Nina Hemmingsson är ny förläggare på Kartago

Nina Hemmingsson – konstnär, illustratör och serietecknare – är Kartagos förlags nya förläggare. Hon ser fram emot att få gå in i andras världar och hitta nya talanger som vill berätta historier i form av tecknade serier.

I rollen som hon kommer att kombinera med sitt illustratörskap, hoppas hon kunna stötta och hjälpa tecknare samtidigt som hon finner de där serierna med en extra guldkant av genuinitet och som bränner till lite extra för läsarna . Att hon själv befinner sig i den månghövdade positionen som tecknare och konstnär samtidigt som hon är förläggare ser Nina som något stimulerande och positivt för sig själv:

– Jag är ganska mycket för att lösa saker efter hand, säger Nina. När jag frilansar flyter jag ganska mycket med mitt humör, vilket är skönt, men det är minst lika skönt att ta lite semester från sitt psyke också. Som förläggare vill jag så klart hitta ännu fler röster. Det är underbart att finna en historia som inte har berättats förut, eller som berättas på ett nytt sätt, ur ett nytt perspektiv. Att få gå in i andras världar är en lyx. Jag är superglad för det här jobbet!

ANNONS

Att i tanken befinna sig mer i framtiden än i det som är här och nu är inget Nina ser någon större vits med – istället för att lägga krutet på något man inte vet någonting om vill hon fokusera på stunden:

– Det går ju inte att veta något om framtiden och det kan lätt bli lite tråkigt att försöka se en riktning istället för att titta på det man har omkring sig här och nu, säger Nina. Jag vill också bli överraskad och inte se det jag tror att jag ska se.

Men om hon ändå ska spekulera en liten gnutta om seriernas framtida utveckling i allmänhet tror hon att genreindelningarna kommer att bli fler och tydligare. Idag har tecknade serier en tendens att lätt hamna i ett odefinierat humorfack utan förfining. Fast det viktigaste är att serierna överhuvudtaget har en framtid anser Nina:

ANNONS

– Jag ser ett stort behov av att ta till sig berättelser och budskap i serieform, säger Nina. Redan nu så används inte bara serier i de ”vanliga” forumen, utan kan dyka upp i många oväntade sammanhang. Det är helt enkelt ett enormt effektivt sätt att kommunicera på och det kommer allt fler människor att förstå. En seriebild är mycket starkare än samma innehåll presenterad som ren text.

Hon anar att serier av tradition inte tas på så stort allvar av somliga. Men det kan vara till seriernas fördel eftersom tecknare och illustratörer då har ett utgångsläge för att göra tunga ämnen lättare att ta till sig för läsaren.

– Jag tänker att serier hjälper till att föra ut historier till fler människor, och till andra människor än ”vanliga” bokläsare eftersom det är ett annat sätt att berätta, säger Nina. Även om serier inte alls behöver vara till för att få folk att skratta, så har många serieskapare en förmåga att vara väldigt roliga även när de skildrar svåra saker. Där tycker jag Ester Eriksson är ett bra exempel. Jag sitter med hennes kommande bok nu och skrattar högt, mitt i det nattsvarta hon tecknar och skriver om.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Inför uppdraget som förläggare känner Nina glädje och en stor lyx i möjligheten att få ta del av andras tecknade världar. Och vad som är relevant eller inte är en lika subjektiv bedömningsprocess som med annan konst menar Nina:

– Vissa böcker är smala och vissa slår väldigt brett och blir folkliga, säger hon. Både bland de som läses av många och av de som läses av få finns det bra och mindre bra serier.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.