đŸ„± BoksmĂ€llan 2022 (Nyhetsbrev #404)

Veckan efter BokmÀssan Àr en tid dÄ mÄnga lider av boksmÀlla. Foto: iStock.

BoksmĂ€lla. Ett internt skĂ€mt i bokbranschen Ă€r ”boksmĂ€lla” (en variant pĂ„ baksmĂ€lla) som drabbar alla som varit pĂ„ BokmĂ€ssan i Göteborg. Den hĂ€r veckan Ă€r mĂ„nga ovanligt trötta och smĂ„krassliga.

Orsaken Àr givetvis att man under nÄgra dygn i Göteborg sover alldeles för lite och trÀffar fler mÀnniskor Àn man i vanliga fall gör pÄ ett par mÄnader. DÀrför Àr det inte ovanligt att folk bli förkylda eller tappar rösten.

Det finns ocksĂ„ en och annan som druckit alldeles för mycket och i vĂ€rsta fall gjort bort sig. Även om det blivit fĂ€rre sĂ„dana incidenter inne pĂ„ mĂ€ssgolvet efter att Gothia fick alkholtillstĂ„nd och dĂ€rför förbjöd utstĂ€llare att smussla med sig egen alkohol i montrarna.

Jag skrev en lÀngre text om mina intryck frÄn BokmÀssan. Den kanske inte innehöll lika mÄnga superlativer som Facebook- och Instagramflödena under mÀssan.

Det Àr klart att det var underbart kul att vara tillbaka till nÄgot som liknar ett normaltillstÄnd efter pandemins alla instÀllda evenemang. Den som besökte mÀssan i egenskap av författare eller vanlig besökare Àr förmodligen precis lika lyrisk som tidigare Är. Kanske tyckte du att siffran pÄ 82 000 besökare var helt okej, att det var lite skönt att det inte blev sÄ trÄngt i gÄngarna. Men bland förlagen gror missnöjet. Nog ordat om det, lÀs BoksmÀllan 2022: Nu börjar utmaningarna för BokmÀssan.

Boktuggs rapportering har inte riktigt hĂ€ngt med under mĂ€ssan i Ă„r. IstĂ€llet för att lĂ€gga ut nyhetsartiklar har vi lagt tiden pĂ„ intervjuer som kommer att dyka upp efterhand hĂ€r pĂ„ sajten. I söndags hade vi i alla fall en gĂ€stskribent – Söndagstuggare: HĂ„kan Lindgren om att marknadsföra sin bok pĂ„ distans.

Och sjÀlv Àgnade jag mycket tid Ät trendspaning och att prata med författare, förlag och agenter. Vart Àr bokbranschen pÄ vÀg? Samt att jaga sponsorer till Boktugg.

Förresten: ett sÀkert sÀtt att fÄ en nyhet att försvinna Àr att slÀppa den under BokmÀssan. Vi fick ett 20-tal pressmeddelanden varje dag samtidigt som vi befann oss pÄ en plats med tusentals författare pÄ scen.

NĂ„gra dagar innan mĂ€ssan började var Boktugg först (?) ut bland svenska medier att rapportera om att Spotify lanserat ljudböcker i USA med en katalog pĂ„ 300 000 titlar, Ă€ven titlar frĂ„n stora förlag. NĂ€r det stod klart att det ”bara” handlade om styckförsĂ€ljning ryckte mĂ„nga pĂ„ axlarna. DĂ„ underskattar man givetvis den data som Spotify kan samla pĂ„ sig. Det fanns de som menade att Spotify aldrig skulle kunna konkurrera med Apple nĂ€r det gĂ€llde podcasts och nu Ă€r man största spelaren för poddar.

Idag kom en intressant nyhet: Storytel lanseras i Frankrike. De flesta missade det som var verkligt spÀnnande med det, nÀmligen prissÀttningen. Storytel vÀljer bort unlimited pÄ den franska marknaden och anvÀnder tre olika tak för lyssningen.

Vad tror du, hur lÀnge dröjer det innan Spotify anvÀnder just den modellen för att erbjuda ljudböcker i sin app?

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

PS. Tack alla ni som swishar in en stödslant till oss pÄ 123-483 18 71. Ett ovÀrderligt komplement till annonsintÀkterna. PÄ tal om annonser har du vÀl inte missat vÄr annonsmeny med flera goda alternativ, och för dig som vill ha extra allt av Boktugg sÄ erbjuder vi Analysbrevet!


đŸ§© Korsord. Du har vĂ€l inte missat att vi har bĂ„de korsord och orduko pĂ„ sajten numera? In och lös Litteraturkrysset nu.


📅 Utgivningar idag: Inga nya titlar i Bokinfo. Men söndagen Ă€r ju vilodag.


ERBJUDANDEN (sponsrade)

Just nu pĂ„ Akademibokhandeln: BĂ€sta erbjudandena just nu – aktuella vĂ€npriser

Just nu pÄ Bokus: Bokus firar 25 Är med kampanjen 25 kr rabatt pÄ 25 heta nyheter. Vilka Àr dina favoriter i höst?

Just nu pÄ Adlibris: FyndlÀge för romanlÀsare! Flera höstnyheter för 129 kr/st. Erbjudandet gÀller t.o.m. 31/10 eller sÄ lÄngt lagret rÀcker.

