ANNONS

Bokhandlare i USA stänger butiker pga coronaviruset

Öppet eller stängt? Det är tuffa beslut för bokhandlare runtom i världen just nu. Foto: iStock.

En rad amerikanska bokhandlare har stängt sina butiker helt de senaste dagarna. Andra uppmanar kunder att kontakta dem i förväg via epost eller telefon.

Det är Shelf Awareness som rapporterar om de tuffa tiderna för amerikanska bokhandlare när myndigheter och företag rekommenderar alla att jobba hemifrån och undvika att röra sig ute på stan för att handla annat än det mest nödvändiga.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

Förutom att mängder av evenemang ställts in, både publika författarfestivaler som New Orleans och Tennessee och smalare bokhandlarkonferenser så drabbas bokhandlarna när kunderna stannar hemma. Många vittnar dock om att kunder bunkrat upp med spel och böcker inför utsikten att tillbringa flera veckor hemma så att de faktiskt fått en ökad försäljning senaste veckan.

Powell’s Books i Portland stänger sina fem butiker fram till 31 mars men fortsätter sälja i sin nätbokhandel. Strand Bookstore i New York stänger tills vidare. Ytterligare ett tiotal bokhandlare stänger fram till slutet av mars eller på obestämd tid, däribland Harvard Book Store.

ANNONS

Många bokhandlare fortsätter att sköta verksamheten även om butiken är stängd eller håller öppet kortare tid. Bookends & Beginnings i Evanston har också stängt men erbjuder sina kunder hemleverans samma dag för 1 dollar i Evanston och tre närliggande samhällen.

Paulina Springs Books i Sisters, Oregon håller öppet men försöker begränsa den tid som kunder spenderar med att gå runt i butiken. De uppmanar kunderna att kontakta personalen vid disken och få hjälp att söka titlar eller få boktips. Dessutom uppmanas kunderna ”om möjligt att ringa eller mejla på förhand så att bokhandeln kan göra klart beställningen i förväg för avhämtning”.

Många handlare konstaterar att just i dessa tider är de lokala bokhandlarnas styrka – närheten och att kunna prata med kunnig personal, att känna och leta bland böcker – tvärtemot rekommendationerna för att undvika coronasmittan.

Det positiva är att många kommer att ha extra mycket tid att läsa en god bok. Något som trots allt 55 procent av de vuxna amerikanerna enligt en undersökning gör under ett år. Kanske den siffran ökar när mätningen görs för 2020?


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se