fbpx

Sara Stridsberg nominerad till Bookerpriset för Drömfakulteten

Författaren Sara Stridsberg. Foto: Irmelie Krekin

Drömfakulteten av svenska Sara Stridsberg, som snart släpps på engelska, är en av de 13 böcker som har nominerats till Man Booker International Prize 2019.

Bland de 13 nominerade till Man Booker International Prize återfinns svenska Sara Stridsberg för boken Drömfakulteten. Drömfakulteten kom ut redan 2006 på Albert Bonniers förlag och är översatt till flera språk. Den engelska översättningen har emellertid dröjt fram till nu, 13 år senare. The Faculty of Dreams släpps 18 april på MacLehose Press.

Bookerprisets internationella variant delas ut till skönlitterära verk (romaner och novellsamlingar) som har översatts till engelska och utgivits i Storbritannien och Irland. Prissumman på 50 000 pund (motsvarande över 600 000 kronor) delas lika mellan författare och översättare.

ANNONS

Sara Stridsberg (f. 1972) är i grunden jurist men sadlade om till författare i början av 2000-talet. Hon debuterade med romanen Happy Sally 2004. År 2006 kom Drömfakulteten, som blev hennes stora genombrott och för den tilldelades hon Nordiska rådets litteraturpris. Stridsberg har skrivit ett tiotal romaner och dramatiska verk, däribland Medealand, Darling River, Beckomberga. Ode till min familj. Den senaste boken Kärlekens Antarktis kom ut förra året på Albert Bonniers förlag.

Hon har bland annat belönats med Aftonbladets litteraturpris, Doblougska priset från Svenska Akademin, Samfundet De Nios stora pris, Selma Lagerlöfs litteraturpris och tidningen Vi:s litteraturpris. Dessutom har hon nominerats till Augustpriset fyra gånger. År 2016 valdes hon in i Svenska Akademien på stol nummer 13, men begärde utträde under våren 2018.

Bookerprisets jury har till sin longlist valt ut 13 titlar bland 108 böcker. Den 9 april presenteras shortlisten med sex titlar, och den slutliga pristagaren avslöjas den 21 maj.

ANNONS

Tidigare pristagare av Man Booker International Prize är Olga Tokarczuk för Flights 2018, David Grossman för A Horse Walks Into a Bar 2017 och Han Kang för The Vegetarian 2016.

Bookerpriset kommer snart att avsluta sitt samarbete med Man Group, och i fortsättningen ska priset kort och gott kallas för Booker Prize – trots att välgörenhetsorganisationen Crankstart går in som ny finansiär i åtminstone fem år.

Här är de 13 nominerade till Man Booker International Prize 2019

Författare (originalspråk), översättare, titel (förlag).

Jokha Alharthi (arabiska), Marilyn Booth, Celestial Bodies (Sandstone Press Ltd)

Can Xue (kinesiska), Annelise Finegan Wasmoen, Love In The New Millennium (Yale University Press)

Annie Ernaux (franska), Alison L. Strayer, The Years (Fitzcarraldo Editions)

Hwang Sok-yong (koreanska), Sora Kim-Russell, At Dusk (Scribe, UK)

Mazen Maarouf (arabiska), Jonathan Wright, Jokes For The Gunmen (Granta, Portobello Books)

Hubert Mingarelli (franska), Sam Taylor, Four Soldiers (Granta, Portobello Books)

Marion Poschmann (tyska), Jen Calleja, The Pine Islands (Profile Books, Serpent’s Tail)

Samanta Schweblin (spanska), Megan McDowell, Mouthful Of Birds (Oneworld)

Sara Stridsberg (svenska), Deborah Bragan-Turner, The Faculty Of Dreams (Quercus, MacLehose Press)

Olga Tokarczuk (polska), Antonia Lloyd-Jones, Drive Your Plow Over The Bones Of The Dead (Fitzcarraldo Editions)

Juan Gabriel Vásquez (spanska), Anne McLean, The Shape Of The Ruins (Quercus, MacLehose Press)

Tommy Wieringa (holländska), Sam Garrett, The Death Of Murat Idrissi (Scribe, UK)

Alia Trabucco Zeran (spanska), Sophie Hughes, The Remainder (And Other Stories)❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny