Nu får Gnesta en egen litteraturfestival

Therese Göransson och Nicci Herrero driver Gnesta bokhandel och är några av de som ligger bakom Gnesta bokdagar. Bild: Pressbild

Under tre dagar i oktober arrangeras Gnesta bokdagar för första gången. Då finns möjlighet till samtal med författare, skrivarworkshops och aktiviteter för såväl yngre som äldre besökare.

Bokdagarna, som beskrivs som en lokal folkfest i litteraturens tecken, anordnas i ett samarbete mellan Gnesta bokhandel, Gnesta bibliotek, Art lab Gnesta, ABF och Verbal förlag. Det var Nicci Herrero och Therese Göransson, som driver Gnesta bokhandel, som tog initiativet till festivalen, men samma tankar visade sig finnas hos flera av de andra arrangörerna också.

– Det finns många författare och illustratörer i Gnesta och det finns ett stort kulturliv. Men det har inte varit så många bokevent så vi tänkte att Gnesta förtjänar en egen lokal litteraturfestival, säger Nicci och Therese.

De två har drivit Gnesta bokhandel i ett och ett halvt år och tankarna på någon form av evenemang har funnits sedan de tog över bokhandeln. Många kunder efterfrågar författarbesök, och under bokdagarna kommer både lokala och mer långväga författare att delta. Till exempel kommer Ada Wester, Lisa Bjärbo, Mats Gärling och Andreas Tun Hedfors. Kristina Sigunsdotter lär barn att skriva om superhjältar och superskurkar och har även en programpunkt för äldre, om vägen till drömjobbet som författare. Bolibompa-programledaren Johan Anderblad berättar om brandbilar, polisbilar och böckerna om Bojan.

Programpunkterna är utspridda under 19 till 21 oktober och arrangeras på biblioteket, bokhandeln, Art lab och caféet och restaurangen Vår lokal. Tanken är att det ska finnas något för de flesta målgrupper varje dag.

Bokdagarna är gratis att besöka, men biljetter finns att hämta ut på biblioteket. Det underlättar arrangörernas planering med att uppskatta hur många som kommer till de olika eventen.

– Det är jättesvårt att beräkna hur många som kommer, det blir en överraskning.

Responsen från kunder och andra har varit god.

– Det är folk som vill vara med och hjälpa till, arrangera nästa år till exempel och skjuta till på de sätt de kan. De vi träffar i bokhandeln är väldigt positiva, säger Nicci och Therese.

Mer information om litteraturfestivalen finns på gnestabokdagar.se.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,