đŸ”„ Nyhetsfixering (Nyhetsbrev #424)

LÀngtar du efter vÄren? NÀsta söndag Àr det faktiskt dags att stÀlla om till sommartid, det fÄr vÀl duga som vÄrtecken. Annars Àr det bara att konstatera att bokbranschen befinner sig i en tid av dramatiska förÀndringar. Den vÄldsamma inflationen fÄr prishöjningarna pÄ böcker att framstÄ som marginella nÀr en pÄse med strimlad fryst potatis blivit dubbelt sÄ dyr pÄ ett Är.

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorerannonsörer och donatorer.


Illustration: iStock.

EN TANKE

Är vi för nyhetsfixerade?

Vilken underlig rubrik i ett nyhetsbrev tÀnker du kanske. Men Àven en blogg eller nyhetssajt eller vad man nu vÀljer att kalla Boktugg mÄste ibland stÀlla sig frÄgan om vi fokuserar för mycket pÄ nyheter och för lite pÄ reflektion och analys.

Men nu var det snarare böcker jag tÀnkte pÄ. LÀste att branschkollegan SvB redna nÀsta vecka ska slÀppa katalogen över Sommarens böcker. Samtidigt som vi varje dag tittar ut genom fönstret och hoppas att det Àr vÄr och slut pÄ vintern.

Det hÀr skapar en hets bland författare, förlag och ÄterförsÀljare. Nyhetsfönstret blir allt kortare, inte minst i fysisk bokhandel.

Men samtidigt sÄ ser vi tydliga exempel pÄ motsatsen. LjudbokstjÀnsterna har visserligen Ànnu mindre utrymme att exponera böcker Àn bokhandlarna. Men det Àr backlist som dominerar lyssningen.

Eftersom min nya bok Frisparkad kom ut för sex veckor sedan kÀnner jag emellanÄt hur tiden rinner ivÀg. Snart Àr det försent att fÄ det dÀr genomslaget och snöbollseffekten. Inte minst eftersom det slÀpps nya böcker av andra författare varje dag.

DĂ„ Ă€r det pĂ„ sitt sĂ€tt lite trösterikt att i Facebookflödet i en grupp för boklĂ€sare finna ett inlĂ€gg dĂ€r en lĂ€sare skriver ”Har precis upptĂ€ckt Allt jag fĂ„tt lĂ€ra mig av Tara Westover. Är den bra?” och flera andra intygar att det Ă€r en riktigt bra bok. Den kom ut för tre Ă„r sedan och lever alltsĂ„ fortfarande.

Och Booktok ska vi inte tala om. Colleen Hoovers It Ends with Us kom ut för sex Är sedan (2016) men blev ett vÀrldsfenomen flera Är senare.

Dessutom har vi ju hundra Är gamla böcker som fortfarande lÀses. Det ger lite hopp om allt inte hÀnger pÄ de första veckorna.

/Sölve Dahlgren
chefredaktör

PS. De senaste veckorna har det varit lite ojĂ€mnt nyhetsflöde pĂ„ sajten. Det beror pĂ„ flera olika saker, bland annat att jag inte kan lĂ€gga lika mĂ„nga timmar pĂ„ Boktugg som tidigare utan fĂ„tt prioritera annat. Och en del av de timmar jag trots allt lĂ€gger Ă€gnas Ă„t ”bakom kulisserna”-pillande som kommer att synas framöver. Vilket Ă€r lite frustrerande eftersom det sannerligen inte Ă€r nĂ„gon brist pĂ„ nyheter eller uppslag. Vill du hjĂ€lpa oss, sĂ„ prenumerera eller bli supporter. Det ger oss möjlighet att öka bemanningen.


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„. Stötta Boktugg. LĂ€s mer om priser hĂ€r och/eller kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Sponsorer

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Nedan nĂ„gra av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Första mĂ„naden för 39 kr, dĂ€refter 99 kr/mĂ„n. Eller vĂ€lj helĂ„r för lĂ€gre pris.


VECKANS MEME

Bakgrundsfoto: iStock.

UPPSNAPPAT

☘ MotstĂ„ndskraft. Forbes Advisor listar bokhandlar som en av de mest motstĂ„ndskraftiga företagstyperna vid lĂ„gkonjunkturer, tack vare deras konstanta efterfrĂ„gan och kulturella vĂ€rde. Bokhandlar fĂ„r faktiskt högst poĂ€ng före PR-byrĂ„er och inredningstjĂ€nster. Bokförlag finns inte med pĂ„ listan.

📚 Bokfest. Undrar du inte hur mĂ„nga böcker som sĂ€ljs pĂ„ BokmĂ€ssan i Göteborg? Det finns tyvĂ€rr ingen siffra. Det har dĂ€remot den bokmarknad som Islands FörlĂ€ggareförening anordnar sedan 1952. Under Ă„rets upplaga 23 feb-13 mars slogs rekord med 97 829 sĂ„lda böcker, vilket kanske inte lĂ„ter sĂ„ mycket men det motsvarar en bok per fyra invĂ„nare pĂ„ Island, skriver Icelandic Review med Ruv som kĂ€lla (via TNPS). Barnböcker stod för 50 %.

