Jo Nesbø släpper ny Hole-bok och hjälper till med tv-serie om Leonard Cohen

Parallellt med att skriva om Oslo-polisen Harry Hole hjälper Jo Nesbø en vän med en ny tv-serie om Leonard Cohen. Pressbild: Heiko Junge/NTB/TT.

För Jo Nesbøs Harry Hole har nära relationer blivit en plåga. I den nya romanen har den trasige Oslo-polisen tagit sig till Los Angeles för att supa sig till döds.
Han går sakta i bitar, säger Jo Nesbø.

När TT via zoom talar med Jo Nesbø befinner sig denne i Thailand. Han bor på en resort i en nationalpark och tillbringar många veckor där med att skriva. Det är lugnt och fritt från ”partykultur” men då och då uppstår problem med internet-uppkopplingen och vår intervju görs på ett internet-café. Inför VM-finalen i fotboll har Messi-beundraren Nesbø övertygat en restaurangägare, vars tv-apparat har alla fotbollskanaler, att hålla öppet efter stängningstid, berättar han.

När TT för drygt ett år sedan talade med Jo Nesbø, sa denne att hans nästa bok skulle handla om bergsklättring, och att en ny bok om Harry Hole skulle dröja. Så blev det inte. Nu kommer Hole-bok nummer 13, Blodmåne, på svenska.

– Boken om bergsklättring har tagit längre tid än jag trodde, men jag jobbar med den. Jag hade börjat med ”Blodmåne”, den låg där, så jag skrev klart.

Totalt i kras

I den föregående boken, ”Kniv”, gick Harry Holes redan problematiska liv totalt i kras. Boken slutade med att han satt på Gardermoens flygplats och funderade på vart han skulle åka. ”Blodmåne” börjar med att han är i Los Angeles för att supa sig till döds – när han plötsligt får ett förslag som för honom hem till Oslo igen på ny mördarjakt. Boken slutar med en cliffhanger inför nummer fjorton.

– Ja, jag har några idéer till nästa, men inte i detalj.

Jo Nesbø säger att han ännu inte vet hur många böcker det ska bli om Harry Hole.

– Jag har en storyline, jag vet hur det ska gå, men inte hur många böcker som ska ta mig dit.

Få karaktärer i modern kriminallitteratur har varit med om då många personliga tragedier som Harry Hole.

– Han överlever men det gör honom inte starkare. Han blir skadad, han går sakta i bitar. Det fanns ett hopp, men det försvann. Han bränner sitt ljus i båda ändar. Och de personer som vill hålla kontakt med honom får själva göra det. För Harry betyder nära relationer en plåga, säger Jo Nesbø.

Tv-serie om Cohen

Nu i Thailand sysselsätter sig Jo Nesbø med att skriva på flera saker samtidigt. Han hjälper en vän med en kommande tv-serie om Leonard Cohen och har skrivit manus till två avsnitt. Han vet vem som är tänkt att spela Cohen, men det är ännu hemligt.

För några år sedan blev Hole-boken ”Snömannen” film i regi av Tomas Alfredson och med Michael Fassbender i huvudrollen. Filmen blev en flopp både konstnärligt och ekonomisk. Jo Nesbø har tidigare sagt att Hole-böckerna inte kommer att få filmatiseras förrän hela serien är färdigskriven, men detta kan nu ändras. Det verkar som om det finns en möjlighet att Jo Nesbøs bestsellers om Oslo-polisen Harry Hole kan bli föremål för en tv-serie.

– Vi får se. Det kan bli så, säger Jo Nesbø och berättar att det i så fall blir en internationell serie.

– Jag stressar det inte. Jag koncentrerar mig på romanerna.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel antal böcker om Harry Hole i faktarutan.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Nya boken om Harry Hole (nr 13)

Blodmåne

Blodmåne

Fakta: Jo Nesbø

Ålder: 62 år.

Bor: I Oslo.

Yrke: Författare, sångare i rockbandet Di Derre.

Tidigare böcker: Tolv böcker om polisen Harry Hole samt de fristående böckerna ”Huvudjägarna”, ”Midnattssol”, ”Blod på snö”, ”Sonen”, ”Kungariket” samt flera barnböcker.

Aktuell: Blodmåne, bok nummer 13 om Harry Hole.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL