Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Inger Landberg. Foto: Emmy Landberg.

Jag heter Inger Landberg och är född och uppväxt i Uddevalla. Jag har alltid gillat att berätta historier. Min första ”bok” tvingade jag min fröken på lekis att skriva ner. Under ungdomstiden fanns tidigt drömmar om att bli författare. Istället ledde min lust att skriva och berätta mig vidare till studier i Kommunikationsvetenskap vid Karlstad universitet.

Mitt arbete som kommunikatör tog mig till Örnsköldsvik där jag träffade min man Lars. Tillsammans har vi två numera vuxna barn och en katt. Vi bor i Bergeforsen utanför Sundsvall alldeles vid en liten tjärn. 

Kanske var det närheten till vatten och ett tidigt minne av en fruktansvärd olycka då en familj gick genom isen som gjorde att jag, mitt i sommaren, fick idén till att skriva om en tjej som räddar sin morfar ur en isvak. Berättelsen var en av uppgifterna i en sommarkurs i barnlitteratur som jag läste på Linnéuniversitet. Jag ville skriva en spännande bok för barn som också gav dem viktig kunskap om is-säkerhet. 

Det finns inget roligare än kasta sig in i den alternativa, fiktiva världen. Jag hoppas därför att det kommer att bli flera böcker i framtiden. För idéer finns det gott om!

Sigrid under isen

Sigrid under isen

Sigrid och morfar ska ut på en riktig vinterutflykt. Sigrid ser fram emot att få grilla korv och pinnbröd. Och åka kälke i den bästa pulkabacken i världen! I stället hamnar både hon och morfar i en isvak.

Ingen verkar höra dem när de skriker på hjälp.

Ska jag dö nu? tänker Sigrid. Plötsligt börjar Sigrid känna sig varm igen. Läs mer »

Cecilia Svärdsén. Fotografens namn: Thomas Söderberg

Mitt namn är Cecilia Svärdsén.
Det här är min historia.

Skrynkliga lappar med gripande ord som genom åren samlats i en låda.
Skulle de någonsin kunna bli en bok?
Åren gick och det blev aldrig rätt tillfälle.
Hem och barn, skilsmässa, rättegång, vårdnadstvist och heltidsarbete parallellt med att försöka hinna med allt annat som livet erbjuder.

Mitt i allt träffar jag min stora kärlek. Vi flyttar från Stockholm till en mindre stad och jag säger upp mig som mentor i förskoleklass.

Lapparna med gripande ord ligger fortfarande och skaver i kökslådan.

Men det kom en vändning. Ingen rolig sådan i och för sig.
In på akuten för misstänkt stroke. Tack och lov visade det sig bara vara en ansiktsförlamning som var stressrelaterad.
Sjukskrivning och nu var tiden på min sida.

Jag tog upp lapparna ur lådan som följt med mig under åren.
Jag började lägga pusslet.

Lapparna skrevs över i ett Word dokument, minnen blossar upp och texten började ta form.
Svårast var att välja bort partier, det kändes förargligt men nödvändigt.

Med stöd av familjen och positiva hejarop skrev jag mitt manus.

Det är svårt att greppa historien även om stora delar av huvudkaraktärens berättelse är min egen.

Jag har alltid varit duktig i kommunikation i tal och skrift men författare var aldrig något jag tänkt på. Men jag visste att jag hade en viktig historia att berätta.

Mardrömsprinsen

Mardrömsprinsen

Clara är i upplösningstillstånd.
Tim hade ringt och sagt att han skulle ta livet av sig.
Faderns sjuka, förvridna handlingar hade fått sextonåriga Tim att föredra döden framför livet.
Clara var femton år när han plötsligt stod framför henne som en prins i Stockholmsnatten. Han hette Joakim och var en charmig gentleman. Läs mer »

Mitt namn är Karin Axelsson, jag är 25 år gammal och har just debuterat med min allra första barnbok Mikaela och Klas i hagen. Skrivandet, och särskilt på vers, har alltid varit en stor del av min person. Julrimmen kluras på under hela december, och även födelsedagskorten får ofta innehålla en limerick eller annan vers av något slag. Jag är en hästtjej in i ben och märg, och jag tror inte många förvånades av att min första bok skulle handla om hästar. Min stora kärlek för språk och form, ord och dess betydelse, är vad som driver mig till att skriva, och att se en idé komma till liv på pappret är priset för mödan. Mitt mål med det jag skriver är att förmedla en känsla till läsaren, och lämna den med ett leende på läpparna. Jag hoppas att många barn ska somna gott efter att ha hört sagan om Mikaela och Klas, och att jag får glädja fler, både barn och vuxna, med mina texter i framtiden.

Mikaela och Klas i hagen

Mikaela och Klas i hagen

Mikaela tittar upp och backar förskräckt.
Vad kan det vara som rör sig så otäckt?
De smyger framåt längs det vita staketet.
Vad är det som stör dem mitt i sommarbetet?

