Bokförlaget Forum

I början av 1940-talet gjorde Adam Helms entré på den svenska bokmarknaden. Som en orädd dansk urkraft drog han fram genom Bonniers korridorer och förnyade bland annat landets bokklubbs-väsende. Snart hade turen kommit till Bokförlaget Forum, som såg dagens ljus i januari 1944.

Den första boken var Ernest Hemingways Klockan klämtar för dig. Det var också den första boken i Forumbiblioteket, en klassikerserie som skulle komma att vara marknadsledande i Sverige i ett halvt sekel. Under det första verksamhetsåret började man också ge ut den långlivade årsboken När-Var-Hur. Denna gav i sin tur upphov till en rik utgivning av fackböcker av alla de slag.

Idag ger man ut ungefär sjuttio titlar om året och parollen ”det bästa inom varje genre” är lika aktuell som när den kläcktes på 1940-talet. Deras författare kommer från alla möjliga håll – någon är polis, en annan journalist, somliga är professorer, andra ståuppkomiker.

På Forums redaktion arbetar ett femtontal personer med allt från antagning av nya titlar till att redigera, faktagranska, korrekturläsa, layouta och grafiskt formge. Och till sist att få de färdiga böckerna att synas i bokhandeln och i media så att de når så många läsare som möjligt.

Tidigare fanns även ett antal imprints under Forum, exempelvis Minotaur. Dessa har sedan 2015 uppgått i Forums utgivning.

Några av författarna som ges ut, eller har getts ut på Forum är:

Maria Ernestam
Ninni Schulman
Stefan Einhorn
Eva F. Dahlgren
Henrik Fexeus
Elizabeth Gummesson
Johanne Hildebrandt
Karin Fossum
Amanda Hellberg
Mia Skäringer
Anne B. Ragde
Claudio Magris
Mia Törnblom
Toni Morrison
Carin Hjulström
Elfriede Jelinek
Doris Lessing
Camilla Läckberg
Viveca Sten
Clara Henry
Therése Lindgren

Kommande utgåvor

Senast utgivna böcker