fbpx

Boken är den perfekta julklappen i år – stark julhandel hos bokhandeln

Det är ett bra år för boken som julklapp, om man får tro Sveriges största bokhandlare. Boktugg har pratat med Adlibris, JB-gruppen, Bokus och Akademibokhandeln om årets viktigaste försäljningsperiod. Julens bästsäljande titlar hittar ni längst ner.

Eva Svedberg, VD för JB-gruppen, säger att det som har präglat julhandeln i år var att den kom igång tidigt. Många av JB-gruppens butiker hade en bra start redan i november.

– Det är önskedrömmen för en bokhandlare. Julen är årets viktigaste handelsperiod och det är viktigt att det kommer igång för att tidigt kunna få indikationer på hur det kommer utvecklas. Särskilt bra har det gått i butiker som spred julkatalogen. Många kunder har handlat på det ’traditionella sättet’, och kommit in till butikerna med katalogen där de har ringat in böcker de är intresserade av.

ANNONS

Bland julens bästsäljare nämner Eva Svedberg Linn Ullmanns De oroliga, den ständigt aktuella Guinness rekordbok, Timbuktus självbiografi En droppe midnatt, och titlar av Marcus & Martinus, Leif GW Persson och Kepler. Dessutom har Therése Lindgren med sin bok Ibland mår jag inte så bra enligt Eva gjort att en ny grupp kunder har hittat till bokhandeln.

Kan du se någon särskild trend i år?
– Den största trenden är att boken är stark. Många handlar böcker och det är ett bra år för boken som julklapp, säger Eva Svedberg.

Dagarna precis före jul är oerhört viktiga, inte minst i år då veckan före jul har ovanligt många vardagar. Eva Svedberg menar att sista veckan före jul är en försäljningsmässigt mycket viktig vecka, och att känslan är positiv. Fast ruschen är inte över bara för att julafton kommer – efter alla julmiddagar kommer som bekant mellandagarna, då många är lediga.

ANNONS

– Mellandagarna brukar vara en jättebra period. Många som har fått dubbelt kommer in och ska byta, många har fått presentkort och man har tid att handla. Så det gäller att fortsätta finnas tillhands i butikerna och fortsätta sälja. Att del tre av Elena Ferrante släpps i mellandagarna är också något som kan dra extra just i år, säger Eva Svedberg.

Även för Akademibokhandeln har julhandeln varit bra i år. Patrik Övreby, Kategorichef böcker för Akademibokhandeln och Bokus, menar att det har varit en fin utgivning under hösten och efterfrågan från kunderna är stark.

– Vår uppfattning är att boken är den perfekta julklappen och våra medarbetare i butik gör allt för att guida alla kunder som kommer till oss till bästa läsglädje, säger Patrik Övreby.

ANNONS

För Bokus är volymerna ungefär 3-4 gånger så stora som under en vanlig vecka under resten av året. Det finns en stark efterfrågan nära inpå jul, och kunderna kunde lägga order fram till torsdag morgon 09.00 för leverans till jul.

Förutom redan sagda bästsäljare så nämner Patrik Övreby Bruce Springsteens Born to run, som går bra på Akademibokhandeln. På Bokus har även Arthur : gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem, Boken om mig och Blodsockerkoll på 8 veckor med Michael Mosley varit storsäljare i jul. Av barnlitteraturen är det Harry Potter och det fördömda barnet, illustrerade utgåvor av de två första Harry Potter-böckerna, Satsa allt och Modemysteriet som har gått bäst hos Akademibokhandeln och Bokus.

Har Akademibokhandeln planerat något särskilt kring releasen av Elena Ferrantes nya titel?
Den som stannar, den som går kommer vara månadens vänpris från försäljningsstart till sista januari. Det innebär ett bra priserbjudande och en framträdande position i butiken. Självklart är denna titel något som många av våra kunder sett fram emot så vi möter dem med ett bra pris och stora volymer i butik!

Mellandagarna är en period med många kunder i Akademibokhandelns butiker, och enligt Patrik Övreby kommer bokhandelskedjan erbjuda både en stark mellandagsrea och ett brett urval av säsongens bästa och starkaste titlar.

Vad gäller Adlibris har nätbokhandeln hittills ökat med 12% jämfört med december 2015. Här har Augustprisvinnaren Lina Wolff med De polyglotta älskarna varit en av storsäljarna. Även Adlibris har sista beställningsdag idag den 22 december för leverans innan jul.

– Vi hoppas såklart på många beställningar ända fram tills dess. Det är kul för vi ser att det är många kunder som handlar närmre jul i år än vad det varit tidigare, vi har lagt ner mycket tid och energi på att förbättra våra leveranser och det är fint att se hur de satsningarna ger resultat, säger Linnéa Wiklund, informationsansvarig på Adlibris.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Hur mycket extrapersonal har Adlibris nu under julhandeln?
– Så här års har vi dubbelt så stor personalstyrka i vår distributionscentral i Morgongåva jämfört med vi har under en vanlig månad på året.

Hur många böcker skickar Adlibris om dagen nu dagarna strax före jul?
– Jag skulle uppskatta att vi kommer skicka över 30 000 böcker om dagen.

Julens storsäljare hos JB-gruppen, Akademibokhandeln, Bokus och Adlibris (ej i inbördes ordning):

Skönlitteratur
Kaninjägaren, Lars Kepler
Kan man dö två gånger?, Leif G.W Persson
De oroliga, Linn Ullmann
De polyglotta älskarna, Lina Wolff
Arthur : gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem, Mikael Lindnord och Val Hudson

Facklitteratur
Ibland mår jag inte så bra, Therese Lindgren
Boken om mig, Stefan Ekberg
En droppe midnatt, Jason Diakité
Born to run, Bruce Springsteen
Blodsockerkoll på 8 veckor med Michael Mosley, Dr Michael Mosley

Barn- och ungdomslitteratur
Harry Potter och det fördömda barnet, J.K Rowling
Satsa allt, Jeff Kinney
Marcus och Martinus: Vår historia, Marcus & Martinus Gunnarsen
Harry Potter och Hemligheternas kammare (Illustrerad), J.K Rowling
Harry Potter och De vises sten (Illustrerad), J.K Rowling
Modemysteriet, Martin Widmark

* Vi har även sökt bokhandelskedjan Ugglan, men inte lyckats få tag på dem i julruschen.

Foto: gpointstudio, iStockphoto❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny