đŸ„ł 7 trender 2023 (Nyhetsbrev #416)

Gott nytt bokÄr 2023! Foto: iStock.

Gott nytt Är 2023. Millennieskiftet blir alltmer avlÀgset.

Hur har julhelgen varit? MÄnga hÄrda paket under granen och var det lika mÄnga som vanligt? Nu laddar vi för nyÄrsfirandet och samma frÄgor stÀlls dÄ: blir det lika pÄkostat som vanligt eller lÀgger sig tanken pÄ fakturan för december-elen som en vÄt filt över festen?

Normalt sett borde jag ha Àgnat veckan Ät att göra Äterblickar pÄ Äret som gÄtt men dels har jag tagit mig ledigt med familjen och dels har jag jobbat med andra saker i mellandagarna.

Det har varit ett Är nÀr flera stora i bokbranschen har lÀmnat jobb, Morten Hesseldahl fick sparken som VD för Gyldendal och Jonas Tellander lÀmnade VD-posten i Storytel, oklart hur frivilligt. Pia Printz lÀmnade Piratförlaget och i slutet av Äret kom beskedet att Moa Elf Karlén lÀmnar jobbet som vd och förlagschef pÄ Leopard.

Vi har sett BokmÀssans Äterkomst men ocksÄ att allt inte Àr som det var före pandemin. Storytel fÄr en allt starkare maktposition Àven om bolaget slaktats pÄ börsen och tvingats till nedskÀrningar för att prioritera lönsamhet likt mÄnga andra techbolag och senast Àven en prishöjning pÄ Unlimited-abonnemanget. Konflikten med Nextory vet vi inte vart den leder.

Men istÀllet för att leta bland Ärets artiklar (mer Àn att jag gjort en topplista över de mest lÀsta) sÄ satte jag mig för att blicka framÄt. Jag brukar göra det i början av Äret, nu blev det redan före nyÄr. 7 trender som kommer att pÄverka bokbranschen under 2023.

Jag funderar Àven en del över vilken vÀg Boktugg ska gÄ under 2023. Vad vi ska prioritera. Likt Storytel mÄste vi prioritera lönsamhet men det kommer att krÀvas ökade intÀkter. Ska vi likt andra höja priset pÄ Insider-prenumerationen med Analysbrevet? Eller sÀtta vÄrt hopp till att fler företag i branschen vill stötta oss likt sponsorerna nedan? Vill du ha en faktura daterad före Ärsskiftet sÄ hör av dig direkt till sales@boktugg.se sÄ ordnar vi det.

Men precis som tidigare tar vi tacksamt emot de smÄ bidragen frÄn vanliga lÀsare som finner vÀrde i en sajt dÀr 99 % av innehÄllet Àr fritt frÄn betalvÀgg. Alla som swishat en slant till 123-483 18 71 (QR-kod).

Nog tjatat om oss. Nu Àr det dags att lÀgga champagnen pÄ kylning för att fira in det nya Äret. Och glöm inte spana in trenderna lÀngre ner.

Vi ses efter Ă„rsskiftet!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

PopulÀr titel

Trendig boktitel? BlodmÄne x 4.

Norska författaren Jo NesbÞ slÀpper en ny bok i Harry Hole-serien, med titeln BlodmÄne. Men sÀrskilt unik Àr den inte. Faktum Àr att Bonnier Carlsen i höstas slÀppte BlodmÄne av Katarina Genar och i början av 2022 kom BlodmÄne av Alice Engström Rehnman. 2016 gav Bookmark ut BlodmÄne av Markus Lutteman och redan för tjugo Är sedan kom BlodmÄne av Per Jorner pÄ Norstedts.

Vad Àr dÄ blodmÄne? Jo, nÀr hela mÄnen glider in i jordens skugga, uppstÄr total mÄnförmörkelse. Det innebÀr dock inte att mÄnen blir svart. Tack vare jordens atmosfÀr sprids solens ljus och fÀrgar mÄnen röd. Fenomenet kallas blodmÄne, skriver Illustrerad Vetenskap.

