Svenska utgåvor av CS Lewis Narniaböcker. I den outgivna boken The Stone Table, skriven av Francis Spufford, återvänder Digory och Polly till Narnia. Foto: Boktugg

Etablerad författare skriver hyllad Narnia-fanfiction

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den än så länge opublicerade romanen The Stone Table av Francis Spufford är inspirerad av CS Lewis Narniaböcker och utspelar sig i samma universum.

CS Lewis upphovsrätt till böckerna om Narnia löper ut år 2034 då det har gått 70 år sedan Lewis död. Än så länge håller Lewis estate av naturliga skäl hårt i rättigheterna. Med andra ord kan det dröja 15 år innan världen får läsa ett nyskrivet bidrag till serien, signerat Francis Spufford.


ANNONS


Francis Spufford är brittisk författare och lärare i kreativt skrivande. I vanliga fall skriver han romaner för vuxna, men då han alltid har varit ett stort fan av CS Lewis bestämde han sig för att ta en paus för att skriva om vad som hände i Narnia innan Häxan och lejonet utspelar sig, skriver The Guardian.

Boken The Stone Table utspelar sig mellan Min morbror trollkarlen och Häxan och lejonet, där Spufford menar att det finns en lucka i berättelsen. Spufford är hemlighetsfull om detaljerna men enligt The Guardian handlar boken om hur Polly och Digory från Min morbror trollkarlen återvänder till Narnia. Man får bland annat svar på varför slottet Paravel har fyra tomma troner och var stenbordet kommer ifrån.

ANNONS

Spufford har lagt ner sin själ i att efterlikna CS Lewis språk och berättarstil, och menar att det är hans bästa försök att åstadkomma något som Lewis själv skulle kunna ha skrivit. Med andra ord, en slags fanfiction med ambitionen att skapa en så naturtrogen imitation som möjligt.

– Om man ska leka med någon annans leksaker måste man vara väldigt medveten om att det är just någon annans leksaker. Man måste vara tydlig med att man inte har för avsikt att tjäna något på det, utan att det är en hyllning som inte trampar de riktiga böckerna på tårna, säger han till The Guardian.

Han har gjort ett försök att kontakta Lewis estate angående ett eventuellt samarbete utan att få svar, men efter påtryckningar från vänner och bekanta lade han ut ett par kapitel på webben som ett smakprov. Läsarnas reaktioner har varit enormt positiva och många efterfrågar att få läsa hela boken. Själv hoppas Spufford naturligtvis att The Stone Table förr eller senare kommer i tryck. Frågan är väl om det kommer dröja så länge som 15 år?

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL