Akademibokhandeln köper franchisebutik i Umeå

Akademibokhandeln köper franchisebutiken i Umeå. Foto: Pressbild.

Bokusgruppen, kan addera ytterligare en lönsam Akademibokhandelnbutik i och med köpet av den franchiseägda butiken Akademibokhandeln Rådhustorget i Umeå.

– Jag är mycket glad över detta förvärv och att vi nu har säkrat en långsiktig närvaro i centrala Umeå, en viktig stad med stort upptagningsområde. Vårt starka och lönsamma butiksnät utgör en väsentlig del av Bokusgruppens verksamhet och denna butik blir ett välkommet tillskott. Vi kommer fortsätta att utveckla det fantastiska arbete som de tidigare ägarna gjort i generationer med att sprida läsglädje och kreativitet till Umeåborna, säger Maria Edsman, VD på Bokusgruppen, i ett pressmeddelande. 

Butiken ligger i centrala Umeå och är sedan över 100 år en etablerad destination för Umeåbor och studenter från när och fjärran. Omsättningen var under det senaste räkenskapsåret (som slutade 30 april 2023) drygt 22 Mkr med ett rörelseresultat på +4,4 Mkr.

Detta blir en av Akademibokhandelns större centralägda butiker med ett bredare sortiment än genomsnittsbutiken med bland annat kurslitteratur.

– Efter 139 år är det dags för familjen Gyllengahm att lämna över till framtiden och vi är jätteglada att vi landat i denna lösning. Det känns tryggt både för våra kunder, vår personal och Umeå som stad att butiken lever vidare i Akademibokhandelns regi, säger franchisetagarna syskonen Mats och Catharina Gyllengahm, i samma pressmeddelande.

Tillträde beräknas ske i maj 2024. Det förvärvande bolaget är Bokhandelsgruppen i Sverige AB, som ingår i Bokusgruppen. Förvärvet innebär att Akademibokhandeln består av 95 butiker, varav 71 centralägda, samt en kompletterande onlinehandel. Kunderna kommer fortsatt att mötas av samma erbjudande, breda sortiment och personliga och uppskattade service som tidigare.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,