fbpx

Jonas Axelsson: Drömmen vore att få Bono till Bokmässan 2020

Jonas Axelsson på Polaris drömmer om att få U2-stjärnan Bono i montern 2020 efter att ha vunnit budgivningen om hans bok. Foto: Sölve Dahlgren

Jonas Axelsson på Bokförlaget Polaris vann budgivningen om rättigheterna till den svenska utgåvan av Bonos memoarer. Drömmen: U2 på Scandinavium och Bono på Bokmässan 2020.

– Den första skiva jag köpte för mina egna pengar var U2:s War. Jag som många andra runt femtio har levt med dem och under en tid var de ju det största rockbandet i världen. Så jag är extremt förtjust samtidigt som jag har lite fjärilar i magen, säger Jonas Axelsson.

Och fjärilarna orsakas förstås av att det var budgivning om de svenska rättigheterna och på slutet var tre förlag kvar i kampen, men Polaris vann. Det handlar om en bok som ännu inte är skriven så det är förstås en chansning. Och den kommer skrivas av Bono själv.

ANNONS

– Men han gör det tillsammans med Sonny Mehta som många ser som ”förläggarnas förläggare”. Han har gett ut många stora som Clinton, ett tjog Nobelpristagare samt Peter Englund och Stieg Larsson. Han är blytung och är dessutom redaktör på Bonos bok. Om det inte varit just Sonny som varit inblandad hade jag kanske inte vågat köpa den, säger Jonas Axelsson någon timme innan Bokmässan i Göteborg ska stänga.

Natur & Kultur gav ut Bruce Springsteens självbiografi för något år sedan, betalade dyrt men sålde också väldigt bra. U2:s sångare Bono kanske kan lyckas lika bra?

– Jag tycker han har samma tyngd. Nu vet vi fortfarande inte så mycket om vad boken ska handla om, exempelvis hur politisk den blir. Det jag fått veta av Mehta är att Bono är en fascinerande person och att det kommer att bli en jävligt bra bok.

ANNONS

Boken kommer ut den 10 maj 2020, vilket är samma dag som Bono fyller 60 år. På internationella titlar kan den engelska originalutgåvan ofta bli en konkurrent till den översatta utgåvan.

– Jag har fått löfte om att få göra simultan utgivning, alltså att vi kommer ut samma dag som den engelska. Det kommer säkert att innebära att vi får göra en snabb översättning.

En annan fundering är hur Polaris ska göra med ljudboken, om den ska släppas samtidigt eller vänta några månader.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

– Och ifall vi ska använda en svensk rockstjärna eller en skådespelare som inläsare?

Bruce Springsteen kom aldrig till Bokmässan. Jonas Axelsson kan inte låta bli att drömma om att få Bono till mässan. Senast U2 spelade i Sverige var 2015 då de sålde ut Globen fyra kvällar. Den här helgen spelar de i Köpenhamn.

– Tänk dig om U2 intar Scandinavium och gör en konsert i anslutning till Bokmässan och vi får Bono på signering här.

Det skulle förmodligen bräcka montergrannarna Norstedts signering med Magnus Uggla. Frågan är om Bokmässans egen fest på fredagen, som i år gästades av Måns Zelmerlöv (som också släppt en bok), kunde få se Bono på scen?

Tanken kittlar i alla fall. Däremot skulle en Bono-konsert driva upp hotellpriserna långt över 29:e våningen. På tal om priser är man förstås nyfiken på hur mycket Polaris fick betala för de svenska rättigheterna?

– Det avslöjar vi inte, säger Jonas Axelsson med ett hemlighetsfullt leende.

Budgivning pågår i flera länder, bland annat Danmark där man kanske kan gissa att Polaris ägare Politiken kan vara en av budgivarna?

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.