fbpx

Augustprisvinnare 2014 i skönlitterära klassen: Kristina Sandberg

Kristina Sandberg vinner det prestigefyllda priset för ”Årets svenska skönlitterära bok” med romanen Liv till varje pris.

Kristina Sandberg är född 1971 och uppvuxen i Sundsvall, men bor numera i Stockholm. Debuten kom 1997 med I vattnet flyter man, och har sedan starten varit en uppskattad författare. Liv till varje pris (Norstedts förlag) är Kristina Sandbergs sista del i den hyllade trilogin om hemmafrun Maj, som lever sitt liv i Örnsköldsvik under femtiotalet. När femtiotal blir sextiotal kommer rivningsvågen även till Örnsköldsvik och det är inte bara byggnader som hamnar i gungning, utan även den tillvaro som Maj för.

Liv till varje pris, Kristina Sandberg, Norstedts_HR
Kristina Sandberg tar emot Augustpriset för ”Årets svenska skönlitterära bok”

Tillsammans med familjen åker Maj för att fira påsk på Järvsöbadens hotell och pensionat, och allting borde vara bra, men ändå kan Maj inte låta bli att känna sig orolig. Hon är i medelåldern, funderar mycket på maken Tomas arbete med firman och problemen med nykterheten, samtidigt som barnen Lasse och Anita försvinner allt längre bort från henne. Maj känner på sig att framtiden har en hel del att visa som hon inte kan kontrollera, och maktlösheten kryper sig på.

ANNONS

Liv till varje pris är en roman som handlar om anpassning, om överlevnad och om en familj som har fullt upp med sitt i en tid då det svenska folkhemmet blir idealiserat, populariserat och sprider sig som en löpeld över Sverige.

De tidigare delarna i trilogin av Kristina Sandberg är Att föda ett barn och Sörja för de sina.

Övriga nominerade i klassen ”Årets svenska skönlitterära bok” var:

Lyra Ekström Lindbäck: Ett så starkt ljus
Sara Stridsberg: Beckomberga: Ode till min familj
Carl-Michael Edenborg: Alkemistens dotter
Ida Börjel: Ma
Steve Sem-Sandberg: De utvalda

Foto: Maria Annas & Sören Andersson
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

retired1@boktugg.se

Stäng meny