Mikael Yvesand får Borås Tidnings debutantpris 2023

Författaren Mikael Yvesand
Författaren Mikael Yvesand. Pressbild: Viktor Gårdsäter.

Mikael Yvesand får Borås Tidnings debutantpris, för en roman som ”gestaltar den riktningslösa pojkenergin mellan lek och våld”.

Boken Häng city kretsar kring tre tonårskillar under en sommar i Luleå, 1999. Nu får Mikael Yvesand Sveriges största pris för skönlitterära debutanter, och 150 000 kronor i prispengar för sin ”träffsäkra skildring” av pojkarnas vardag.

Tidigare har han också blivit nominerad till Norrlands litteraturpris för romanen. I den begås ett fruktansvärt mord i det lilla samhälle där pojkarna bor. Men i fokus är snarare deras händelselösa vardag under varma sommardagar, utan både krav och vuxen närvaro.

De andra nominerade till Borås Tidnings debutantpris var Sorin Masifi för ”Staten systrarna dikten”, Linnéa Sjödin för ”Bortom Amerika”, Mimmi Jensen Gellerhed för ”Vaken” och Kristoffer Appelvik Lax för ”Och vardagen då när vi stryker och kardar seriöst”.

Yvesand är den 23:e pristagaren av debutantpriset. Förra årets pristagare var Quynh Tran, med ”Skugga och svalka”.

Text: Elin Swedenmark/TT

Boken som fick Borås Tidnings debutantpris

Häng City

Häng City

Fakta: Tidigare pristagare

2013: Susanna Lundin, ”Hindenburg”

2014: Anna Fock, ”Absolut noll
”

2015: Maxim Grigoriev, ”Städer”

2016: Stina Stoor, ”Bli som folk”

2017: Thom Lundberg, ”För vad sorg och smärta
”

2018: Agnes Lidbeck, ”Finna sig
”

2019: Wera von Essen, ”En debutants dagbok
”

2020: Marit Kapla, ”Osebol”

2021: Erik Lindman Mata, ”Pur”

2022: Quynh Tran – ”Skugga och svalka”

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,