Stockholms Internationella Poesifestival 15–16 november 2019 har temat ”hitta hem”

Den 15 och 16 november 2019 bjuds det på poesi i dagarna två på Konstakademien. Några av vår tids mest intressanta poeter kommer till Sverige för uppläsningar och samtal.

På kvällen fredagen 15 oktober invigs Stockholms Internationella Poesifestival 2019. Mare Kandre–priset delas ut till en starkt innovativ författare som skriver i Mare Kandres anda. Kvällen avslutas med AKT UNG!, en scen för unga poeter.

Lördagen 16 november från klockan 15 och framåt blir det samtal på temat ”hitta hem”, uppläsningar och musik. Moderator är Poesifestivalens co-curator Nikola Madzirov från Makedonien. Kvällen avrundas med en efterfest på Hobo Hotell där det bjuds på vin, musik och mingel.

Raúl Zurita, från Chile, brukar kallas för de försvunna och de torterades poet, det tysta skrikets förmedlare. Den ryska poeten Maria Stepanova är en annan av vår tids starkaste röster, hos henne är traumat av ett förlorat hem centralt, liksom hos den kurdiske poeten Golan Haji från Syrien vars flykt präglat hans poetiska språk och Carolyn Forché från USA, som ständigt återkommer till teman som emigration och förlust, medan poeten Kayo Chingonyi, från England och född i Zambia, hämtar inspiration från sitt arv för att uttrycka känslor av frånvaro och brist på hemmahörande.

Sylva Fischerová från Tjeckien främmandegör det trygga och välkända genom att ställa mytens eko mot vardagens idiom. Danska poeten Maja Lee Langvad utforskar sina erfarenheter av att vara adopterad, och vad som händer med hemmahörandet i mötet med den biologiska familjen. Carolina Pihelgas från Estland rör sig kring teman som minne, frånvaro, nostalgi för förlorade världar och mytologi. Gränsen mellan minnet och verklighetens rötter upplöses i hennes poesi. Svenska poeten Iman Mohammed ställer minnen av flykt och vardag mot varandra och nydebuterade Mona Monasars poesi skildrar hur det är att växa upp som svart, muslimsk flicka i 2000-talets Sverige.

Biljett krävs för båda dagarna och efterfesten. Läs mer hos 10tal.se.

Böcker av de medverkande poeterna utgivna i Sverige:

[Book: ISBN hittades ej]
Minnen av minnet

Minnen av minnet

 • Förlag: Nirstedt/litteratur
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-03-21
 • ISBN: 9789198505429
Kumukanda

Kumukanda

 • Förlag: Rámus Förlag
 • Format: Danskt band
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-09-12
 • ISBN: 9789186703868
Bakom trädet ryggar

Bakom trädet ryggar

 • Förlag: Norstedts
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-08-15
 • ISBN: 9789113084596
Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.