Just nu pÄ Book Outlet: Thrillers och deckare frÄn 80 kr och Billiga barnböcker frÄn 42 kr.


Det mesta av notiserna nedan Àr hÀmtade frÄn vÄrt nyhetsflöde pÄ sajten. Varje dag samlar vi ihop intressanta nyheter och trender i kortform och fyller pÄ under dagen. Tillsammans med aktuella utgivningar, födelsedagar och uppmÀrksamma kopplingen mellan dagen och böcker.

Ibland lĂ€nkar vi till egna nyheter – ibland till andras.


Tidstjuvar och bedragare

MÄnga gÄnger Àr det frustrerande att gÄ igenom mejlen. Att vi behöver gallra bland pressmeddelanden, nyhetstips, förslag, idéer och nyhetsbrev frÄn olika kÀllor Àr en sak. Men det kÀnns som att det kommer alltmer skrÀppost frÄn diverse bedragare.

De dÀr som har en slÀkting som Àr försenad (maskinöversÀttning av late som ska syfta pÄ avliden) eller dÀr ett stort arv ska lottas ut slumpmÀssigt bland miljoner epostadresser.

Men Àven otaliga oseriösa SEO-konsulter som vill skriva gÀstblogginlÀgg med dolda lÀnkar till olika ehandlare.

Och sÄ givetvis de kriminella som försöker locka dig att klicka pÄ lÀnkar genom att pÄstÄ att ditt webbhotell eller din mejlserver hÄller pÄ att inaktiveras.

TyvÀrr gör det hÀr att ett och annat legitimt mejl kan följa med i rensningen. Vi ber om överseende med det.

Boktips för ungdomar. LÀraren och författaren Hanna Landahl Àlskar att skriva för unga, och tycker att det Àr viktigare nu Àn nÄgonsin att vuxna inte ger upp om ungdomars lÀsning.

Bokbranschens klimatrapport. I ett samarbete mellan förlag, bokhandlare, internetbokhandlar och strömningstjÀnster har Bokbranschens klimatinitiativ fötts. De aktörer som deltar utgör 80 procent av den svenska bokmarknaden och syftet Àr att genom samverkan kartlÀgga och minska branschens utslÀpp.

CirkulÀra böcker med Reink. PÄ BokmÀssan lanserades Reink, ett sÀtt för författare och förlag fÄ betalt i flera omgÄngar nÀr böcker byter lÀsare. Flera förlag Àr intresserade av den nya cirkulÀra affÀrsmodellen och grundaren Staffan Davidsson ser vinster för förlag, författare och inte minst miljön.

Var tionde svensk lÀser inte böcker. En av tio svenskar öppnar aldrig en bok, utbildningsnivÄ och kön pÄverkar vÄra lÀsvanor och en bok om Äret rÀcker för att bli mer positivt instÀlld till boklÀsning. Det visar en ny undersökning frÄn ABF som slÀpps under BokmÀssan i Göteborg.

Spotify lanserar ljudböcker i USA. Spotify har nu lanserat sin ljudbokssatsning för kunder i USA med över 300 000 titlar frĂ„n de stora förlagen och titlar av Colleen Hoover, Michelle Obama och Stephen King. Men inte streaming – det Ă€r styckförsĂ€ljning som gĂ€ller. Till att börja med.

Extra stipendier frÄn NoK. I Är delar Natur & Kultur ut hela 16 litterÀra arbetsstipendier. Mottagarna fÄr 100 000 kronor vardera.

Direkt pĂ„ engelska. NĂ€r Anders Åslund skrev sin science fiction-roman The Challenger gjorde han det direkt pĂ„ engelska. IstĂ€llet för att leta agent publicerar han direkt pĂ„ Amazon för att nĂ„ en global lĂ€sekrets.


SPONSRAT

NOFF logga

NOFF Àr branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GÄ med idag och fÄ tillgÄng till webinarier, utbildningar och förmÄnliga rabatter pÄ förlagsrelaterade tjÀnster. Bli medlem idag!

Ditt företag hÀr. Med nÄgra fÄ ord och meningar, en smart pitch sÄ fÄngar du intresset hos Boktuggs över 9000 lÀsare. Och fÄr dem att klicka pÄ lÀnken.


Vi pĂ„minner vi om Boktuggs annonsmeny som nu Ă€r uppdaterad med höstens priser och Ă€ven innehĂ„ller ett par nya spĂ€nnande annonsalternativ. Vad sĂ€gs exempelvis om ett dedikerat utskick till alla prenumeranter med bara din bok?


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider och prenumerera pĂ„ Analysbrevet. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal. Eller köp en annons.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om lÀnderna i Putins skugga

Imperiehunger Àr en bok om de sjÀlvstÀndiga lÀnder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kÀmpar för att ses som nÄgot annat Àn före detta sovjetrepubliker.

Ola Nilsson slÀpper novellsamling

Regelriket Ă€r ett portrĂ€tt av sonen och den förlorade modern, men ocksĂ„ en samling berĂ€ttelser om livets förutsĂ€ttningar och bristningsgrĂ€nser, om konst, trasig kĂ€rlek och mĂ€nskliga relationer i blixtbelysning.