Första officiella Minecraft-romanen – The Island direkt in på topplista

Det har skrivits mängder av böcker om Minecraft, främst guideböcker. Men även några romaner. Minecraft: The Island av Max Brooks är den första officiella.

Bakom utgivningen i USA står sf- och fantasyförlaget Del Rey och det är alltså den första romanen baserad på Minecraft som har sanktionerats av den svenska spelstudion Mojang (som dock ägs av Microsoft sedan tre år tillbaka). Mojang AB omsatte 3,8 miljarder kronor 2016 och gjorde en vinst på 1,7 miljarder.

Spelet Minecraft har sålts i mer än 120 miljoner exemplar vilket gör spelet till det näst mest sålda genom tiderna – endast slagna av Tetris alla versioner. Dessutom har Minecraft 55 miljoner aktiva användare varje månad.

Bara på svenska finns det mer än 20 titlar utgivna som handlar om Minecraft. Främst olika typer av guider men även ett par dokumentärer om grundaren Markus ”Notch” Persson och spelets otroliga genomslag.

Så hur skriver man då en roman om ett spel som är helt annorlunda än de flesta andra spel? Som främst går ut på att bygga saker tillsammans med andra spelare?

Huvudpersonen i Max Brooks nya fantasyroman har inget namn, inget kön eller mänsklig kropp. Istället har berättaren klumpiga hudfärgade kuber och precis som i spelet är allt runtomkring uppbyggt av kuber.

Det här kan förstås verka en aning märkligt för den som aldrig spelat Minecraft, men målgruppen är inte heller vanliga fantasyläsare utan hardcore-fans till spelet.

New York Times berättar att Mojang kontaktade Brooks hösten 2015 för att höra om han ville skriva en Minecraft-roman. Han var då redan en bästsäljande författare. Låter efternamnet bekant? Jodå, han är son till Mel Brooks och skådespelerskan Anne Bancroft och precis som sin pappa har han en humoristisk ådra. Under en kort period skrev han manus till TV-showen Saturday Night Live innan han började skriva Zombie-romaner.

De två bästsäljarna (totalt över 3,5 miljoner exemplar sålda) finns utgivna på svenska: Zombie – en överlevnadsguide (förlaget Bakhåll) och Världskrig Z : en muntlig historik över zombiekriget (Modernista). Än så länge har dock inget svenskt förlag presenterat ett utgivningsdatum för en svensk utgåva av Minecraft: The Island.

Minecraft : The Island av Max Brooks Format: Inbunden ISBN: 9781780897745 Förlag: Century Utgivningsdatum: 2017-07-15 [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]
Minecraft : The Island
av Max Brooks
Format: Inbunden
ISBN: 9781780897745
Förlag: Century
Utgivningsdatum: 2017-07-15

[ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

Det som lockade Brooks att ta uppdraget kan vara att han är en ivrig Minecraft-spelare. Han blev så exalterad att han skrev ett första utkast innan avtalet ens var påskrivet. Han var fast besluten att skriva en berättelse som speglade upplevelsen av att spela spelet. Han ville skapa en intrig som följde Minecrafts universum så väl att en läsare av boken skulle kunna återskapa berättelsen inuti spelet och ”spela med”.

I en intervju har Brooks sagt att hans största rädsla är att någon försöker spela hans bok och upptäcker att det inte fungerar. Därför har han provspelat allt.

”I processen kan han ha skapat en märklig ny underhållningskategori, en som svävar någonstans mellan fan fiction, rollspel och litteratur – en roman som utspelar sig i ett spel, som i sig själv kan spelas i spelet”, skriver New York Times.

I marknadsföringen av spelet har Minecraft skapat en digital replika av ön Brooks beskriver som kan utforskas av spelare. Förlaget Del Rey marknadsför också boken flitigt inne i Minecraft.

Vi nämnde att huvudpersonen inte har något kön. Ljudboken finns därför i två versioner, med en kvinnlig inläsare (Samira Wiley) och en manlig inläsare (Jack Black) för att lyssnarna kan välja.

Den främsta målgruppen för romanen är yngre i åldersgruppen 8-12 år och möjligen föräldrar och far/morföräldrar som vill förstå spelets dragningskraft.

Boken fick i alla fall en flygande start på försäljningen – första veckan efter utgivning låg boken på tredje plats på listan över de mest sålda barnböckerna i USA efter att ha sålt drygt 9000 exemplar.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,