Bret Easton Ellis om sitt tema: Störda rika

Bret Easton Ellis roman "The shards" (Skärvorna) är hans första på 13 år. Arkivbild: Heiko Junge.

Bret Easton Ellis talar klarspråk om det centrala temat i sin romankonst: ”de rika, och hur störda de är”, förklarar han i en intervju med AFP. Det gäller inte minst hans nya roman The shards (Skärvorna) som fått fått fin kritik.

Vid sidan av berättelsen om en påhittad seriemördare använder sig författaren av sin egen gymnasietid på Buckely, en privatskola i Los Angeles för de mest privilegierade där han gick i början av 1980-talet.

Den unge Bret Easton Ellis och hans kompisar var så rika att de inte ens behövde plågas av acne, berättar han. Minsta lilla finne och en dyr privat hudläkare anlitades. Men de rikas värld skildras ändå utan romantiskt skimmer.

– Min far var en rik skitstövel. Min njutning av vilken status jag än kunde ha haft – den förstördes av honom. Så jag har alltid sett på rikedom med misstänksamhet, förklarar författaren till romaner som American psycho.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.