Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Ulla Andersson. Foto: Tomas Kihlman.

Jag har i mer än trettio år arbetat som ledare och chef. Ett stimulerande och spännande jobb, men som också kan vara ensamt och när du behöver fatta svåra beslut. För det krävs insikt, mod och empati. Du blir hela tiden bedömd av både medarbetare och chefer. Alla har sin syn på ledarskap. För att bli trygg i ledarrollen ville jag lära känna mig själv och förstå och hantera mina reaktioner i svåra situationer. Det fick jag lära mig när utbildade mig till organisationskonsult på HumaNova. 

När jag skrev min uppsats ”Ledarutveckling med psykosyntes som grund ”, intervjuade jag ett stort antal chefer om varför de valt att bli chefer, vad som inspirerade dem och vad de tyckte var svårt med ledarrollen. Jag ställde också frågan ”Hur är en bra chef?” till cirka hundra medarbetare.

De svar jag då fick, min egen långa erfarenhet som ledare, chef och coach ligger till grund för Ledarhandboken – en bok som ger användbar kunskap för nya chefer. Som chef vet du vad du ska uppnå, men inte hur du gör det.  I Ledarhandboken beskriver jag mycket tydligt och praktiskt hur man som ledare genomför utvecklingssamtal, ger feedback, hanterar konflikter, rekryterar och mycket mera. I boken finns också en praktisk tipslista.

Mitt mål är att utveckla trygga och bra ledare som skapar gott arbetsklimat.

Jag har skrivit boken som jag önskade fanns när jag fick mitt första chefsjobb.

Ledarhandboken : nycklar till ett framgångsrikt ledarskap

Ledarhandboken : nycklar till ett framgångsrikt ledarskap

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2023-05-30
Ledarhandboken ger dig som är ny ledare konkreta nycklar för att utveckla ditt ledarskap. I den får du praktisk kunskap skrivet på ett användarvänligt sätt. Boken kan också vara till inspiration för dig som arbetat som ledare ett tag.

Du får hjälp att bygga ditt eget unika ledarskap. Läs mer »
Biljana Savic Lundell. Foto: Niklas Palmklint

Jag kom till Sverige, fem år gammal, 1974 från dåvarande Jugoslavien.Hela min skoltid fick jag höra att det aldrig skulle bli något av mig. Det gav mig bränsle och jag skulle visa dem. Efter 2-årig skrivarutbildning på Sörängens folkhögskola tog dock näringslivet mitt intresse. Som bland annat VD för morgontidningar och nationell försäljningschef på börsnoterad nivå – har jag nu klivit av näringslivet och påbörjat en ny karriär på heltid. Som författare. Jag släpper två böcker 2023 och från nästa år en roman per år. 

Allt till rätta

Allt till rätta

Isabella är en iskall karriärkvinna. Hon är också mor, fru och dotter.

Hon söker sig till psykoterapeuten Martin och i hans besöksrum tappar hon greppet om verkligheten. Läs mer »
Robert Söderström.

Jag har underbara minnen från min barndom när mamma eller pappa läste böcker för mig och min syster. Min syster var mest intresserad av handlingen, medan jag var mer intresserad av bilderna. Detta ledde till att de till slut fick läsa för oss var för sig, eftersom min syster inte orkade vänta på att jag skulle se klart bilderna.

Konstigt nog är det fortfarande så. Jag är en person som uppslukas mer av bilder än text. När jag skrev min bok baserade jag texten på de bilder som jag målade upp i mitt huvud.

Nu när jag skrivit och publicerat min första bok känns det som att en ny dörr har öppnat sig, och nya idéer och texter flyger fram både kopplat till ”Tjuv och Polis”, men också helt andra historier som jag har arbetat med.

Min förhoppning är att väcka leklust och glädje hos barnen. Jag hoppas att min bok kan locka fram deras fantasi, så de kan ta karaktärerna ur boken och applicera dem i sina egna lekar, så att Bell, Ringo och Boy kan fortsätta fånga tjuvar utanför bokens pärmar.

Tjuv och polis : jakten på munktjuvarna

Tjuv och polis : jakten på munktjuvarna

Morgonens stillhet vilar över Gröneborg. Det enda man hör är tystnaden. Natten har haft ett otäckt besök av busiga busar, men det vet ingen ännu. Inte förrän staden vaknar av den gamla konditorns höga skrik. Hans munkar har blivit stulna!

