Originalteckning av karta till Nalle Puh-böcker såld för 5 Mkr

Originalteckningen till den karta som pryder insidan av böckerna om Nalle Puh har sålts för rekordbelopp på auktion. Bakgrundsfoto: iStock.

Originalet till den karta över sjumilaskogen som publicerats i tidiga Nalle Puh-böcker har sålts för motsvarande 5 Mkr vid en auktion på Sotheby’s i London. Illustrationen är gjord av Ernest H. Shepard.

Det är The Guardian som rapporterar om rekordauktionen där en köpare betalade hela 430 000 pund (motsvarande nästan 5 Mkr med dagens kurs) för en originalteckning av E. H. Shepard. Den föreställer Sjumilaskogen (eller på engelska Hundred Acre Wood), skogen i den fiktiva värld där A. A. Milnes böcker om Nalle Puh utspelar sig. Den är inspirerad av verklighetens Ashdown Forest utanför Hartfield i England. Kartan innehåller mängder av avsiktliga stavfel och framställs som om den är tecknad av Christoper Robin med orden ”Drawn by Me and Mr Shepard helpd”.

Det är tredje gången som Sotheby’s säljer denna originalteckning som tecknades 1926. Den såldes för 650 pund 1968 and sedan igen bara två år senare för 1 700 pund 1970. Sedan dröjde det alltså nästan femtio år innan den dök upp under klubban igen.

Det tidigare rekordet för en originalteckning ur en bok hölls även det av Nalle Puh. ”Poohsticks Bridge” såldes 2014 för hela 314 500 pund. Svindlande summor.

Denna gång hade Sotheby’s räknat med att teckningen skulle gå för mellan 100 000 och 150 000 pund. Det blev tre gånger så mycket. Bud kom från hela världen.

– Det reflekterar det faktum att folk förälskar sig i A. A. Milnes och E. H. Shepards arbete. Kartan är en del av den definierade Nalle Puh-världen. Hur du än närmar dig Puh, oavsett om det var genom en bok eller en Disney-film, så är kartan din väg in. Det är det första du möter. Det har en resonans, säger Philip Errington, Sotheby’s seniora expert på bokavdelningen till The Guardian.

Den första boken om Nalle Puh publicerades 1926 och illustrerades av Ernest H. Shepard. Boken har sålts i över 20 miljoner exemplar. Rättigheterna såldes på 1960-talet till Walt Disney Productions.

Bonnier Carlsen återutgav de ursprungliga böckerna av Milne med Shepards illustrationer 2016 med titlarna Nalle Puhs hörna och Nalle Puh.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL