Buenos Aires är bokhandelns huvudstad

Enligt en ny studie är Buenos Aires den stad i världen som har flest bokaffärer per kapita. För varje 100 000 personer i staden finns det 25 bokaffärer att tillgå.

I Buenos Aires finns det i dagsläget totalt 734 bokhandlar som stadens 2,8 miljoner invånare kan besöka. Det bryts alltså ner till 25 stycken för varje hundratusen personer. Det gör att Buenos Aires ligger före stora världsstäder som Paris och New York. Närmst på listan är Hong Kong som har 22 bokhandlar per 100 000 invånare.

Det höga antalet boklådor rimmar bra med statusen hos Argentina som en av de mest produktiva boktryckar-länderna i Latinamerika, och staden är fylld med bokhandlar i alla storlekar.

– Böcker representarar oss som tango. Vi har en kultur som är väldigt rotad i tryckta böcker.

Detta säger Juan Pablo Marciani, chef på El Ateneo som är en av de största och vackraste bokhandlarna. Just denna butik tar emot cirka 7000 besökare i veckan.

– Att kliva in i El Ateneo är som att komma in i en ny värld med välvda kupoler i taket, guld överallt och så väggarna fyllda med böcker på flera våningar. De har behållit känslan av den gamla teatern som El Ateneo faktiskt är, och förstärkt mysfaktorn med café längst in i lokalen. Där kan man sitta och dricka en god kaffe samtidigt som man kan börja läsa i sin nyinköpta bok, säger Hanna Svensson som är säljkoordinator på Hoi Förlag och besökte Buenos Aires tidigare i år.

För att belysa vikten av böcker för invånarna i Buenos Aires, citerar Columbia Tribune en 65-årig bokläsare som föredrar fysiska böcker:

– Jag föddes med pappersböcker, och jag kommer dö med pappersböcker. Datorer är till för att svara på e-mail och använda Facebook, men inte för att läsa en roman.

Kulturen i Argentina fick ett uppsving samtidigt som ekonomin under det tidiga 1900-talet. När även många framstående författare flydde till Argentina under det spanska inbördeskriget höjdes den tryckta bokens status än mer hos argentinarna. En status som består än idag. Den får dock en viss hjälp av att böcker inte belastas med någon moms, jämfört med de 21 procent som många andra produkter har. Dessutom är det ganska hög skatt på importerade böcker och läsplattor. Handlar man från utländska e-handlare, som Amazon, debiteras kortet även med en extra av gift på 35 procent av köpbeloppet.

En del politik ligger alltså bakom den tryckta bokens framstående ställning i Buenos Aires. Men innebär det att bofasta och turister kan besöka fantastiska butiker som El Ateneo, och hitta böcker som är över hundra år gamla så ska vi kanske låta bli att diskutera om detta är bra eller dåligt just idag.

 

Foto: Hanna Svensson

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

retired6@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL