ANNONS

Crankstart ny sponsor för Bookerpriset – men inte namnsponsor

Camilla Parker Bowles, hertiginnan av Cornwall, delar ut förra årets Bookerpris till Anna Burns, som vann priset för romanen "Milkman". Arkivbild: Frank Augstein/AP/TT.

Bookerpriset lever vidare. Sedan investmentbolaget Man Group efter 18 år dragit sig ur samarbetet och inte längre sponsrar priset har arrangörerna hittat en ny finansiär i välgörenhetsorganisationen Crankstart.

Storbritanniens mest prestigefulla litterära pris ska i fortsättningen samarbeta med välgörenhetsorganisationen Crankstart, som dock inte ska ha sitt namn i prisets officiella namn. Priset heter i fortsättningen bara Booker Prize.

Crankstart har åtagit sig att finansiera priset i fem år, med option på ytterligare fem år.

ANNONS

– Med deras stöd ser vi fram emot att utveckla fler initiativ för att Bookerpriset ska hitta ny publik i varje generation och bakgrund från hela världen, säger Helena Kennedy, ordförande för stiftelsen bakom priset, The Booker Prize Foundation.

Bookerpriset har delats ut sedan 1969 och bland tidigare pristagare finns Iris Murdoch, Kazuo Ishiguro och Ian McEwan. Priset delas ut i två klasser, för engelskspråkiga romaner och för böcker översatta till engelska och utgivna i Storbritannien.

Bakom Crankstart står riskkapitalisten Sir Michael Moritz och hans fru Harriet Heyman. Han är före detta journalist på Time och förutom att investera i spännande bolag har han skrivit flera böcker, bland annat två om Apple och Steve Jobs. Både han och Harriet älskar böcker.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se