Pablo Neruda

Pablo Neruda, född Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto den 12 juli 1904 i Parral i regionen Maule, död 23 september 1973 i Santiago, var en chilensk poet, författare, diplomat och politiker.

Med verk översatta till otaliga språk anses Pablo Neruda vara en av de största och mest inflytelserika poeterna under hela 1900-talet. Neruda har använt en mängd olika stilar alltifrån erotiska kärleksdikter, som hans samling "Veinte poemas de amor y una canción desesperada", till surrealistiska dikter, historiska och öppet politiska manifest.

År 1971 erhöll Neruda Nobelpriset i litteratur, något som var kontroversiellt på grund av hans politiska aktivitet. Den colombianske romanförfattaren Gabriel García Márquez kallade honom en gång för "den störste av 1900-talets poeter på alla språk".

Neruda innehade många diplomatiska poster och var även senator för Chiles kommunistiska parti. När den konservative presidenten Gabriel González Videla förbjöd kommunismen i Chile, utfärdades en arresteringsorder för Neruda. Vännerna gömde honom i månader i en källare i den chilenska hamnstaden Valparaiso. Neruda gick i exil genom att fly till Argentina genom ett bergspass.

När militärkuppen ägde rum var Neruda inlagd på sjukhus för behandling mot cancer. Han dog av hjärtsvikt tolv dagar senare. Från att ha varit en levande legend blev Neruda efter sin död en symbol i hela världen.

Namnet Pablo Neruda tog han efter poeterna Pablo de Rokha och Jan Neruda.