Här är de nominerade till debutantpriset Slangbellan

fr v: Maja Säfström, fotograf: Rikkard Häggbom Ida Sundin Asp, fotograf: Amanda Åkerman Elin Johansson, fotograf: Göran Segeholm

Nu har juryn utsett tre nominerade till Slangbellan-priset för bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur 2016.

Juryn har läst inte mindre än 80 böcker och bland dessa slutligen valt att nominera dessa tre:

Fantastiska fakta om djur av Maja Säfström (Natur & Kultur)
Med Fantastiska fakta om djur har Maja Säfström skapat en bladvändande faktabok som både ökar intresset och fördjupar förståelsen för våra medvarelser. Text och bild i fin symbiotisk utformning ger upphov till otaliga samtalsämnen och frambringar ett oemotståndligt behov av att lära sig mer om djur. En pärla för alla åldrar att sluka eller njuta av länge, i små portioner.

ANNONS

Veckan före barnbidraget av Elin Johansson (Rabén & Sjögren)
Veckan före barnbidraget gestaltar modigt tillvaron för den tappra ensamstående mamman och hennes barn i slutet på månaden när pengarna börjar tryta. Elin Johanssons finstämda och finurliga text harmonierar fint med Ellen Ekmans bilder som har hög igenkänningsfaktor. En trovärdig och spännande bok om ett vanligt samhällsproblem, men också om djup kärlek mellan förälder och barn.

Idag vet jag inte vem jag är av Ida Sundin Asp (Urax förlag)
I Idag vet jag inte vem jag är behandlar Ida Sundin Asp varsamt och respektfullt ett ämne som är ovanligt i en barnbok, nämligen demens. Detta lyckas hon med genom ett vackert språk och en berättelse som är både spännande, överraskande och ändå igenkännbar. Texten samspelar konstnärligt med de utsökta bilderna och bildar en djupt gripande helhet.

Idag vet jag inte vem jag är var för övrigt även nominerad till Augustpriset 2016.

ANNONS

Debutantpriset Slangbellan instiftades 1998 av Sektionen för barn- och ungdomslitteratur i Sveriges Författarförbund på initiativ av Helena Dahlbäck. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap.´

– Priset är också ett sätt för oss att hålla oss informerade om det som händer inom vår yrkeskår. Samtidigt får vi tillfälle att lyfta fram sådant vi saknar. Fördelen med att just vi delar ut ett pris är att vi inte behöver ta marknadsmässig hänsyn utan helt kan koncentrera oss på sådant som kvalitet, förnyelse och innehåll, skriver BULT (Barn- och ungdomslitterära sektionen) på Författarförbundets hemsida.

Priset består av en handtäljd slangbella av Kalle Güettler, ett diplom av Josefine Sundqvist och 30 000 kronor.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Prisutdelningen sker den 25 april i Författarnas hus, Stockholm.

Förra årets Slangbellan-pris gick till Elisabeth Östnäs för Sagan om Turid – Kungadottern (Berghs förlag).

Bilderna, fr v: Maja Säfström, fotograf: Rikkard Häggbom
Elin Johansson, fotograf: Göran Segeholm
Ida Sundin Asp, fotograf: Amanda Åkerman

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
1 kommentar

Kommentarer är avstängda.