Sponsorer

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.

Sponsorer

Ett stort tack Ă€ven till alla privatpersoner och företag som sponsrar oss genom att swisha ett bidrag eller betala in engĂ„ngsbelopp med kort. Vi listar inte era namn hĂ€r, men det betyder mycket för oss.


ERBJUDANDEN (sponsrade)

Just nu pÄ Bokus: Mellandagsrea hos Bokus med fina priser pÄ hundratals böcker, frÄn 29 kronor! Erbjudandet gÀller t.o.m. 10 januari 2023.

Just nu pĂ„ Adlibris: Mellandagsrea pĂ„ Adlibris – fynda 4 böcker för 99 kr!. Erbjudandet gĂ€ller t.o.m. 16/1 eller sĂ„ lĂ„ngt lagret rĂ€cker.

Just nu pĂ„ Akademibokhandeln: Mellandagsrea med 30 % rabatt – endast online. GĂ€ller till 4 januari 2023.

Just nu pÄ Book Outlet: Bra priser pÄ böcker Äret runt! Thrillers och deckare frÄn 80 kr och Billiga barnböcker frÄn 37 kr.


Naturporr, blir det en ny genre under 2023? Helt klart Àr att naturen Àr trendig. Foto: iStock.

7 trender som pÄverkar bokbranschen under 2023

Vilka trender kommer att pÄverka bokbranschens utveckling under 2023? AI Àr inte bara talsyntes utan Àven text och bild. Den tryckta boken utmanas av elpriser, papperspriser, fraktpriser och klimatavtryck. Boktugg spanar framÄt och finner naturporr.

I flera Är har jag försökt sammanstÀlla en lista med trendspaningar runt Ärsskiftet. En del trender hÀr nedan har jag lyft fram redan tidigare, i vissa fall tar det lÀngre tid Àn man tror för nÄgot att ta fart. Inte minst gÀller det ny teknik. Samtidigt som ovÀntade hÀndelser pÄverkar vÄrt beteende.

1. AI

De sista mÄnaderna under 2022 sÄ fick plötsligt alla upp ögonen för AI i form av chatbotar och bildskapare. Tidigare har bokbranschen mest talat om AI-röster för talsyntes men nu insÄg fler att AI kan anvÀndas Àven för i stort sett allt annat som görs i bokbranschen: redigering, korrekturlÀsning, brain-storming, illustrationer, marknadsföring och sÄ vidare.

Vi intervjuade en AI-chatbot som menade att den aldrig kommer att kunna ersĂ€tta mĂ€nniskan som författare.

NÄgra ropade pÄ förbud, inte minst nÀr det gÀller AI för illustrationer. En AI har nÀmligen trÀnats genom att studera miljontals bilder, mÄnga upphovsrÀttsskyddade och dÀrför Àr det oklart hur originella AI-genererade bilder egentligen Àr. Jurister kommer att tjÀna miljarder pÄ dessa mÄl de kommande Ären.

Resultaten blir förmodligen snarare att AI-funktionalitet blir en del av de verktyg vi anvÀnder idag: Photoshop, Indesign, Word och kanske framför allt helt nya programvaror.

Och i steg 2 kan AI ersÀtta oss alla. Inte minst journalister.

Modern talsyntes bygger pÄ AI-teknik. För nÄgra Är sedan nÀr Boktugg först skrev om hur talsyntes skulle bli standardvalet för ljudboksproduktion var det mÄnga som sjÀlvsÀkert hÀvdade att den aldrig nÄgonsin skulle kunna ersÀtta mÀnniskor som inlÀsare.

EngelsksprÄkig talsyntes Àr idag sÄ lÄngt fram att den förmodligen kan ersÀtta mÀnniskor nÀr det gÀller fackböcker och snart Àven pÄ skönlitteratur. Utvecklingen Àr exponentiell.

Svenska Àr ett av de svÄrare sprÄken att förvandla frÄn text till ljud pÄ grund men Àven hÀr Àr det inte frÄgan om utan nÀr talsyntes kan sköta merparten av ljudboksproduktionen.

SkÄdespelare lÀr inte bli arbetslösa, det finns fortfarande mÄnga ljudbokslyssnare som kommer att kategoriseras som traditionella och vÀgrar lyssna pÄ talsyntes. Minns ni nÀr CD-skivan var ny och det fanns de som hÀvdade att den aldrig kunde lÄta lika bra som en LP-skiva?

2. Naturporr och överlevnadsguider

InnehÄllstrender dÄ? Bland barn- och ungdomsböcker har vi gÄtt frÄn trollkarlar till vampyrer. Sjöjungfrur och enhörningar. För att inte tala om dagöcker för alla möjliga mÄlgrupper, gÀrna med serietecknare som författare eller illustratörer.

LĂ€s resten av artikeln >>


ANALYSBREVET. Är det lönsamt med boksigneringar och i sĂ„ fall för vem? Vi tittar nĂ€rmare pĂ„ fenomenet signeringar i bokhandel och rĂ€knar lite mer pĂ„ ekonomin bakom det hela. LÄS: Kalkylen bakom en signering i bokhandel.

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Nedan nĂ„gra av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. NĂ„gra av rubrikerna:


Mest lÀsta artiklarna 2022

HuvudkaraktÀrer som blir medförfattare och filmatiseringar av böcker. Samt mÀngder av priser, nomineringar och topplistor Àr vad som prÀglar listan över de mest lÀsta artiklarna pÄ Boktugg under 2022.

 1. HÀr Àr alla de nominerade till Augustpriset 2022
 2. Topplista 2021: Årets mest sĂ„lda skönlitterĂ€ra böcker
 3. Jussi Adler-Olsen om nÀst sista boken i serien: Befriande ta farvÀl
 4. Adam Thulin vann Sveriges mĂ€sterkock 2022 – nu slĂ€pps hans kokbok
 5. Buthler Grimwalker: Alex Storm gÄr frÄn huvudkaraktÀr till medförfattare
 6. PremiĂ€r för Netflix-serien The Playlist – baserad pĂ„ boken om Spotify
 7. Författaren Nicholas Evans död efter hjÀrtattack
 8. Linköpings bokhandel öppnar i augusti 2022
 9. Rysk domstol: Författaren Dmitrij Gluchovskij ska gripas – riskerar 10 Ă„rs fĂ€ngelse
 10. Bookbeat gör tidsbegrÀnsade abonnemang till huvudprodukter

UPPSNAPPAT

đŸ€Ż Chockrabatt. Flera fristĂ„ende brittiska förlag Ă€r upprörda över bokhandelskedjan Waterstones krav pĂ„ rabatter inför januarirean. The Bookseller rapporterar att Waterstones krĂ€vt 85 % i rabatt pĂ„ vissa bĂ€stsĂ€ljande frontlist-titlar som de rĂ€knar med att ha för mycket kvar av i lager efter julhandeln. Det handlar om nya böcker utkomna de senaste mĂ„naderna.

🚀 BĂ€sta Sci-fi. Sajten Collider har sammanstĂ€llt en lista med de tio bĂ€sta science fiction-romanerna utgivna de senaste tio Ă„ren, utifrĂ„n diskussioner i sci-fi-grupper pĂ„ Reddit. Bland titlarna hittar vi ett par som Ă€r översatta och utgivna pĂ„ svenska, exempelvis Ull av Hugh HoweyUppdrag Hail Mary : ensam i rymden av Andy WeirDark matter av Blake CrouchRött uppror av Pierce Brown och Utandning av Ted Chiang. Men Ă€ven ett par ej översatta som Children of Time av Adrian TchaikovskyAll Systems Red av Martha Wells, We Are Legion av Dennis E. Taylor och The Long Way to a Small, Angry Planet av Becky Chambers. Blake Crouch har tvĂ„ titlar pĂ„ listan varav Recursion inte ser ut att finnas pĂ„ svenska.

🎧 Ljudbokstopp. De mest lyssnade ljudböckerna under julhelgen? Storytels topplista för vecka 51 (19-25 december) toppas av nya Millennium (som hittills har lĂ€gst snittbetyg i serien). Dessutom egenutgivaren Anders Jallai pĂ„ tredje plats.

 1. Havsörnens skrik, Karin Smirnoff, upplÀst av Reine Brynolfsson, Bokförlaget Polaris
 2. Julbröllop och adventsstök, Anna Johansson, upplÀst av Sofia Berntson, Lind & Co
 3. Illegalisten, Anders Jallai, upplÀst av Reine Brynolfsson, Pub Lic
 4. DecemberdĂ„d, Felix Åberg, upplĂ€st av Fredde Granberg, Lind & Co
 5. Det lider mot jul, Sara Önnebo, upplĂ€st av Gunilla Leining, Word Audio Publishing
 6. Jidhoffs jul och nyÄr, Denise Rudberg, upplÀst av Gunilla Leining, Bookmark Förlag
 7. Mr Ett, Jens Lapidus, upplÀst av Jonas Malmsjö, Albert Bonniers förlag
 8. Juleljus för vilsna sjÀlar, Siri Gustafsson, upplÀst av Frida Hallgren, Printz Publishing
 9. De första tolv, Denise Rudberg, upplÀst av Gunilla Leining, Bookmark Förlag
 10. Skred, Sara Strömberg, upplÀst av Katarina Ewerlöf, Modernista

🎹 Copyright vs AI. Skyddas bilder skapade av en AI av upphovsrĂ€tten? Amerikanska United States Copyright Office (USCO) vill dra tillbaka copyrighten som beviljats en seriebok som Kris Kashtanova skapat med hjĂ€lp av Midjourney, en av flera tjĂ€nster dĂ€r en AI skapar bilder baserade pĂ„ text. USCO har tidigare sagt att verk mĂ„ste skapas av mĂ€nniskor för att omfattas av copyright. RĂ€ttslĂ€get Ă€r minst sagt oklart, serieboken bestĂ„r ju Ă€ven av en berĂ€ttelse – skriven av en mĂ€nniska. (Comic Book Resources)

📚 Bokberget. Vi drunknar i gamla böcker, men det Ă€r svĂ„rt att göra sig av med dem, konstaterar Washington Post i en artikel dĂ€r flera personer intervjuas om hur de gör sig av med böcker – eller inte klarar av det. De talar Ă€ven med en handlare som har 6 miljoner böcker i lager – och fĂ„r in 300 000 böcker varje mĂ„nad.

Textannonser

DUMM – EN ANNORLUNDA SKRIVKURS EGEN COACH 
En skrivkurs med extra allt! Lektioner, kursbok, egen coach, 35 veckor frĂ„gor&svar samt manusutveckling av ditt manus! Gratis webbinar den 17/1 kl 20 och 22/1 kl 17. LÄS MER OCH BOKA PLATS

Vulkandrama i dystopisk ungdomsroman. Ett vulkanutbrott ödelĂ€gger stora delar av jorden. Ungdomarna Abra och Beata i vĂ€stra Indien överlever. Följ deras dramatiska vandring mot vad de hoppas blir rĂ€ddningen i Underjordens Ursinne av Hans Conradson.

NOFF Àr branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GÄ med idag och fÄ tillgÄng till webinarier, utbildningar och förmÄnliga rabatter pÄ förlagsrelaterade tjÀnster. Bli medlem idag!