📚 Generation Print. Generation Z (födda 1997-2015) överger digitala böcker för fysiska böcker och bibliotek, frĂ€mst pĂ„ grund av ögontrötthet efter timmar framför skĂ€rmar, skriver Business Insider. Det gĂ€ller Ă„tminstone de böcker som trendar pĂ„ Booktok.

🚂 Böcker pĂ„ rĂ€ls. Norstedts arrangerar tillsammans med VĂ€rldens Resor LitteraturtĂ„get den 30 maj-2 juni 2023. Ett chartrat veterantĂ„g rullar genom Dalarna, Berslagen och VĂ€rmland, med Marianne Rundström som guide. Bland gĂ€stande författare finns namn som Björn Wiman, Helena von Zweigbergk, Maja Hagerman och Anneli Jordahl. Inga sovvagnar dock, övernattning sker pĂ„ trevliga gĂ€stgiverier i TĂ€llberg, Grythyttan och Dömle.

đŸ“± Kindle utan magasin. Amazon slutar sĂ€lja prenumerationer pĂ„ tidningar och magasin för Kindle, vilket innebĂ€r ett avslut för tidningar pĂ„ plattformen, skriver Nieman Lab. HĂ€r i Sverige har ju Nextory nyligen gĂ„tt andra vĂ€gen och introducerat magasin pĂ„ sin plattform.

📎 Office AI. Microsoft lanserar AI-assistenten Copilot för Microsoft 365, driven av GPT-4 frĂ„n OpenAI. Copilot kommer hjĂ€lpa anvĂ€ndare med att generera dokument, mejl, presentationer och mycket mer. För den som minns frasen ”Det ser ut som du skriver ett brev, vill du ha hjĂ€lp?” kan vi genast meddela att det hĂ€r Ă€r pĂ„ en helt annan nivĂ„ Ă€n gemet Clippy (1997-2004). (The Verge)

đŸ€„ Kickstart Pinocchio. Filmerna bygger pĂ„ boken Pinocchios Ă€ventyr (1881) av Carlo Collodi (1826-1890). Nu slĂ€pper Beehive Books en unik nyutgĂ„va illustrerad av serietecknaren Mike Mignola (skapare av Hellboy) och dessutom med kommentarer av författaren Lemony Snicket (pseudonym för Daniel Handler och kanske mest kĂ€nd för Syskonen Baudelaire). Det Ă€r förlagets tionde bok i serien Illuminated Editions. Kickstartern har i skrivande stund redan dragit in över 200 000 dollar frĂ„n knappt tusen backare.

TEXTANNONSER

Boktips: Klippdassarna – debutroman om Arn.
I början av 60-talet, innan studentuppror, Vietnamdemonstrationer och ungdomsmode fÄr vi fÄr följa Arn pÄ vÀg att ta klivet ut i vuxenlivet. Den första trevande kÀrleken och jakten pÄ meningen med livet. LÀs mer

NOFF Ă€r branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GĂ„ med idag och fĂ„ tillgĂ„ng till webinarier, utbildningar och förmĂ„nliga rabatter pĂ„ förlagsrelaterade tjĂ€nster. Bli medlem idag!

Din annons hĂ€r? sales@boktugg.se

FLER RUBRIKER

Mickaela Persson fĂ„r Katapultpriset 2022 för bĂ€sta skönlitterĂ€ra debut för diktsamlingen En adept till mĂ€staren av schack gör en inre fĂ€rd i Sibirien. Det skriver…

Nextory E-book Awards 2023: Pascal Engman tar hem segern för den mest fĂ€ngslande e-boken. Nextory E-book Awards 2023 har nu utsett sina vinnare. Priset, instiftat…

Bret Easton Ellis talar klarsprĂ„k om det centrala temat i sin romankonst: ”de rika, och hur störda de Ă€r”, förklarar han i en intervju med…

Carl Cederström skiljde sig och började leva i celibat. Nu har berĂ€ttelsen om hur kĂ€rleken knackade pĂ„ i hans vĂ€lordnade munktillvaro blivit bok.– Det Ă€r…

Peter Kadhammar, journalist och krönikör i Aftonbladet, fĂ„r Jolopriset 2023. Priset delat ut till journalister och författare som ”med framgĂ„ng verkar i Jolos anda”. Kadhammar,…

”Amatörer, pajasar och smilfinkar” har tilldelats Piratenpriset. Detta enligt författaren Björn Ranelid som rasar mot sĂ€llskapet i ett nĂ€ra 8 000 tecken lĂ„ngt inlĂ€gg pĂ„ Facebook,…

Produktionsbolaget Luckyday Pictures har köpt filmrĂ€ttigheterna till romanen Frisparkad av Sölve Dahlgren. Nu börjar jakten pĂ„ samarbetspartners och finansiĂ€rer. – Jag kĂ€nde direkt att boken…

Perspektiv pĂ„ skogen, brĂ€nnande samhĂ€llslitteratur och samisk rap – det vĂ€ntar pĂ„ Littfest. I Ă„r strösslar festivalen ocksĂ„ med internationella stjĂ€rnor som Jamaica Kincaid, Judith…

Danska Publizon köper Axiell Media av Axiell Group och blir en ledande distributör av digitala böcker i hela Norden. Med en stark nordisk bas Ă€r…


DEBUTANTER