fbpx

Minnesbok om Förintelsen juryfavorit i Svensk Bokkonst 2018

Juryns favorit i Svensk Bokkonst 2018: Witnesses (Albert Bonniers förlag) av fotografen Mikael Jansson. Formgivare: Greger Ulf Nilson. Repro: Noah Beyene, Johan Carlson. Tryckeri: Bold. Bokbinderi: Göteborgstryckeriet.

När juryn skulle utse sin favorit bland vinnarna i Svensk Bokkonst 2018 fastnade de för minnesboxen Witnesses. Överlevande från Förintelsen av fotografen Mikael Jansson, formgiven av Greger Ulf Nilson.

”En respektingivande minnesbox i en stram förpackning som förmedlar skörhet, förgänglighet och aktualitet. Witnesses. Överlevande från Förintelsen är juryns favorit när vinnarna av Svensk bokkonst 2018 presenterades på Kungliga biblioteket”, skriver KB i ett pressmeddelande.

Juryns motivering: ”Respektingivande minnesbox om Förintelsen. Kongenial förening av bild och innehåll. Bildmaterialet får ta plats i både inlaga och låda. En stram förpackning med materialval – rå kartong och tidningspapper – som förmedlar skörhet och förgänglighet. Dagstidningskänslan understryker ämnets aktualitet.”

Utnämningen gjordes officiell på torsdagskvällen under Svensk Bokkonsts vernissage på Kungliga biblioteket. Därmed blir det också Witnesses som, utöver äran, tar hem prisstatyetten ”Den gyllene boken” av Ernst Billgren.

ANNONS

I den här tävlingen var det alltså formen som bedömdes och därför lyfter man också fram andra som varit inblandade i produktionen:

Författare: Lars Forsberg (red.), Daniel Birnbaum, Hédi Fried, Göran Rosenberg, Timothy Snyder, Adam Lesniewski, Göran Persson, Adina Broström, Nadine Gerson Flam, Mietek Grocher, Gunilla Palmstierna-Weiss, Peter Weiss, Steve Sem-Sandberg, Ingrid Lomfors, Arne Ruth, Ingemar Karlsson, Gunnar Ekelöf, Mikael Jansson, Mattias Jersild.
Utgivare: Albert Bonniers förlag
Fotograf: Mikael Jansson
Formgivare, layout och originalproduktion: Greger Ulf Nilson
Repro: Noah Beyene, Johan Carlson
Tryckeri: Bold
Bokbinderi: Göteborgstryckeriet

Witnesses är för övrigt nominerad till Svenska fotobokspriset 2019 där vinnaren utses om två veckor.

Förutom Witnesses presenterades ytterligare 24 vinnare i tävlingen som inspirerat och stimulerat bokbranschen och produktionen av böcker.

Under året 2018 har ett par trender gjorts synliga – bland annat tryck i revers, alltså vit text på svart botten. I övrigt är färgskalan mer nedtonad jämfört med tidigare år, med en palett som domineras av ofärgat linne, jordfärger och rå papp. Precis som juryns favorit har även många böcker försetts med kassetter och lådor.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

I samband med vernissagen premiärvisades även årets utställningskatalog, som är formgiven av Jiri Adamik-Novak och Jennifer Bergkvist med fotografier av Andrea Davis-Kronlund och Lina Löfström-Baker. Redaktör är Linda Sörensen.

Samtliga av de 25 vinnarna kommer att ställas ut på Kungliga biblioteket i Humlegården.

Svensk Bokkonst grundades år 1933 och är idag en ideell förening som ska stimulera och inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av böcker. För att fullfölja denna ambition utser man årligen 25 föredömligt producerade böcker och pekar därmed på goda förebilder. Du hittar samtliga vinnare med omdömen och fakta om formgivare och mycket mer på www.svenskbokkonst.se.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny