fbpx

Novellix anordnar novelltävling för alla över 18 år

Tävlingsdax för dig som är sugen på att skriva en novell och bli utgiven på Novellix. Foto: Novellix

Efter förra årets succé är det återigen dags för novellförlaget Novellix att arrangera en novelltävling. I år finns ingen övre åldersgräns, men däremot ett (än så länge hemligt) tema.

Redan förra året anordnade Novellix en novelltävling, då med en övre åldersgräns på 26 år för att få lov att delta. Intresset var stort och bland 300 tävlande valdes Anton Hildingssons novell Syrinx ut som vinnare.

– Vi överväldigades av det stora engagemanget hos deltagarna förra året, så nu ser vi verkligen fram emot årets tävlingsbidrag, speciellt eftersom vi öppnar upp för en mycket större publik. Kanske hittar vi Sveriges nästa stjärnförfattare! säger Lena Hammargren, VD och förlagschef på Novellix, i ett pressmeddelande.

I år tar förlaget bort den övre åldersgränsen och alla som är över 18 år är välkomna att delta i tävlingen. Tävlingen pågår mellan 28 september och 30 november 2018, och temat avslöjas klockan 12 på startdagen. Vinnarnovellen kommer att publiceras av Novellix i maj 2019.

ANNONS

– Det blir ett bra tillfälle för oss att publicera en debutant, något vi vill göra men inte alltid tillåter oss beroende på hur – om man ska vara krass – marknaden ser ut, säger Julia Ahl som jobbar med PR och kommunikation på Novellix, till Boktugg.

Varför väljer ni att ha ett tema på novelltävlingen?
– För att göra det enklare för oss att välja vinnarnovell, säger Julia. Det är svårt som det är att bedöma, så att då även kika på hur skribenterna tolkar ett tema underlättar för oss i bedömningsarbetet. Vi tänker också att det kan vara skönt som deltagare att få ett tema som inspiration, eftersom det är fritt att tolka temat hur man vill så finns det ju självklart inget rätt eller fel. Temat ska fungera som inspiration, snarare än begränsning.

Sedan starten 2011 har Novellix gett ut 165 noveller (vilket landar på ett snitt på ca 20 om året). Av dessa har runt 80 stycken varit nyskrivna, och övriga noveller återutgivna. 8 noveller har varit på engelska.

– När vi gör våra urval tänker vi dels på den enskilda novellen, dels på mixen i hela släppet – eftersom vi ju släpper våra små böcker fyra i taget. Men det finns mer som spelar in, såsom tillgång till rättigheter, vilka som hinner, kan och vill skriva och så vidare, säger Julia.

Vad som enligt Novellix utmärker en bra novell är som med text generellt olika från fall till fall – det kan vara budskapet, drivet, handlingen eller språket.

– Om man tar vårt kommande släpp, till exempel, med fyra noveller av Nobelpristagare i litteratur, så är de inbördes helt olika: till exempel en novell av Toni Morrison med träffsäker dialog och medvetet använda beskrivningar som gör att man uppmärksammas på sina egna fördomar, och en novell av Ishiguro, som är mer som ett stramt hållet kammarspel med tre huvudpersoner och ett tydligt underliggande hot … Båda är fantastiska, men på sina egna, särpräglade sätt, säger Julia Ahl.

Novellix anordnar även en novelltävling för ungdomar tillsammans med Clio Online från Bonnier Education. Tävlingen är öppen för alla åttondeklssare och pågår mellan 3/9 och 15/11.

Läs mer om novelltävlingen här och om ungdomsnovelltävlingen här.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny