fbpx

Stockholms internationella poesifestival ska väcka tankar om att känna sig hemma

Madeleine Grive Foto: Charles Ludvig

Med litteraturens hjälp vill Stockholms internationella poesifestival 2018 skapa en motvikt till den ökade främlingsfientligheten i Sverige. 

Sedan 1997 har Tidskriften 10TAL årligen arrangerat Stockholms internationella poesifestival och den 30 november till den 1 december är det dags igen. I år gästas festivalen av poeter från länder som USA, Malaysia, Makedonien, Albanien, Korea, Kuba och Tyskland och tillsammans med bland annat musiker och artister kommer de framträda på Konstakademien i Stockholm.

Ett av grundsyftena med festivalen är att vara bred och välkomnande med ett program som ska tilltala både de som redan läser poesi och de som ännu inte riktigt upptäckt genren men som har en litterär nyfikenhet. Genom att låta poesin möta andra konstformer under festivaldagarna samlar arrangörerna flera kulturella uttryck under samma tak som berikar varandra:

ANNONS

– Från allra första början har vi hållit vårt konstnärliga koncept med blandningen litteratur, performance, pop, jazz och klassisk musik för festivalen, säger festivalgrundaren och tillika konstnärliga ledaren Madeleine Grive.

– Det är egentligen inte så konstigt eftersom mycket av lyriken redan finns i till exempel musiken. Sedan starten har poeter från all världens hörn varit med hos oss och det har skapat ett otroligt internationellt nätverk som vi arbetar i och bjuder in från. Många nationaliteter återkommer men vi tänker också på att ta hit aktörer från nya länder – i år gästas vi till exempel av poeter från Albanien och Kuba för första gången. Det har hänt att vi haft musiker och dansare från andra länder också men för det mesta framträder poeten med svenska musiker och dansare på scen.

Poesi är en genre som speglar både känslor och skeenden i samhället runt omkring oss, inte minst ur ett politiskt perspektiv. Temat för Stockholms Internationella Poesifestival i år är Hem – Hemifrån och handlar om hur det är att vara hemifrån men också om att lyckas skapa känslan av hemma på en ny plats. Temavalet är en reaktion på det politiska läget i dagens Sverige som egentligen tog sin början redan 2010:

ANNONS

— 2010 gjorde vi en festival på Dramaten på temat Välkommen som en protest mot att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen samma år, berättar Madeleine. Vi välkomnade internationella poeter och författare med flyktingbakgrund och det möttes av organiserade demonstrationer från Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Nu går främlingsfientliga partier ännu mer framåt och det kändes som att det var dags att göra ett sådant tema igen. Poesin är människornas röster i ett samhälle och den har en förmåga att fånga tidsstämningar och förmedla det snabbt. Poeter är snabba budbärare och genren ett direkt forum.

Alla dikter framförs på originalspråk och är översatta till svenska och kommer att läsas av inbjudna skådespelare från Dramaten och Stadsteatern som Nina Zanjani, Ann Petrén, Erik Ehn och Rebecka Hemse med flera. Svenska poeter på plats är bland andra Johannes Anyuru, Jila Mossaed och den unga poeten Rasha Alqasim som flytt från Irak. Konstakademien rymmer 350 personer och Madeleine har gott hopp om att kunna fylla lokalen.

Under året är 10TAL en aktiv förening och når ut via arrangemang, föredrag och Klubb 10TAL. Många ur den publiken deltar senare i festivalen:

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

— Det verkar vara ett stort intresse i år, säger Madeleine. Publikantalet tidigare år har berott på lokalens storlek, när vi var på Stora scen på Dramaten fyllde vi med 1000 personer, vi fick öppna de andra scenerna i huset också på grund av publiktrycket. På Konstakademien finns mindre plats men vi tror att vi blir så många som det ryms – det är vad vi siktar på.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.