Libris vill locka unga läsare med Minecraftbibel

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Tidigare i höst släpptes två nya grafiska biblar från Libris förlag: Den inofficiella bibeln för Minecrafters och Hjältarnas seriebibel. Vi har pratat med förlagschef Jennie Sjöström om hur serieformatet kan bidra till att öka ungas intresse för Bibelns berättelser.

Libris förlag ger ut skön- och facklitteratur med fokus på existentiella frågor. I höst släppte dock förlaget två lite annorlunda nyheter, nämligen två separata titlar som innehåller bibelberättelser i serieform. Hjältarnas seriebibel är en mer klassisk grafisk roman där actionfyllda äventyrsberättelser från Bibeln gestaltas av kända serietecknare. Den inofficiella bibeln för Minecrafters är en lite mer udda fågel, nämligen bibelberättelser återgivna i en grafisk Minecraftvärld, inspirerat av det omåttligt populära spelet Minecraft som går ut på att bygga sin egen värld med hjälp av pixelblock.


ANNONS


Jennie Sjöström. Fotograf: Anna Rönnqvist

– Serieformatet är perfekt för kärnfulla texter och stor dramatik, något som Bibeln är fullt av. Den inofficiella Bibeln för minecrafters är på ett sätt en mer galen idé eftersom minecraftformatet sätter tydliga ramar för hur bilderna får se ut. Men samtidigt är Minecraft och Bibeln en klockren kombination av kreativitet och äventyr, säger Jennie Sjöström, förlagschef och VD på Libris förlag.

Bibeln återgiven i serieform är i sig inget nytt påfund, Libris gav 1999 ut Stora seriebibeln, som blev en omedelbar succé och har fortsatt att sälja under alla år. Men efter 17 år tyckte förlaget att det var dags för en uppdatering, och när de så fick syn på Hjältarnas seriebibel av Siku, Richard Thomas och Jeff Anderson så blev de totalt förälskade.

– De har vågat ta steget fullt ut i Bibelns dramaturgi med kampen mellan det onda och det goda, och alla originella hjältar, och adapterat det till serievärlden med den äran, berättar Jennie Sjöström.

Den inofficiella Bibeln för minecrafters är helt unik i sitt slag och naturligtvis även någonting som hänger ihop med det stora intresset för Minecraft.

ANNONS

De båda grafiska Biblarna har nu funnits på marknaden i ett par månader, och enligt Jennie har de båda två fått väldigt fina recensioner. I början av november släppte Libris även en film på Facebook för Den inofficiella Bibeln för minecrafters, som har fått otroligt stor uppmärksamhet. Se filmen här:

– Rent försäljningsmässigt är det svårt att göra en analys så här tidigt, de har bara hunnit vara ute i handeln i två månader. Framför allt är det här inga böcker som är korta nyheter och sedan går på rean, utan vi räknar med att dessa Biblar står sig i många år framöver.

Med den förra utgivningen av Stora seriebibeln kunde Libris se ett ökat intresse bland barn och unga. Om det kommer att infrias även i de här fallen får tiden utvisa, men förhoppningen är att kunna locka en ny generation läsare genom de här ungdomliga presentationerna av Bibelns berättelser.

– Barn och ungdomar har alltid varit och, tror jag, kommer alltid att vara intresserade av historia och riktigt bra berättelser. Att det sedan har ett kristet budskap är någonting som yngre ofta är väldigt nyfikna på, medan det kanske snarare en del vuxna som har stängt dörren till existentiella frågor. Barn är ju ofta desto mer intresserade av frågor som: Hur är man en bra person och vad är det egentligen att vara människa? Och båda böckerna är så skönt osentimentala och rakt på sak när det gäller de stora frågorna, säger Jennie Sjöström.

Bibelns budskap och berättelser borde väl vara ungefär samma oavsett form, så hur stor betydelse har egentligen presentationen?
– Absolut är budskap och innehåll detsamma, men språk behöver alltid uppdateras efter sin tid och sin målgrupp. Och att läsa en vanlig Bibel är krävande även för en vuxen. Dessutom vet vi att ordförrådet, förmågan att ta in stora textmängder och läsförmågan totalt sett har minskat bland unga, därför känns det extra viktigt att kunna erbjuda Bibelns budskap på ett sätt som alla kan ta del av. Det blir en demokratifråga till syvende och sist.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …