Marcus Dunberg debuterar med en fängslande skildring av klass och sociala hierarkier

Marcus Dunberg. Fotograf: Nils Petter Nilsson

”Gräv där du står, berätta om det som finns runtomkring dig.” Ett råd aspirerande författare ofta får. Jag såg mig omkring och vad såg jag? Pengar. 

Plötsligt var, inte alla, men många, i min närhet ofattbart förmögna. Summorna svindlade. Ett nytt Sverige hade tagit form och det gick så snabbt. Här fanns en historia, något att berätta. 

I Skuggland utforskar jag det här nya Sverige i fiktiv form. Pengars kraft är enormt stark, den lämnar ingen opåverkad. Ur förmögenheterna har en ny värld och ny kultur växt fram, okänd för de flesta svenskar- 

Jag tror mig vara tillräckligt mycket insider och samtidigt tillräckligt mycket outsider. Positionen är inte oviktig. Är du för djupt inne i kretsarna saknar du den nödvändiga distansen och blicken. Är du däremot för långt ifrån blir gestaltningarna klichéartade.

Jag valde att förlägga handlingen till en exklusiv friskola, Lyceum, vackert men ensligt belägen på Stora Skuggan på Norra Djurgården. Välkommen till en solskensvärld – förmörkad av pengar. 

Skuggland

Skuggland

En solskensvärld kastar sin skugga

Friskolan Lyceum, en guldskimrande gåva från de rika till de rika, är en värld där barnen till de förmögnaste står högst i kurs. 11-åriga Daniel är längst ner i den hierarkin, något som hans psykopatiska klasskamrat Lucas utnyttjar. Läs mer »

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.