Och sÄ ytterligare lite rubriker

Jo NesbÞ hjÀlper till med tv-serie om Leonard Cohen. För Jo NesbÞs Harry Hole har nÀra relationer blivit en plÄga. I den nya romanen har den trasige Oslo-polisen tagit sig till Los Angeles för att supa sig till döds.
– Han gĂ„r sakta i bitar, sĂ€ger Jo NesbĂž.

Storytel höjer priset pĂ„ Unlimited. Storytel följer efter Bookbeat och inför ett nytt lyssningstak pĂ„ 100 timmar. Unlimited finns dock kvar – med ett högre pris. Samtidigt som man kör en kampanj med halva priset i ett halvĂ„r – för nya kunder.

Författare som avled under 2022. En lÄng rad författare lÀmnade oss under Äret som gÄtt. TT har sammanstÀllt en lista med kulturpersonligheter som avled under 2022 och vi har valt ut författare och andra med kopplingar till bokbranschen.

Debut 2023: Sara Mofasser Johansson. Sara Mofasser Johansson flydde sitt hemland Iran – men fick se sin pappa stukas i det trygga Sverige. I debutboken VĂ€ntar du pĂ„ mig? skildrar hon flickors sökande efter frihet nĂ€r sĂ„vĂ€l mullor som fĂ€der hĂ„ller dem tillbaka.

Julböcker. Snöflingor, stora halsdukar och chans till kyss under misteln. PÄ bara nÄgra fÄ Är har antalet feelgoodböcker med jultema exploderat.
– Mysfaktorn Ă€r hög och det Ă€r just det som lockar, sĂ€ger förlĂ€ggaren Pia Printz.
Det viktiga i genrelitteratur och feelgood Àr stÀmningen, den fÄr man pÄ köpet med hjÀlp av julen.

Nyordslistan 2022. Författare, redaktörer och korrekturlÀsare har fÄtt lÀra sig ett antal nya ord under 2022. SprÄkrÄdet och SprÄktidningen har som vanligt sammanstÀllt en lista med nyord som i Är innehÄllet 35 ord.

OsĂ€ker pĂ„ om du missat nĂ„gra nyheter? HĂ€r Ă€r de 100 senaste pĂ„ sajten …

Debutanter. Du missar vÀl inte alla nya debutantportrÀtt? Och Àr du författare som nyligen debuterat eller ska göra det sÄ se till att skicka in. Vi har inte ens krav pÄ att du mÄste köpa en annons för att bli publicerad.


Vi pĂ„minner vi om Boktuggs annonsmeny som nu Ă€r uppdaterad med höstens priser och Ă€ven innehĂ„ller ett par nya spĂ€nnande annonsalternativ. Vad sĂ€gs exempelvis om ett dedikerat utskick till alla prenumeranter med bara din bok?


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider och prenumerera pĂ„ Analysbrevet. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ny inspirerande resehandbok, med tÄg till Italien och Medelhavet

Den efterlĂ€ngtade uppföljaren till de populĂ€ra ”Rivieran inom rĂ€ckhĂ„ll” och ”Languedoc inom rĂ€ckhĂ„ll” Ă€r Ă€ntligen hĂ€r. Ta del av de bĂ€sta rĂ„den om hur du tar dig till norra Italien pĂ„ det smartaste och mest hĂ„llbara sĂ€ttet att resa: med tĂ„g.

Fotobok dÀr det tysta landskapet ges en röst

Johanna SyrĂ©n fĂ„ngar i denna dokumentĂ€ra fotobok det moderna lantlivet i en vĂ€rld i förĂ€ndring. Genom bilder och berĂ€ttelser ger hon en inblick i mĂ€nniskors liv och deras nĂ€ra band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse vĂ„ra gemensamma vĂ€rderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med pĂ„ en resa genom historien och nutiden och vĂ€cker frĂ„gor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hĂ„llbar framtid.