Nordiska rådets litteraturpris firar 60 år med lika starka som olika nomineringar, framhåller juryns Karin Nykvist. Bland dem finns romanen ”Flicka 1983” av Linn Ullmann som själv tippar på en annan vinnare på prisgalan den 1 november: Kerstin Ekman.
Även poeter får Nordiska rådets litteraturpris – de nominerade verken tillhör i regel en något smalare kvalitetslitteratur än de böcker som brukar vara aktuella för det svenska Augustpriset. Inför prisutdelningen i Helsingfors på tisdag kväll finns nu elva romaner och tre diktsamlingar bland de verk vars författare har chans att belönas med det största litteraturpriset inriktat på nordisk litteratur – i år 468 000 kronor.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
– Det är väldigt fina böcker, jag skulle vilja säga att alla de här böckerna är boktips – juryn får ett svårt jobb, säger Karin Nykvist, kritiker, litteraturvetare och själv en av två svenska juryledamöter.
Åländsk kvinnohistoria
Platsen har stor betydelse i flera av romanerna, enligt Karin Nykvist, inte minst i åländska Karin Erlandssons ”Hem”. Erlandsson skildrar den åländska historien ur ett kvinnoperspektiv som präglats av oro, längtan, ibland också besvikelse. Medan mödrarna har varit hemma med barnen har männen farit ut först med vikingabåtar och några tusen år senare med kryssningsfartyg. Deras hemkomster har inte alltid varit lyckliga.
Danska Rakel Haslund-Gjerrilds skriver sinnligt om den queera sekelskiftskonstnären Kristian Zahrtmann i romanen ”Adam i paradis” medan Färöarnas Beinir Bergsson diktar om samkönad kärlek i ”Sólgardurin”.
Hos de två andra poeterna, grönländska Jessie Kleemann och samiska Mary Ailonieida Sombán Mari finns en tydlig postkolonial tematik, framhåller Karin Nykvist.
Känslomässigt kaos
Även minnet spelar stor roll, bland annat i isländska Elísabet Jökulsdóttirs självbiografiska roman ”Den kalla aprilsolen” där författaren utifrån egna ungdomserfarenheter av bipolär sjukdom skildrar den unga Védís känslomässiga kaos som bryter ut efter faderns död.
I den hyllade romanen ”Flicka 1983” borrar norska Linn Ullmann i smärtpunkterna, det skamliga och fula, under sitt möte som16-åring med en nästan 30 år äldre fransk fotograf. Romanen är en av de mest uppmärksammande bland årets nominerade, vilket inte hindrar att Linn Ullmann känner sig hedrad både över nomineringen och sammanhanget.
– Jag tycker verkligen det är toppskiktet av nordisk litteratur. Det är väldigt fint att vara i det sällskapet. Jag skulle säga Kerstin Ekman, om jag ska tippa vinnaren. Hon har ju skrivit en av de bästa böcker jag har läst, ”Löpa varg”. Jag tycker att den är ett mästerverk, säger hon till TT.
Text: Erika Josefsson/TT
Fakta: Nordiska rådets övriga priser och nominerade från Sverige
Pristagarna tillkännages under Nordiska rådets session i Helsingfors den 1 november. Prissumman är varje kategori är på 300 000 danska kronor.
Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris, ”Naturen” av Emma Adbåge och ”Himlabrand” av Moa Backe Åstot.
Nordiska rådets filmpris, ”Clara Sola” av manusförfattaren Maria Camila Arias tillsammans med manusförfattaren och regissören Nathalie Álvarez Mesén.
Nordiska rådets musikpris, ”Diversity” av Ebo Krdum samt ”Silent earth” av Karin Rehnqvist
Nordiska rådets miljöpris, Kristianstad Vattenrike .
Fakta: De nominerade till Nordiska rådets litteraturpris
Sverige
”Löpa varg”, roman av Kerstin Ekman
”Den dagen den sorgen”, roman av Jesper Larsson
Finland
”Eunukki”, roman av Kristina Carlson
”Röda rummet”, roman av Kaj Korkea-aho
Färöarna
”Sólgardurin”, diktsamling av Beinir Bergsson
Grönland
Arkhticós Dolorôs, diktsamling av Jessie Kleemann
Island
”Truflunin”, roman av Steinar Bragi
”Den kalla aprilsolen”, roman av Elísabet Jökulsdóttir
Norge
”Dette er G”, roman av Inghill Johansen
”Flicka 1983”, roman av Linn Ullmann
Det samiska språkområdet
”Beaivvás mánát”, diktsamling av Mary Ailonieida Sombán Mari
Åland
”Hem”, roman av Karin Erlandsson
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!