Sherman Alexie tackar nej till litterär utmärkelse efter anklagelser om sextrakasserier

Flera kvinnor har anklagat författaren Sherman Alexie för sexuella trakasserier. Foto: ASU Department of English/Flickr

Den amerikanska barnboksförfattaren Sherman Alexie frånsäger sig ett pris som han tilldelats för sina memoarer. Dessutom skjuts pocketutgåvan av boken upp.

Sherman Alexie är en av de barn- och ungdomsförfattare som har blivit anklagade för sexuella trakasserier de senaste månaderna i USA. Så många som tio kvinnor har enligt radiostationen NPR vittnat om Alexies sexuella närmanden och ovälkomna inviter. Han är ett stort namn inom den amerikanska barnboksvärlden vilket har gett honom en maktposition, menar kvinnorna.

I mitten av februari tilldelades Alexie utmärkelsen American Library Association’s 2018 Andrew Carnegie Medal for Excellence in Nonfiction för sin självbiografiska bok You Don’t Have to Say You Love Me: A Memoir (ej utgiven på svenska). Nu rapporterar Publisher’s Weekly att han frånsäger sig medaljen med anledning av anklagelserna.

ANNONS

American Library Association, ALA, sa till Publisher’s Weekly att Alexies agent har meddelat hans beslut, men det är oklart om författaren själv fattade beslutet på förhand eller om det skedde i samråd med ALA. När Alexie utsågs till vinnare av årets Carnegie-medalj hade kommittén ännu inte fått kännedom om de påstådda trakasserierna.

Vidare har förlaget Hachette Book Group meddelat att de på Alexies egen begäran skjuter upp utgivningen av mjukbandsutgåvan av hans memoarer. De kommer emellertid att fortsätta trycka Alexies andra titlar.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

ANNONS

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.