Här är de nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2018

De två svenska nominerade författarna till Nordiska rådets litteraturpris 2018: Agneta Pleijel (foto: Göran Segeholm) och Gunnar D Hansson (foto: Jäger Arén).

13 nordiska författare är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris. Från Sverige är Agneta Pleijel och Gunnar D Hansson nominerade.

I motiveringen till Agneta Pleijels Doften av en man står bland annat: ”… en feministisk utvecklingsroman, en kärleksfull, mångfacetterad och humoristisk skildring av en ung kvinnas strävan att bli sig själv nog. Den är också ett levande tidsdokument över en epok då kvinnan skulle frigöra sig såväl sexuellt som yrkesmässigt, men fortfarande blev hånad om hon trodde sig vara mannens like.”

Tapeshavet av Gunnar D Hansson beskrivs bland annat som ”en flerdimensionell resa genom tid, rum och tanke” och i motiveringen står att den är ”livsberättelse, lokalhistoria, litterär essä, poetik och inblick i diktens tillblivelse, självbiografi och kulturhistoria. Gunnar D Hansson röjer en beläsenhet, berättarglädje av stora mått”.

ANNONS

Alla nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2018

Danmark

Caroline Albertine Minor för novellsamlingen Velsignelser (Rosinante, 2017)
Vita Andersen för romanen Indigo. Roman om en barndom (Rosinante, 2017)

Finland

Olli-Pekka Tennilä för diktsamlingen Ontto harmaa (Poesia, 2016)
Susanne Ringell för kortprosasamlingen God morgon (Förlaget M, 2017)

Färöarna

Jóanes Nielsen för diktsamlingen Gudahøvd (Mentunargrunnur Studentafelagsins, 2017)

ANNONS
Grönland

Magnus Larsen för självbiografin Illinersiorluni ingerlavik inussiviuvoq (Maanuup atuakkiorfia, 2017)

Island

Auður Ava Ólafsdóttir för romanen Ör (Benedikt bókaútgáfa, 2016)
Sigurður Pálsson för diktsamlingen Ljóð muna rödd (JPV Útgáfa, 2016)

Norge

Carl Frode Tiller för romanen Begynnelser (Aschehoug, 2017)
Roskva Koritzinsky för novellsamlingen Jeg har ennå ikke sett verden (Aschehoug, 2017)

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Sverige

Agneta Pleijel för romanen Doften av en man (Norstedts, 2017)
Gunnar D Hansson för diktboken Tapeshavet (Albert Bonniers förlag, 2017)

Åland

Carina Karlsson för romanen Algot (Schildts & Söderströms, 2017)

Förra året vann Kirsten Thorup från Danmark priset med sin roman Erindring om kærligheden. Tidigare svenska vinnare av Nordiska rådets litteraturpris är bland annat Katarina Frostenson 2016, Sara Stridsberg 2007, Göran Sonnevi 2006, Eva Ström 2003 och Kerstin Ekman 1994.

Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962 till ett skönlitterärt verk som skrivits på ett av de nordiska språken. Det kan vara en roman, ett drama, en diktsamling, en novellsamling eller en essäsamling som uppfyller höga litterära och konstnärliga krav. Syftet med priset är att öka intresset för grannländernas litteratur och språk samt för den nordiska kulturgemenskapen.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.