Följ med hästarna Mikaela och Klas under en dag i hagen där det lugna, vilsamma plötsligt blir farligt otäckt. Läs mer »

Lotta Sjunnesson. Fotograf: Hanna Toresson

Det hade gått år sedan jag skrev senast. Jag såg mina ofärdiga alster i datorn. Jag ville fortsätta skriva, men tiden fanns inte. Till slut bestämde jag mig. Jag tog tjänstledigt. Satt och skrev i sex månader. Kom in i det härliga författandet igen och till min glädje blev resultatet mitt namn på två bokryggar. I somras kom min barnbok, ”Hitta tavlan!” ut och nu kommer min bok ”Jag ligger på soffan : en bok om utmattning”. Den sistnämnda handlar om hur jag gick från att vara en trebarnsmor med järnkoll på allt, till en person som saknade förmåga att läsa och skriva och som inte klarade av att få iväg sin fyraåring till förskolan. Den handlar om hur jag blev sjuk och min väg tillbaka till ett friskt liv där berättelsen varvas med fakta om sjukdomen. Med boken vill jag ge hopp till dem som just blivit sjuka i utmattning, men också att den ska vara en väckarklocka till dem som är i full fart på väg att bli sjuka, i hopp om att de ska stanna upp och ändra riktning. 

Jag ligger på soffan : en bok om utmattning

Jag ligger på soffan : en bok om utmattning

Att inte orka med mina barn, det var det värsta.

Plötsligt kunde jag inte längre läsa. Jag klarade inte av att laga mat och ha två kastruller samtidigt på spisen utan att få panik.

Efter att i flera år kämpat med att vara både läkare och en närvarande mamma sa min kropp plötsligt stopp. Läs mer »

Magnus Lindgren. Foto: Emma Posner Lindegren

Jag heter Magnus Lindegren och är utbildad teaterpedagog och musikalartist.

Jag är uppvuxen i Frillesås i Kungsbacka kommun men bor numera i Fjärås.

Jag har tidigare arbetat som skådespelare bl.a. på Astrid Lindgrens värld. Där fick jag goda förutsättningar att utveckla mitt berättande och många av mina sagor föddes där, i mötet med barnen.

Jag har skrivit så länge jag kunnat hålla i en penna, men under mitt arbete på Astrid Lindgrens värld fann jag ett sätt att skriva som passade mina sagor väldigt bra. 

Övriga intressen jag ägnar mig åt är historia och musik. Man kan bl.a. höra mig sjunga i banden ”Silfwerlood” och ”Angels Down”. 

Jag tycker om att vara i skog och natur där jag finner inspiration till många av mina berättelser.

Bild tagen av Emma Posner Lindegren.

Kronhjortsnatten

Kronhjortsnatten

Sturkas familj går med kurrande magar. Skörden har varit dålig och vintern är svår. Så Sturkas beger sig ut i skogen med sin båge för att leta rätt på villebråd som kan mätta deras hunger. Denna natt, som senare kommer att kallas Kronhjortsnatten, ser ut att bli hans sista i livet. Kronhjortsnatten är en saga om forna tider men med inslag som är lika aktuella idag. Läs mer »

Elina Olsson

Mitt namn är Elina Olsson och jag är författare till barnboken “Nora följer med till stallet”. Jag är uppvuxen i Ystad och var bosatt i Sandefjord (Norge) några år innan jag hamnade i min nuvarande hemstad, Helsingborg. Här bor jag tillsammans med min sambo, 4-åriga dotter och vår pratglada katt Charlie. 

Jag har alltid tyckt om att läsa böcker för min dotter, mestadels för att varva ner innan läggdags. Inom mig har jag många gånger känt hur roligt det skulle vara att skriva en alldeles egen bok, på mitt alldeles egna sätt. Men precis som mycket annat som man kan drömma om så kändes det svårt och självtvivlet ekade i huvudet. 

När mitt liv av olika anledningar vändes upp och ner så tog det en stund innan jag hittade min plattform att stå på. Jag hade nyligen slutat på min dåvarande fasta anställning och skulle inom kort starta upp en liten verksamhet. Innan den drog igång hade jag några månader utan ett tydligt syfte. Trots självtvivlet valde jag då att sätta i gång och skriva på min barnbok, mest som ett kul projekt. Boken började ta form och jag funderade på att kanske skulle denna kunna tas emot av ett förlag? Och så blev det!

Min bok blir för mig en påminnelse om att aldrig sluta drömma och försöka. Det mesta går att förverkliga, man måste bara ha tålamod och kanske framför allt mod. Vad är det värsta som kan hända?

Tack till alla ni som trott på mig och som stöttat mig genom denna process! Jag känner mig blygsamt stolt inför att boken finns tillgänglig för er alla att ta del av. Ett speciellt tack till Emma Wiklund som fångade min berättelse i bilder på ett härligt sätt. 

Nora följer med till stallet

Nora följer med till stallet

Nora är en tjej som älskar äventyr. I dag följer hon med sin mamma till stallet och lär sig hur en dag med en alldeles egen häst skulle kunna se ut. Det blir en hel del jobb, men framför allt massa kul. Häng med du också! Läs mer »