Ishiguro och Cusk nominerade till Bookerpriset 2021

Den brittiske författaren Kazuo Ishiguro tilldelades Nobelpriset i litteratur 2017 och är nu nominerad till Bookerpriset för sin senaste roman "Klara och solen". Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Tretton engelskspråkiga författare har nominerats till det prestigefyllda litteraturpriset Bookerpriset, skriver The Guardian.

Bland dem finns Nobelpristagaren Kazuo Ishiguro, som nomineras för romanen Klara och solen, 31 år efter det att hans Återstoden av dagen belönades med Bookerpriset 1989. Andra namnkunniga nominerade författare inkluderar kanadensiska Rachel Cusk som kan tilldelas priset för romanen ”Second place” och amerikanske Richard Powers som nomineras för den ännu inte utgivna ”Bewilderment”.

Merparten av de nominerade författarna kommer från Storbritannien eller USA, men i listan finns även bland andra Anuk Arudpragasam från Sri Lanka och Damon Galgut från Sydafrika.

Bookerpriset är ett brittiskt litterärt pris som sedan 1969 har tilldelats årets bästa roman med engelska som originalspråk. Prissumman motsvarar cirka 600 000 kronor.

Den 14 september kortas listan över nominerade författare ned till sex stycken. Vem som tilldelas 2021 års Bookerpris tillkännages den 3 november.

Text: Matilda Källén/TT

Nominerade till Bookerpriset 2021 – long list

A Passage North av Anuk Arudpragasam (Sri Lankan)

Second Place av Rachel Cusk (British/Canadian). Svensk utgåva: Andra stället.

The Promise av Damon Galgut (South African)

The Sweetness of Water av Nathan Harris (American)

Klara and the Sun av Kazuo Ishiguro (British). Svensk utgåva: Klara och solen.

An Island av Karen Jennings (South African)

A Town Called Solace av Mary Lawson (Canadian)

No One Is Talking About This av Patricia Lockwood (American)

The Fortune Men av Nadifa Mohamed  (British/Somali)

Bewilderment av Richard Powers (American)

China Room av Sunjeev Sahota (British)

Great Circle av Maggie Shipstead (American)

Light Perpetual by Francis Spufford (British)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL