Författaren Agatha Christie - hon skapade legender också bortom litteraturens värld.

Tre författare som gick upp i rök och aldrig talade om saken

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kan man verkligen gå upp i rök, som författare? Jodå, det händer, och har hänt. Ibland av rent personliga orsaker, men ibland utan att någon förklaring ges. Här är tre fall, som litcur.com lyfter fram – tre författare och tre olika öden. 

Ibland verkar författares liv märkligare än litteraturen de skrivit. Hur många historier finns det inte om människor som genomlevt mirakel, eller drabbats av saker som inte går att förklara. Eller har du hört historien om de tre författarna som gick upp i rök, och aldrig talade om var de varit? De tog helt enkelt hemligheterna med sig i graven (även om sanningen kom fram i ett av fallen).


ANNONS


Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe, författaren som i praktiken uppfann den moderna detektivromanen, försvann under 1841 i nästan en hel vecka och skapade kanske på det sättet det ultimata mysteriet. Poe gick ombord på en båt i Richmond och skulle åka till New York. Under turen hade man ett stopp i Baltimore och där passade Edgar på att stiga av för att träffa gamla vänner. De började festa och drinkarna kom i strid ström och sex dagar senare var författaren fortfarande borta.

Han återsågs på en gata i staden och rapporterades vara djupt stressad. När en av hans vänner till sist hann ifatt honom (han hade ju varit eftersökt), så chockades han över skicket som Poe var i. Kläderna var smutsiga och trasiga och den förbryllade minen i hans ansikte talade sitt tydliga språk: Här var alla hästarna inte hemma.

Poe togs till en läkare, men fick bäras dit och kunde bara mumla på vägen. Han verkade helt enkelt spritt språngande galen och det tog två dagar innan hans delirium avtog, och han till sist vände sig till läkaren med orden: Gud hjälpe mig. Sedan dog han på plats. Ingen har någonsin fått veta vad som hände, eller var han hade varit.

Ett öde värt en roman, kanske?

ANNONS

Agatha Christie försvinner

Något liknande hände den mer sansade författaren Agatha Christie, som försvann under nästan två hela veckor. En lördagsmorgon i december 1926 hittades en övergiven bil på en landsväg utanför Newlands Corner, i Surrey. Bilen hade rullat ner för en backe och sedan stannat, och den hade lamporna på när man hittade den. Natten hade varit kall och temperaturen nära noll, och ändå hittade man Christies kappa liggande i bilen. I kappan fanns ett körkort. Men ingen författare.

Man letade desperat efter henne i närområdet, då man misstänkte att hon drabbats av ett sammanbrott. Man gick så långt som att dragga en sjö i närheten. Ingenting hittades.

Hennes man, Archibald, misstänktes snabbt när det upptäcktes att han hade en affär med en annan kvinna. Detta hade han också berättat för Agatha, och föremålet för hans kärlek var en yngre dam. De ville gifta sig. Tydligen hade det ännu gifta paret grälat högljutt om det här kvällen innan hon försvann och ryktet sa att hon var både ledsen och förvirrad.

I pressen spekulerades det rejält, så klart (vi befinner oss i England, minns det), och man drog många slutsatser av försvinnandet när man väl fick nys om saken. Två andra författare involverades i sökandet och de citerades flitigt i tidningarna, som de mysterieförfattare de var. Arthur Conan Doyle gick så långt som att hämta en av hennes handskar i hemmet och tog den med sig till ett medium. Det sägs att den här personen genast sa namnet Agatha och sedan förklarade att hon inte var död. Ni kommer att höra från henne, senast nästa onsdag.

Under tiden sökte tusentals frivilliga efter henne i byns närområde utan att hitta något. Först två veckor senare hittades hon på ett exklusivt hotell i Yorkshire, mer än 230 engelska miles från platsen där hennes bil stått. Hon hade skrivit in sig under falskt namn, och valt samma namn som hennes mans älskarinna. Mrs. Teresa Neele.

När hennes man och polisen anlände till hotellet för att konfrontera henne påstod hon genast att hon tappat minnet, och att det inte kommit tillbaka förrän hon nu såg sin man. Senare erkände hon att hon gjort alltihop för att förhindra att hennes man fick tillbringa helgen med sin älskarinna, men att det senare spårat ur.

Paret skiljde sig 1928, men ingen av dem gick offentligt ut och berättade vad som hänt Agatha. Inte heller polisen sa något. Sanningen har framkommit först på senare år.


ANNONS


Ambrose Bierce

Ambrose föddes 1842 och blev känd för sin satiriska bok The Devils Dictionary och ett par noveller. Han försvann och återfanns aldrig någonsin igen. Dödsdatumet är således okänt.

När han 1913 var sjuttioett år gammal bodde han i Washington, D.C. Bland vännerna sas det att han fått ett infall och plötsligt ville resa genom Mexiko och Sydamerika. Med tanke på hans ålder var det en märklig önskan, men likväl satte han igång med förberedelserna och en tid senare skickade han ett brev till en vän och förklarade att han var på väg, trots att det pågick en våldsam revolution i Mexiko.

Den 2 oktober lämnade han Washington och ankom i Mexiko en månad senare, och en sista intervju gjordes för en tidning i San Antonio tidigt i november. Därefter upphör alla spår av honom. Det påstås att han tog sig in i Mexiko via El Paso och hamnade mitt i revolutionen och eventuellt dödades i slaget om Ojinaga. Det sägs till och med att det var Pancho Villa som fick honom mördad. Men det finns också personer som efteråt sagt att de inte tror att han alls befann sig i Mexiko, utan att han åkte till Grand Canyon i Arizona och där tog livet av sig.

Men vem vet? Det enda som är helt säkert är att Ambrose Bierce försvann utan ett spår, och lämnade ett stort tomrum efter sig. Och frågor som inte får några svar har ju en tendens att leva kvar år efter år. Oavsett hur det gick till när han försvann, så gjorde han ju sig själv odödlig.

Om det var planerat? Det vet bara gudarna.

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.