Katapultpriset 2022 till Mickaela Persson

Poeten Mickaela Persson. Foto: Pressbild/Faethon.

Mickaela Persson får Katapultpriset 2022 för bästa skönlitterära debut för diktsamlingen En adept till mästaren av schack gör en inre färd i Sibirien. Det skriver Författarförbundet i ett pressmeddelande.

”För en stilsäker hyllning till metaforernas sprängkraft och mångtydighet. I dofter, smaker och färger låter Persson oss driva mellan honungsmättade luftgropar, gräddfil och vådeld, i en egensinnig diktvärld full av kärlek till poesin”, lyder juryns motivering.

Årets prissumma är 60 000 kronor. Priset delades ut på Littfest i Umeå.

Katapultpriset delas varje vår ut till en skönlitterär författare – prosaist eller lyriker – som debuterat under föregående år.

De övriga nominerade var Merima Dizdarevićs Långt från ögat långt från hjärtat, Sorin Masifis Staten Systrarna Dikten, Joakim Rasks jr2 och Mikael Yvesands Häng City (som ju nyligen belönades med Borås Tidnings Debutantpris).

Förlagets beskrivning av boken och författaren

En adept till mästaren av schack gör en inre färd i Sibirien är utgiven på Bokförlaget Faethon och beskrivs så här på förlagets webbsida: ”Genom ett röktyngt Sibiren är ett diktjag på resa med – eller mot? – en älskad kvinna. Samtidigt tycks samma diktjag sitta böjt över ett schackbräde på Almåsa havshotell. Eller sker allt i själva verket i plommonälvans kammare? Och den här kvinnan, är hon en eller flera, alla eller ingen? Hennes dofter, smaker och färger är hur som helst inte att ta miste på i en diktsamling där drömmen får sinnlig konkretion.

Mickaela Persson (f. 1995) är uppvuxen i Stockholm och ser sedan födseln endast ljus och mörker. Hennes dikter hämtar näring ur Almåsa havshotell i Västerhaninge, delikatessbutiken på S:t Eriksgatan och lesbiska kärleksromaner från 1930-talet. Hon skriver även visor och är kyrkosångerska. Mästaren av schack gör en inre färd i Sibiren är hennes debutbok.”

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL