Debutanten Rihab Garci vill få ungdomar att läsa mer

Rihab Garci har drömt om att bli författare ända sedan hon var 13 år gammal. Nu debuterar hon med boken "Vi kommer ändå bara bli becknare". Foto: JESSICA GOW/TT.

”Vi kommer ändå bara bli becknare”. Titeln på högstadieläraren Rihab Garcis debutbok är hämtad från ett samtal med en av hennes tidigare elever.
– Det var en eye-opener, att så här känner våra barn. Det är jättesorgligt, säger hon.

Titeln är dyster, men att läsa Rihab Garcis bok är mer som att färdas i en sprudlande känslomässig – och verbal – bergochdalbana. Berättelsen om högstadieeleverna Samir, Selma, Sebbe och deras lärare Leila kränger mellan energidrycksrusiga höjder och realistiska dalar i en litterär stil som får medelålders svennar att kasta sig över Slangopedia.

Att becknare betyder langare vet de flesta, men gähda, cok och mizeria? Rihab Garci skrattar och konstaterar att ortenspråket i boken är en viktig identitetsmarkör, men också ”ganska basic slang” som vem som helst kan googla.

– Det var jätteviktigt för mig att ungdomarna i min bok skulle prata sitt eget språk. Det ska vara autentiskt, det ska vara hemma, det är så här de pratar. Det betyder inte att de inte kan rikssvenska, det är en del av deras identitet, säger hon.

Vill få unga att läsa

Rihab Garci skrev boken med flera uttalade mål i huvudet. Sedan många år arbetar hon som högstadielärare i bland annat svenska och vet hur svårt det är att få ungdomar att läsa och ta till sig det skrivna ordet.

– Jag vill att ungdomar ska vilja läsa mer och faktiskt läsa ut en hel bok och inte känna att det blir övermäktigt. Och jag vill att de ska identifiera sig mer i det de läser och tycka att det är kul att läsa.

Rihab Garci har alltid älskat att skriva och drömt om att bli författare sedan hon var 13 år gammal. Som dyslektiker hade hon från början svårare med läsningen, men böcker som Jonas Hassen Khemiris banbrytande debutroman ”Ett öga rött” gav henne lust och inspiration att läsa vidare.

– Den är skriven på en väldigt speciell svenska och jag kommer ihåg att det var så befriande att få läsa något som var så mycket närmare mig i språket.

Det känns overkligt att plötsligt ha den färdiga boken i sin hand, tycker Rihab Garci. ”Jag förstår fortfarande inte att det där är min bok”, säger hon. Foto: JESSICA GOW/TT.

Saknat vuxenperspektivet

Vi kommer ändå bara bli becknare (Bonnier Carlsen) skiljer sig en del från andra ungdomsböcker eftersom den vid sidan av Samir, Sebbe och Selma också har en vuxen huvudperson. Att läraren Leila skulle ha en lika viktig roll i boken som högstadieungdomarna var viktigt för Rihab Garci.

– Jag jobbar mycket med ungdomslitteratur i min undervisning – och jag har alltid saknat vuxenperspektivet. Jag har känt att i de historier som berättas om våra barn och ungdomar är det oftast inte närvarande. I den här historien vill jag förklara innebörden av en lärare som goes the extra mile, säger hon.

Hon har egna erfarenheter av hur viktigt det är med lärare som ser och bryr sig. Både på högstadiet och gymnasiet hade hon mentorer som verkligen kämpade för henne.

– De såg till att jag kom till skolan och gjorde det jag skulle göra, även om jag hade svårt att sitta still och fokusera. Och jag minns att det betydde så mycket att det fanns utomstående vuxna som brydde sig – för varför skulle de?

I dag hoppas hon att hon själv ses som läraren som inte tvekar att göra det lilla extra för sina elever – även utanför skoltid. Men hur hinner och orkar hon med allt? Utöver jobbet som lärare är Rihab Garci också trebarnsmamma och influerare med populära konton på bland annat Tiktok och Youtube.

– Jag får den frågan hela tiden och jag vet inte hur jag gör, men jag ser till att hinna med det. Det är ett jätteklyschigt svar, men I love what I do and I make time for it. Och att jobba med ungdomar, det är mitt kall i livet, svarar hon.

Text: SARA ULLBERG/TT

Fakta: Rihab Garci

Född: 1988.

Bor: I Stockholm, uppväxt i norra Botkyrka.

Familj: Man och tre barn.

Yrke: Högstadielärare, influerare och debuterande författare.

Finns på: I princip alla större sociala medier, men är störst på Instagram och Tiktok där hon har över 30 000 följare. På sitt Tiktok-konto testar hon bland annat skolmat. ”Det har gått från att eleverna har vägrat att äta skolmaten till att de kommer till matsalen och vill titta på när jag spelar in – och äter maten själva.”

Läser: ”Bara ungdomsböcker. Jag har insett att det här är min grej. Nu har jag mest läst manuset till min bok, men innan dess läste jag Evin Ahmads ’En dag ska jag bygga ett slott av pengar’, ’Abow’ av Nora Khalil och ’100k’ av Melody Farshin.”

Aktuell med: Debutboken ”Vi kommer ändå bara bli becknare”. Tanken är att det ska bli fler böcker om Samir, Sebbe, Selma och Leila i framtiden.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,