ANNONS

Sara Stridsberg nominerad till Bookerpriset för Drömfakulteten

Författaren Sara Stridsberg. Foto: Irmelie Krekin

Drömfakulteten av svenska Sara Stridsberg, som snart släpps på engelska, är en av de 13 böcker som har nominerats till Man Booker International Prize 2019.

Bland de 13 nominerade till Man Booker International Prize återfinns svenska Sara Stridsberg för boken Drömfakulteten. Drömfakulteten kom ut redan 2006 på Albert Bonniers förlag och är översatt till flera språk. Den engelska översättningen har emellertid dröjt fram till nu, 13 år senare. The Faculty of Dreams släpps 18 april på MacLehose Press.

Bookerprisets internationella variant delas ut till skönlitterära verk (romaner och novellsamlingar) som har översatts till engelska och utgivits i Storbritannien och Irland. Prissumman på 50 000 pund (motsvarande över 600 000 kronor) delas lika mellan författare och översättare.

Sara Stridsberg (f. 1972) är i grunden jurist men sadlade om till författare i början av 2000-talet. Hon debuterade med romanen Happy Sally 2004. År 2006 kom Drömfakulteten, som blev hennes stora genombrott och för den tilldelades hon Nordiska rådets litteraturpris. Stridsberg har skrivit ett tiotal romaner och dramatiska verk, däribland Medealand, Darling River, Beckomberga. Ode till min familj. Den senaste boken Kärlekens Antarktis kom ut förra året på Albert Bonniers förlag.

ANNONS

Hon har bland annat belönats med Aftonbladets litteraturpris, Doblougska priset från Svenska Akademin, Samfundet De Nios stora pris, Selma Lagerlöfs litteraturpris och tidningen Vi:s litteraturpris. Dessutom har hon nominerats till Augustpriset fyra gånger. År 2016 valdes hon in i Svenska Akademien på stol nummer 13, men begärde utträde under våren 2018.

Bookerprisets jury har till sin longlist valt ut 13 titlar bland 108 böcker. Den 9 april presenteras shortlisten med sex titlar, och den slutliga pristagaren avslöjas den 21 maj.

Tidigare pristagare av Man Booker International Prize är Olga Tokarczuk för Flights 2018, David Grossman för A Horse Walks Into a Bar 2017 och Han Kang för The Vegetarian 2016.

Bookerpriset kommer snart att avsluta sitt samarbete med Man Group, och i fortsättningen ska priset kort och gott kallas för Booker Prize – trots att välgörenhetsorganisationen Crankstart går in som ny finansiär i åtminstone fem år.

Här är de 13 nominerade till Man Booker International Prize 2019

Författare (originalspråk), översättare, titel (förlag).

Jokha Alharthi (arabiska), Marilyn Booth, Celestial Bodies (Sandstone Press Ltd)

Can Xue (kinesiska), Annelise Finegan Wasmoen, Love In The New Millennium (Yale University Press)

Annie Ernaux (franska), Alison L. Strayer, The Years (Fitzcarraldo Editions)

Hwang Sok-yong (koreanska), Sora Kim-Russell, At Dusk (Scribe, UK)

Mazen Maarouf (arabiska), Jonathan Wright, Jokes For The Gunmen (Granta, Portobello Books)

Hubert Mingarelli (franska), Sam Taylor, Four Soldiers (Granta, Portobello Books)

Marion Poschmann (tyska), Jen Calleja, The Pine Islands (Profile Books, Serpent’s Tail)

Samanta Schweblin (spanska), Megan McDowell, Mouthful Of Birds (Oneworld)

Sara Stridsberg (svenska), Deborah Bragan-Turner, The Faculty Of Dreams (Quercus, MacLehose Press)

Olga Tokarczuk (polska), Antonia Lloyd-Jones, Drive Your Plow Over The Bones Of The Dead (Fitzcarraldo Editions)

Juan Gabriel Vásquez (spanska), Anne McLean, The Shape Of The Ruins (Quercus, MacLehose Press)

Tommy Wieringa (holländska), Sam Garrett, The Death Of Murat Idrissi (Scribe, UK)

Alia Trabucco Zeran (spanska), Sophie Hughes, The Remainder (And Other Stories)


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se