Bokförlaget Faethon ser en lucka inom avancerad humaniora, filosofi och poesi

Bokförlaget Faethon har tagit sitt namn från den grekiska guden Faethon, son till Zeus. Foto: Istock

Augustnominerade fackboken Världens yttersta platser av Peter Handberg är utgiven av Bokförlaget Faethon, som satsar på kvalitativ skönlitteratur, filosofi och humaniora.

Bokförlaget Faethon är ett av de mindre välkända förlag som fått en titel nominerad till Augustpriset 2019. De har funnits sedan 2015 och grundades samtidigt som en ny generation tog över redaktörskapet för tidskriften Aiolos. Bakom förlaget står litteratur- och språkforskarna Daniel Pedersen, Håkan Trygger, Niklas Haga och Anders Lindström.


ANNONS


– Vi tänkte först bara ge ut ett par böcker per år, men entusiasmen tog överhanden och nu är det tio till tolv titlar årligen. Vi såg att det fanns en lucka (om än mycket smal) för utgåvor av avancerad humaniora, filosofi, äldre litteratur och poesi, säger Daniel Pedersen och fortsätter:

– Det är våra forskningsintressen i mycket som avgör utgivningen. Vi väljer sådant som vi tycker bör finnas på svenska. 

Och förlagsnamnet då? På hemsidan står att läsa: ”Faethon är namnet på en son till solens gud, han som dagligen kör sitt spann över himlen. En morgon låter fadern sonen sköta solvagnen. Först går allt bra. Sen råkar hästarna i sken och kosmos börjar brinna. Zeus får gripa in. Faethon träffas av blixten och faller till marken igen, död. Elden släcks. Allt fortsätter.”

Boken Världens yttersta platser tillkom efter att det hade bestämts att Peter Handberg skulle översätta Alfred Döblins En resa i Polen. Den beskriver Döblins resa 1924 till ett flertal polska städer och han beskriver där det judiska livet. 

– Bara drygt tjugo år senare skulle detta liv vara försvunnet. Människorna mördade, säger Daniel. Peters efterord växte till planerna på en resa, något vi uppmuntrade, och sedan denna bok som rör sig parallellt i flera tidslager. Livet innan Förintelsen, dess konsekvenser och spår idag.

Världens yttersta platser är en av sex nominerade titlar till Augustpriset 2019 för bästa fackbok. Motiveringen lyder: ”Peter Handberg tar läsaren med på en skakande resa genom det judiska Centraleuropas smärtsamma historia. Han väcker liv i spår av död och förintelse som medvetet sopats bort. En påminnelse om vikten att hålla minnen levande, och glömskan stången, för allas skull – också de dödas.”

123-483 18 71

– För oss är det givetvis hedrande med nomineringen. Vi känner oss stolta över boken och hoppas att detta leder till att fler läser inte bara Peters bok, utan också Döblins och gärna andra bland förlagets titlar på samma tema. Vi tror att boken med sitt ganska unika anslag förhoppningsvis kommer att sprida kunskap om denna period i vår europeiska historia och visa på faktumet att Förintelsens spår är närvarande långt in i vår tid, säger Daniel.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.