Nobelpristagaren i litteratur är inte ensam om att skriva böcker

Tobias Nielsén, förlagschef på Volante, och Richard Thaler, Nobelpristagare i ekonomi 2017. Foto: Volante

Volante har gett ut årets Nobelpristagare i ekonomi och förlagschef Tobias Nielsén anser att det finns en snedfördelning i litteraturbevakningen.

På söndag, den 10 december 2017, är det dags för Nobelprisutdelningen. Då får alla årets pristagare ta emot sina pris i Stockholm (förutom fredspriset som delas ut i Oslo), varpå ceremonin följs av Nobelbanketten som är ett spektakel av stora mått.


ANNONS


Ända sedan tillkännagivandet i början av oktober har det surrat om litteraturpristagaren Kazuo Ishiguro på kultursidor och i allehanda litterära sammanhang. Vi på Boktugg har skrivit en rad artiklar om honom och hans verk, däribland hur han skrev Återstoden av dagen på blott fyra veckor i ett försök att bota sin skrivkramp och på vilket sätt hans böcker tangerar fantastikgenren.

Hysterin kring Nobelpristagaren i litteratur är naturligtvis inte unik för 2017. Vad som lyfts i media ger direkt effekt på försäljningen och i år har, precis som vanligt, människor rusat till bokhandeln för att införskaffa litteraturpristagarens böcker. Ishiguros böcker har tryckts om, givits ut i nya utgåvor med nya omslag och släppts i nya format – så brukar det se ut.

Och visst bör litteraturpristagaren få sin stund i rampljuset, ofta har hen en lång och trägen författarkarriär bakom sig och det massiva intresset är på många sätt välförtjänt. Ett litteraturpris som uppmärksammas världen över och som har tydliga effekter på bokförsäljningen är naturligtvis glädjande för bokbranschen i stort.

Men det är inte bara Nobelpristagaren i litteratur som är författare. Många av pristagarna inom övriga kategorier har skrivit böcker inom sina respektive ämnesområden – böcker som inte får tillnärmelsevis lika mycket synlighet.

En som har tankar om hur bevakningen av facklitteratur gentemot skönlitteratur är Tobias Nielsén, förlagschef på Volante. De har en annan av årets Nobelpristagare i sitt stall, nämligen ekonomipristagaren Richard Thaler som har skrivit boken Beslut och beteenden.

– Snedfördelningen är enorm. Respektlöst är ordet. Givetvis ska poeter och romanförfattare ha all uppskattning i världen, men även forskare och andra experter bör oftare få erkännande i de fall de författar välskrivna och viktiga böcker, säger Tobias till Boktugg.

123-483 18 71

Så vad beror detta på? Är det på grund av att fackböcker rent generellt inte uppmärksammas på samma vis som skönlitteratur? Snedfördelningen mellan Nobelpristagarna kan möjligen vara talande för hur litteraturbevakningen ser ut i stort idag. Förhållandet återspeglas i trenden att fackboksförfattare sällan får samma sorts erkännande som litterära författare.

Som exempel nämner Tobias Nielsén Joanna Roses bok Kosmiskt pussel ur Volantes höstutgivning som han menar är en fantastisk bok rent litterärt, men att berömma hennes språk är något som aldrig skulle förekomma i bedömning av den typen av bok.

– Istället används ord som tillgängligt, kunnigt, initierat, på sin höjd välskriven, säger Tobias.

Volantes Nobelförfattare

För att återgå till temat Nobel så finns många böcker skrivna av icke-litterära Nobelpristagare utgivna på svenska. Fyra av dem är knutna till just Volante.

– Årets ekonomipristagare Richard Thaler måste jag nämna först och hans bok Beslut och beteenden. Den titeln var svår att sätta på svenska, då den engelska Misbehaving är en ordlek som också syftar på han själv, att han gått på tvärs, säger Tobias.

Annars är Daniel Kahneman mest känd och hans bok Tänka, snabbt och långsamt har varit en enorm framgång för Volante. Tobias berättar att den förmodligen fick draghjälp i början av att ”Nobel” kunde stå med i marknadsföringen, men sedan har den flugit långt själv. Boken har precis kommit i två nya utgåvor, som danskt band och pocket.

– Övriga är fysikpristagaren Frank Wilczek som vi kommer ge ut nästa eller nästnästa år. Jag gillar honom mycket. Likaså fredspristagaren Muhammad Yunus som kan vara den klokaste personen som jag träffat.

När det tidigare i höstas blev annonserat att Richard Thaler fick ekonomipriset hade Volante redan gett ut hans bok Beslut och beteenden (boken kom på svenska i september 2016). Eftersom de bara hade tusen exemplar kvar i lager var de tvungna att direkt beställa nytryck. Tobias säger att det var svårbedömt hur mycket de skulle trycka, eftersom ingen hade någon erfarenhet av en pristagare från ett annat, motsvarande fält och som redan var utgiven vid tillkännagivandet.

– Nu hoppas jag att det blir en bra försäljning, men trots att boken innehåller lika starka kvaliteter som Tänka, snabbt och långsamt så måste jag var realistisk och se att den inte blivit en stor bästsäljare i USA. Jag tror att vi kommer sälja 5000 exemplar nu i vinter. Samtidigt förbereder vi tre nya böcker med utgångspunkt från Thalers forskningsområde.

Precis som de övriga Nobelpristagarna kommer Richard Thaler till Stockholm på söndag för prisutdelningen och Nobelbanketten. Som hans svenska förlag har Volante en hel del att stå i.

– Vi stödjer förstås honom på plats, säger Tobias. Vi har roddat med intervjuer, förberett marknadskampanjer, kontaktat nätverk, och kommer i alla sammanhang lyfta fram boken. Jag kommer säga hej till honom och är bjuden till några formella tillställningar vilket också är kul. Det är också roligt att Daniel Kahneman kommer till Sverige.

Har Volante några fler potentiella pristagare i sin utgivning som ni håller
tummarna för inför kommande år?
– Nästa år hoppas vi på Jennifer Doudna som skrivit boken Sprickan i skapelsen om upptäckten av DNA-redigering. Bokens sprängkraft är enorm. Det är som om Einstein hade varnat för atombomben, säger Tobias Nielsén.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.