fbpx

Etablerad författare skriver hyllad Narnia-fanfiction

Svenska utgåvor av CS Lewis Narniaböcker. I den outgivna boken The Stone Table, skriven av Francis Spufford, återvänder Digory och Polly till Narnia. Foto: Boktugg

Den än så länge opublicerade romanen The Stone Table av Francis Spufford är inspirerad av CS Lewis Narniaböcker och utspelar sig i samma universum.

CS Lewis upphovsrätt till böckerna om Narnia löper ut år 2034 då det har gått 70 år sedan Lewis död. Än så länge håller Lewis estate av naturliga skäl hårt i rättigheterna. Med andra ord kan det dröja 15 år innan världen får läsa ett nyskrivet bidrag till serien, signerat Francis Spufford.

Francis Spufford är brittisk författare och lärare i kreativt skrivande. I vanliga fall skriver han romaner för vuxna, men då han alltid har varit ett stort fan av CS Lewis bestämde han sig för att ta en paus för att skriva om vad som hände i Narnia innan Häxan och lejonet utspelar sig, skriver The Guardian.

ANNONS

Boken The Stone Table utspelar sig mellan Min morbror trollkarlen och Häxan och lejonet, där Spufford menar att det finns en lucka i berättelsen. Spufford är hemlighetsfull om detaljerna men enligt The Guardian handlar boken om hur Polly och Digory från Min morbror trollkarlen återvänder till Narnia. Man får bland annat svar på varför slottet Paravel har fyra tomma troner och var stenbordet kommer ifrån.

Spufford har lagt ner sin själ i att efterlikna CS Lewis språk och berättarstil, och menar att det är hans bästa försök att åstadkomma något som Lewis själv skulle kunna ha skrivit. Med andra ord, en slags fanfiction med ambitionen att skapa en så naturtrogen imitation som möjligt.

– Om man ska leka med någon annans leksaker måste man vara väldigt medveten om att det är just någon annans leksaker. Man måste vara tydlig med att man inte har för avsikt att tjäna något på det, utan att det är en hyllning som inte trampar de riktiga böckerna på tårna, säger han till The Guardian.

ANNONS

Han har gjort ett försök att kontakta Lewis estate angående ett eventuellt samarbete utan att få svar, men efter påtryckningar från vänner och bekanta lade han ut ett par kapitel på webben som ett smakprov. Läsarnas reaktioner har varit enormt positiva och många efterfrågar att få läsa hela boken. Själv hoppas Spufford naturligtvis att The Stone Table förr eller senare kommer i tryck. Frågan är väl om det kommer dröja så länge som 15 år?

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.