fbpx

Margaret Atwood och Salman Rushdie nominerade till Booker-priset 2019

Författaren Margaret Atwood har bland annat skrivit Handmaid's Tale, boken bakom tv-serien med samma namn. Foto: Jean Malek.

Margaret Atwood är en av författarna som kan få Bookerpriset 2019 för The Testaments – den efterlängtade uppföljaren till Handmaid’s Tale. Förutom Norstedts kan Lind & Co, Sekwa, Rámus, Wahlström & Widstrand och Ordfront njuta av att ha titlar på listan.

The Booker Prize, som tappade sin titelsponsor Man (och den nya sponsorn Crankstart kommer inte att sätta sitt namn på priset), har släppt sin longlist med 13 titlar som kan vinna 50 000 pund.

Margaret Atwood vann Bookerpriset för 19 år sedan med The Blind Assassin och hennes bok The Testaments är om inte förhandsfavorit så en titel som lär bli en bästsäljare runtom i världen när den släpps i september.

ANNONS

En annan tidigare vinnare är Salman Rushdie som skrivit en egen omarbetning av Don Quixote med titeln Quichotte. Det är 38 år sedan han fick Bookerpriset för Midnight’s Children, skriver The Bookseller.

Så hur väl har de svenska förlagen lyckats pricka in nominerade titlar? En del kommer ju först i höst på engelska även om Margaret Atwoods Gileads döttrar redan är annonserad på Norstedts som kanske kan förmodas plocka upp även Deborah Levy som fanns med på shortlisten (kan vi kalla det finalist?) 2016 med Hot Milk (som släpptes på svenska med titeln Varm mjölk av Norstedts tidigare i år).

Ordfront har gett ut Minoritetsorkestern av Chigozie Obioma och Sekwa har hunnit släppa Lanny av Max Porter.

En enda debutant finns med på listan: Oyinkan Braithwaites My Sister, the Serial Killer. Den boken kommer på svenska hos Lind & Co första halvåret 2020.

– Rámus förlag är mycket glada och stolta, men inte överraskade, över att Valeria Luiselli idag blivit nominerad till Man Booker-priset för sin magnifika roman Lost Children Archive, en roman som på grund av situationen för flyktingbarn vid gränsen mellan USA och Mexiko dessvärre blir allt mer aktuell, säger Thomas Alm & Per Bergström på Rámus förlag.

I februari 2020 utkommer Lost Children Archive på Rámus i svensk översättning av Niclas Nilsson och författaren Valeria Luiselli finns sedan tidigare utgiven med De tyngdlösa och Historien om mina tänder.

Wahlström & Widstrand ger ut Jeanette Winterson i januari 2020 med titeln Frankissstein, en kärlekshistoria i översättning av Lena Fries Gedin. Albert Bonniers förlag har gett ut Salman Rushdie tidigare och lär ge ut även den nya boken, dock finns inget datum ännu.

Bookerpriset 2019 omfattar titlar utgivna i Storbritannien eller på Irland mellan 1 oktober 2018 och 30 september 2019. Juryn kommer att presentera en shortlist den 3 september och den 14 oktober offentliggörs årets vinnare. Totalt fanns det 151 anmälda böcker till tävlingen.

De nominerade till Booker-priset 2019 – longlist

The Testaments (Margaret Atwood, Chatto & Windus, September) – på svenska med titeln Gileads döttrar (Norstedts, översättare: Inger Johansson )
Night Boat to Tangier (Kevin Barry, Canongate, August)
My Sister, the Serial Killer (Oyinkan Braithwaite, Atlantic)
Ducks, Newburyport (Lucy Ellmann, Galley Beggar Press)
Girl, Woman, Other (Bernardine Evaristo, Hamish Hamilton)
The Wall (John Lanchester, Faber)
The Man Who Saw Everything (Deborah Levy, Hamish Hamilton, September)
Lost Children Archive (Valeria Luiselli, Fourth Estate)
An Orchestra of Minorities (Chigozie Obioma, Little Brown) – kom på svenska med titeln Minoritetsorkestern (Ordfront, översättare Ninni Holmqvist)
Lanny (Max Porter, Faber) – utgiven på svenska med samma titel, Lanny (Sekwa, översättare Marianne Tufvesson)
Quichotte (Salman Rushdie, Jonathan Cape, September)
My Last 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World (Elif Shafak, Viking)
Frankissstein: A Love Story (Jeanette Winterson, Jonathan Cape).
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny