman på 50 000 pund (motsvarande över 600 000 kronor) delas lika mellan författare och översättare.

ANNONS

Sara Stridsberg (f. 1972) är i grunden jurist men sadlade om till författare i början av 2000-talet. Hon debuterade med romanen Happy Sally 2004. År 2006 kom Drömfakulteten, som blev hennes stora genombrott och för den tilldelades hon Nordiska rådets litteraturpris. Stridsberg har skrivit ett tiotal romaner och dramatiska verk, däribland Medealand, Darling River, Beckomberga. Ode till min familj. Den senaste boken Kärlekens Antarktis kom ut förra året på Albert Bonniers förlag.

Hon har bland annat belönats med Aftonbladets litteraturpris, Doblougska priset från Svenska Akademin, Samfundet De Nios stora pris, Selma Lagerlöfs litteraturpris och tidningen Vi:s litteraturpris. Dessutom har hon nominerats till Augustpriset fyra gånger. År 2016 valdes hon in i Svenska Akademien på stol nummer 13, men begärde utträde under våren 2018.

Bookerprisets jury har till sin longlist valt ut 13 titlar bland 108 böcker. Den 9 april presenteras shortlisten med sex titlar, och den slutliga pristagaren avslöjas den 21 maj.

ANNONS

Tidigare pristagare av Man Booker International Prize är Olga Tokarczuk för Flights 2018, David Grossman för A Horse Walks Into a Bar 2017 och Han Kang för The Vegetarian 2016.

Bookerpriset kommer snart att avsluta sitt samarbete med Man Group, och i fortsättningen ska priset kort och gott kallas för Booker Prize – trots att välgörenhetsorganisationen Crankstart går in som ny finansiär i åtminstone fem år.

Här är de 13 nominerade till Man Booker International Prize 2019

Författare (originalspråk), översättare, titel (förlag).

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Jokha Alharthi (arabiska), Marilyn Booth, Celestial Bodies (Sandstone Press Ltd)

Can Xue (kinesiska), Annelise Finegan Wasmoen, Love In The New Millennium (Yale University Press)

Annie Ernaux (franska), Alison L. Strayer, The Years (Fitzcarraldo Editions)

Hwang Sok-yong (koreanska), Sora Kim-Russell, At Dusk (Scribe, UK)

Mazen Maarouf (arabiska), Jonathan Wright, Jokes For The Gunmen (Granta, Portobello Books)

Hubert Mingarelli (franska), Sam Taylor, Four Soldiers (Granta, Portobello Books)

Marion Poschmann (tyska), Jen Calleja, The Pine Islands (Profile Books, Serpent’s Tail)

Samanta Schweblin (spanska), Megan McDowell, Mouthful Of Birds (Oneworld)

Sara Stridsberg (svenska), Deborah Bragan-Turner, The Faculty Of Dreams (Quercus, MacLehose Press)

Olga Tokarczuk (polska), Antonia Lloyd-Jones, Drive Your Plow Over The Bones Of The Dead (Fitzcarraldo Editions)

Juan Gabriel Vásquez (spanska), Anne McLean, The Shape Of The Ruins (Quercus, MacLehose Press)

Tommy Wieringa (holländska), Sam Garrett, The Death Of Murat Idrissi (Scribe, UK)

Alia Trabucco Zeran (spanska), Sophie Hughes, The Remainder (And Other Stories)

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.