fbpx

Årets Selma 2018 går till Födelsevrålet

Maria Ceder Engebretzen, talesperson och grundare av Födelsevrålet. Foto: Marcel Gereben/Födelsevrålet

Det allra första Årets Selma, ett feministiskt pris instiftat av Bonnierförlagen, går till intresseorganisationen Födelsevrålet.

På internationella kvinnodagen prisades den ideella organisationen Födelsevrålet med Årets Selma, ett nyinstiftat pris som delas ut av Bonnierförlagen och SelmaStories.

– Vi är jätteglada och superstolta! Att vinna just ett feministiskt pris som Årets Selma betyder såklart jättemycket för oss, eftersom det är så tydligt att förlossningsvården är en kvinnofråga, säger Maria Ceder Engebretzen, talesperson för Födelsevrålet, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Födelsevrålet är en obunden organisation som verkar opinionsbildande för att synliggöra förlossningsfrågan och arbetar på flera sätt för att förändra och förbättra förlossningsvården.

– Vi samlades som en protestaktion efter nedläggningsbeskeden av BB Sophia och Södra BB här i Stockholm. För några av oss, som tidigare arbetat med andra kvinnofrågor, blev det snabbt tydligt att denna fråga var så mycket större än nedläggningarna av dessa populära förlossningskliniker. Dessutom saknade Sverige, till skillnad från liknande länder, en brukarorganisation för födande vilket vi kände att det fanns ett stort behov av, säger Maria Ceder Engebretzen i en intervju med SelmaStories.

Årets Selma består av en prissumma på 10 000 kronor, ett diplom och en gåva skapad av en feministisk konstnär (i år Ametist Azordegan). Priset delades ut av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på Södra Teatern den 8 mars.

ANNONS

– Ett sådant här pris betyder mycket – dels för Födelsevrålet, dels för alla de som engagerar sig i förlossningsfrågor. Det kan väcka människors insikt om att vi blir starka tillsammans, om vikten av att organisera sig. Att man inte ensam ska konstatera att det ser för jävligt ut, utan att faktiskt gå samman och visa på att man tillsammans kan förflytta berg, sakta men säkert, säger Alice Bah Kuhnke i pressmeddelandet.

Juryns motivering lyder: ”Nedläggning av förlossningskliniker, för få förlossningsplatser och brist på barnmorskor. 2016 fick de nog. Sedan dess har en bred och enträgen folkrörelse vuxit fram och ett feministiskt vrål för patientens trygghet – före, under och efter en förlossning – har ekat från norr till söder. Tusentals har demonstrerat, debatterat och agerat med ett engagemang som fått politikerna att lyssna.  För att ha höjt sin röst och stått upp för alla kvinnors rätt till säker vård tilldelas Årets Selma 2018 organisationen Födelsevrålet.”

I juryn satt medarbetare från alla förlag inom Bonnierförlagen: Sara Nyström (Albert Bonniers Förlag), Titti Persson (Bonnier Carlsen), Åsa Selling (Bonnier Bookery), Sofia Heurlin (Bonnier Fakta), Johanna Haegerström (Albert Bonniers Förlag), Ebba Östberg (Lovereads), Jennie Sjögren (Forum), Thérèse Cederblad (Bonnierförlagen Kommunikation) och Cecilia Claesson (SelmaStories).

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Selma Lagerlöf är en populär förebild i litteratursammanhang vilket speglas i antalet priser som är uppkallade i hennes namn. Förutom Årets Selma finns Selmapriset, ett egenutgivarpris vars nomineringar för 2018 tillkännagavs häromdagen. Därutöver finns Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris om 100 000 kronor, som premierar författarskap i Selma Lagerlöfs anda och delas ut under Kulturveckan i Sunne i augusti varje år.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.