Nu är det upp till polisstationens bästa tjuvjägare att lösa fallet och hitta munktjuvarna. Läs mer »

Per Rune Nilsson

Per Rune Nilsson heter jag och är född och uppvuxen i Arvidsjaur, Norrbotten. Efter värnplikt vid Arméns Fallskärmsjägarskola i Karlsborg och ett par år i restaurangbranschen så sökte jag mig till slut till polisen. Under drygt 20 år verkade jag sedan som polis i olika delar av landet och i olika funktioner. Tio av dessa år tillbringades vid Säkerhetspolisen, SÄPO, där jag arbetade inom myndighetens operativa enheter.

De senaste åren har jag varit verksam inom den privata säkerhetsbranschen, där uppdragen spänt över ett brett register såväl i Sverige som utomlands. Idag bor jag i Göteborg där jag jobbar jag på ett stort svenskt företag i egenskap av koncernsäkerhetschef. 

Läsa och till slut skriva har alltid varit en närvarande faktor under min livsresa. Jag tror på berättelsen och har i min debut velat skapa en trovärdig historia om en komplicerad relation mellan en far och dotter, organiserad brottslighet i Europa och säkerhets- och underrättelsetjänsters verksamhet i en allt mer komplex omvärld.

Syndaren

Syndaren

I centrala Göteborg skjuts den unga åklagaren Ulrika Ericsson ner efter en avslutad gängrättegång. Medan läkarna kämpar för hennes liv inleds det som ska bli en av Sveriges mest uppmärksammade brottsutredningar. Läs mer »

Jan-Olof Durhoff. Foto: G. Durhoff.

Jag har utövat mitt yrkesverksamma liv i skolans värld, som lärare i svenska/engelska på högstadiet, gymnasiet, Komvux och på språkkurser i GB.

Mitt litterära intresse har gått som en röd tråd genom åren; jag har skrivit och läst mycket, främst anglosaxiska författare.

Jag mötte min fru i Västafrika, där vi båda undervisade på en internationell skola. Tillsammans har vi rest över stora delar av världen. När barnen var små tillbringade vi alla loven i min frus hemland (Wales) och jag blev fascinerad av den walesiska kulturen, landskapet och språket och det keltiska arvet.

Ganska tidigt upptäckte jag att många svenskar upplevde Wales som något exotiskt, en del av UK som de hade en diffus bild av och lite kunskap om.

Tanken växte att skriva en reseskildring (alternativt guidebok) om Wales och ladda den med natursköna bilder som jag själv fotat.

Under senare år ändrade jag inriktning och beslöt att skriva en kärleksroman.

Arbetet mynnade ut i Megans story och en handling som till 75 procent utspelar sig i Wales och får anknytning till Sverige genom att den manlige huvudpersonen kommer från Göteborg. Denna fick också bli min debutbok.

Jag bor och skriver i Trollhättan och låter både Bob Dylan och Rolling Stones lätta upp den dagliga tillvaron. Favoritförfattare? John Fowles (avliden) och Ian McEwan (nu levande).

Megans story

Megans story

Megans story är en kärleksroman som tilldrar sig kring millennieskiftet, mest i Wales men också delvis i London och i Västafrika.


Huvudpersonerna är Axel Danielsson, 26 år och jurist från Handelshögskolan i Göteborg, och Megan Jones, sjuksköterska vid Glangwili Hospital, Wales. Läs mer »

Isaac Fryxelius. Fotograf: Lovisa Fryxelius

Jag heter Isaac Fryxelius och är född och uppvuxen i en stor och kreativ familj i Karlstad. Tillsammans med mina bröder utvecklar jag sällskapsspel och vi gjorde en storsuccé med Terraforming Mars 2016. Jag gillar att ha många projekt i luften – inte för att stressa, och jag är inte så snabb av mig, utan för att ha många intressanta tankar att komma tillbaka till och fila på. Min barnboksdebut är precis ett sådant projekt som jag skissat på och fantiserat om sedan 2008, och nu är jag framme! Fler barnböcker finns i tankarna, men annars ägnar jag mig gärna åt brädspelsskapandet, måleri och att bygga liggcyklar … och mycket annat!

Draken som fångade en prinsessa

Draken som fångade en prinsessa

Draken bestämmer sig för att fånga en prinsessa. Han vet inte riktigt varför, men han har läst i sina böcker att drakar gör sånt.
Han packar sin håv och en matsäck och ger sig ut på jakt. Men inte hade han räknat med att prinsessor skulle vara så svåra att fånga. Läs mer »