Premiär för Netflix-serien The Playlist – baserad på boken om Spotify

Edvin Endre och Janice Kamya Kavander (nederst i bild) är två av skådespelarna i Netflix nya serie "The playlist". Överst syns manusförfattaren Christian Spurrier och regissören Per-Olav Sørensen. Foto: Tim Aro/TT.

Hur kom Spotify till egentligen? Det beror på vem du frågar. Åtminstone i Netflix nya serie ”The playlist”. Där skildras historien bakom framgångssagan i olika tappningar.

Mycket research ligger bakom serien, berättar regissören Per-Olav Sørensen och manusförfattaren Christian Spurrier. De har bland annat djupintervjuat tolv personer med kännedom om företaget. Vilka är hemligt, säger Per-Olav Sørensen. Men han avslöjar att Daniel Ek, Spotifys grundare, inte är en av dem eftersom han inte har ställt upp.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– De andra kan ni spekulera i vilka de är, säger han.

Förutom Daniel Ek är hans affärskompanjon Martin Lorentzon en stark rollfigur i serien. Likaså skildras Spotifys chefsjurist Petra Hansson, bolagets första teknikchef Andreas Ehn och musikbolagsdirektören Per Sundin. Alla är baserade på verkliga personer. Artisternas perspektiv skildras av en fiktiv sångerska, Bobbi T, som dessutom är gammal klasskamrat till Daniel Ek.

Visar artisternas protester

Genom Bobbi T, som spelas av artisten Janice Kamya Kavander, får man följa artisternas till synes omöjliga kamp för att få tillräckligt betalt för sin musik på strömningstjänsten.

– Det var utmanande att porträttera Bobbi på ett värdigt sätt. Hon ska ändå representera artisternas perspektiv och det är en jätteviktig del i den här berättelsen, säger Janice Kamya Kavander.

Hon berättar att rollfiguren Bobbi T är baserad på flera olika artister.

– Jag och Per-Olav har format rollen mycket tillsammans, både utifrån min egen erfarenhet som artist men också utifrån andra personer som jag inspireras av.

Baserad på bok

I början av december 2019 bekräftade Netflix att man köpt rättigheterna till Spotify inifrån, en bok av Jonas Leijonhufvud och Sven Carlsson, som handlar om hur Spotify blev ett av de största bolagen i världen inom musikindustrin.

Idén att bygga serien på olika perspektiv kom när de insåg att intervjupersonernas versioner var för långt ifrån varandra för att kunna bli en enda berättelse, berättar Christian Spurrier.

– Vi tyckte att vi hade fantastiskt bra material men vi kom inte framåt. Till slut sa Per-Olav, ”vi måste dela på historierna, det är enda sättet”. De olika perspektiven är en del av historien nu.

Daniel Ek framställs i serien som ömsom driven och målinriktad, ömsom hård och arrogant, beroende på vems perspektiv som visas.

– Daniel Ek var den som var svårast att skildra. Han är väldigt privat. Han blev som en gåta i seriens mittpunkt, säger Christian Spurrier.

I en nyligen publicerad intervju i Dagens industri blir Daniel Ek tillfrågad om den kommande tv-serien.

– Ingen från bolagets sida har varit involverad, säger han till Di.

Han verkar inte heller vara intresserad av att titta på serien.

– Varför skulle jag vilja se en fiktionaliserad del av mitt liv? Eller en del av mitt liv, eller vad det nu kommer handla om. Jag känner: the real thing is more fun.

Edvin Endre som Daniel Ek

Edvin Endre gör rollen som Daniel Ek, vars resa tittaren får följa från en enkel lägenhet i Stockholmsförorten Rågsved till en mångmiljonvilla i Djursholm. Det har varit en krävande roll, säger han, eftersom han har behövt ändra sin rollfigur i olika avsnitt.

– Andreas Ehn till exempel, han upplever Daniel som en ganska kall person. Medan Petra Hansson ser på Spotify-gänget som en grupp barn och då försöker man spegla det.

TT: Känns det nervöst att Daniel Ek kanske kommer att kolla på serien?
– Både ja och nej. Det här är en fiktiv serie och det kommer att vara tydligt för alla som ser den. Jag har försökt spela honom så nyanserat som möjligt. Men med det sagt så är det min tolkning av det, jag hoppas att han är okej med den tolkningen.

Regissören Per-Olav Sørensen berättar att Daniel Ek är en av de rollfigurer som de har ”skruvat till” för att skapa dramatik.

– I serien fokuserade vi på att han är driven, och har fokus. Han äger snart 40 procent av den strömmade musikindustrin, man kan inte uppnå det utan de egenskaperna, säger han och tillägger:

– Men jag tror att Daniel Ek är mycket trevligare i verkligheten.

Text: Annika Andersson/TT

Netflix-serien ”The playlist”

Premiär : 13 oktober.

Regi : Per-Olav Sørensen

Manus: Christian Spurrier

Skådespelare: Edvin Endre, Janice Kamya Kavander, Gizem Erdogan, Christian Hillborg, Ulf Stenberg, Joel Lützow

Källa: Netflix

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.